Pilot köy seçildi!
Boğatepe, mikro ölçekli aile işletmelerinde pilot köy seçildi
Kars Valisi Günay Özdemir, hayata geçirmeyi düşündüğü bir proje ile köylerde, hayvancılık yapan mikro ölçekli aile işletmelerini tek bir merkezde toplamak için Boğatepe köyünü, pilot köy olarak seçti.
Vali Özdemir, hafta sonu mesaisini, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Dr. Hüseyin Düzgün, Serhat Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birim Başkanı Oktay Güven, Basın Halkla İlişkiler Müdürü Seyit Müçteba Erdem ve gazeteciler ile birlikte Buğatepe köyünde geçirerek köylülere projeyi anlatarak köy halkının görüş ve önerilerini dinledi.
Pazar sabahı Boğatepe’ye gelen Vali Özdemir’i köy muhtarı Haydar Koçulu ve köylüler karşıladı. Görüşme öncesi köy muhtarı Haydar Koçulu, Vali Özdemir ve beraberindekilere köyüne has organik kahvaltı ikramında bulundu.
Vali Özdemir daha sonra köy ilkokuluna geçerek muhtar ve köy halkıyla bir araya gelerek projeyi anlattı. Vali Özdemir burada öğretmenin masasına oturduktan sonra eline tebeşir alarak kara tahtaya projeyi genel hatlarıyla tahtaya resmederek anlattı.
Kars’ta organik hayvancılık ve organik tarımın yapılmasında öncü olan ve peynir çeşitleriyle örnek olan Buğatepe’yi, projenin hayata geçirileceği pilot köy olarak seçtiklerini söyleyen Özdemir, hayata geçirmek istedikleri projeyi, 65 haneli Buğatepe köyünün en uygun ve kullanılabilecek bir noktasına kurulacak bir kompeks içerine bütün ahırları taşımak istediklerini anlattı.
AHIRLAR AYNI MERKEZDE TOPLANACAK
Vali Özdemir projeyi, Örneğin Boğatepe köyü 65 hane. Köyün en uygun ve yola yakın bir yerinde bütün ahırların yan yana ve süt ünitesinin tam ortada olacağı bir merkez yapacağız. Ahırlar ise kompleksin dört bir yanında sıralanacak. Ahırlar hayvan sayısına göre büyütülebilecek ve ilave yapılabilecek. Hayvanlar kendi ahırlarında sağıldıktan sonra hemen merkezde bulunan süt ünitesine getirilecek. Eğer siz organik hayvancılık yapacaksanız yerini de kendiniz hazırlamanız lazım. Yemleriniz de organik olarak üretilen yerlerden almanız lazım. Organik hayvancılık yapacaksak organik yemi de kendimiz üretmemiz gerekecek. Bunda hep ekonomik olacak hem de sertifikalandırması ve denetimim da çok daha kolay olacak. Yem ve süt ünitesi de merkezde olacak. Pazarlamasını da bizzat köyünüzde olabilir. Temizleme sistemi ve gübreyi kullanma da motorlu kürek sitemi ile yapılacak ve dilerseniz gübreler doğal gübre veya biyogaz olarak ta kullanılabilecek.” Şeklinde anlattı.
ORGANİK HAYVANCILIK MİKRO DÜZEYDE YAPILIR
Köylülerin bu yöndeki düşüncelerini ve önerilerini de alan Vali Özdemir, organik hayvancılığın öncelikli olarak kontrol edilebilmesi bakımından mikro düzeyde yapılması gerektiğine de vurgu yaptı.
PROJE, KARS’IN DÖRT MEVSİM ŞARTLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE HAZIRLANACAK
Kars’ın dört mevsim şartları başta olmak üzere diğer olumlu ve olumsuz şartlarına göre projeyi hazırlayacaklarını da anlatan Vali Özdemir: “Bizim amacımız Kars’ın şartlarına göre bir proje hazırlamak istiyoruz. Genellikle tarım ve hayvancılıkla ilgili hazırlanan projeler ulusal ve uluslararasında hazırlanmış ama Kars’ın şarları ve durumunu araştırmadan Kars’a nasıl uygularız diye hep tartışılır. Ama bizim amacımız Kars’ta ki imkanlar nedir? Kars’ın fırsatları nelerdir? Olumsuzlukları nelerdir? Bizler bunları günün modern tarımıyla nasıl birleştirebiliriz? Bunun tam olarak ekonomiye nasıl kazandırırız ve en önemlisi de turizme nasıl kazandırırız? Diye de değerlendiriyoruz. İsviçre’de kayak merkezleri ve yayların ortasında hayvan çiftlikleri var. Kars’ın bu türeden bir avantajı var. Birçok köyümüzde bunları çok iyi değerlendirsek ve reklamını yapsak daha çok Kars’ın peynir gibi birçok değerini ekonomimize kazandırırız. Projeyi hazırladıktan sonra da kaynakları nasıl ve nereden elde ederiz onunu da çalışmalarını yapmak durumunda kalacağız. Elimizde şu kadar para var ve bu parayı harcamaya veya dağıtmak için gelmedik. Böyle bir derdimiz de yok” dedi.
MALİYETLER MİNİMİZE EDİLECEK
Serhat Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birim Başkanı Oktay Güven de bu sistemin en büyük avantajının ek bir maliyet getirmediği gibi aksine maliyetlerin minimize edilecek bir proje olduğunu söyledi.
Organik hayvancılığın en önemli unsurunun sertifikalandırmak olduğunu da dile getiren Güven, “Bunun içinde sistemin kontrol edilebilir olmasıdır. İşletmeyi büyütmek istediğiniz zaman arkaya doğru istediğiniz kadar büyüte bileceksiniz. Aynı zamanda besiciliği de en güzel şekilde yapabileceksiniz. Yani sade süt hayvancılığı yapmayıp et hayvancılığı da yapacaksınız. Doğacak erkek ve dişi danalarınız da size daha fazla gelir getirecek. Danalarınızı da satmayıp düve haline getirdiğiniz durumda, organik et üretimi de yapmış olacaksınız. Asıl katma değeri de burada da alacaksınız.”dedi. kha