Kars Valiliği fuar alanında düzenlenen açılış törenine, Kars Vali Yardımcısı Mehmet Halis Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Cemalettin Güven, Osman Urlunç, Yener Kaya, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın Acay, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Acihan Koçoğlu, ilçe halk eğitim merkezi müdürleri, kursiyerler ve eğitmenler katıldı.
‘Öğrenme Şenlikleri’nde kurdele kesimi öncesinde Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan öğrenciler tarafından folklorik gösteriler düzenlendi. Davul zurna eşliğinde halayların çekildiği ve el emeği göz nuru çalışmaların sergilendiği alanda açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri sergiyi gezerek yetkililerden sergi hakkında bilgiler aldı.
Vali Yardımcısı Mehmet Halis Aydın alanda bulunan tüm stantları tek tek dolaşarak, çalışmalarından dolayı kursiyerleri ve eğitimcileri tebrik etti. ‘Öğrenme Şenlikleri’nde katılımcılara Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bünyesinde eğitim alan kursiyerler tarafından müzik dinletisi de yapıldı. Kemandan saza bir çok enstrümanla hünerlerini sergileyen kursiyerler katılımcıların kulaklarının pasını sildi.
Kars Merkez ve 7 ilçenin katılım gerçekleştirdiği ‘Öğrenme Şenlikleri’nde birçok alanda hazırlanan el emeği göz nuru eserler satışa sunuldu. Unutulmaya yüz tutmuş birçok sanatı yeniden gün yüzüne çıkarmanın da amaçlandığı sergide; Kağızman Halk Eğitim Merkezi tarafından sergilenen Filografi sanatının ve Kars Halkım Merkezi tarafından sergilenen keçe işlemeciliğinin katılımcılar tarafından beğeni topladığı gözden kaçmadı.
Kağızman Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Öğretmeni Gökhan Aksu öncülüğünde icra edilen ve ‘Öğrenme Şenlikleri’nde sergilenen Filografi çalışmaları ilgi topladı. Filografi çalışmaları hakkında bilgi veren Aksu, şunları söyledi; Ortadoğuda doğmuş ve avrupadan uzak doğuya kadar yayılmış ancak yapımının zor olduğu düşüncesiyle yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatıdır. Çivi ve telin maharetli ellerde şekillendiği bir el sanatı; filografi… Çivilerin arasından tellerin geçirilmesi ile objelere estetik görününüm kazandırılması işlemi olarak tanımlanan filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebiliyor.Yeteri kadar uygulanmadığı için giderek yok olan bir sanattır.
Filografi Nasıl Yapılıyor?
“Filografi sanatçısı önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra, çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Öyle rastgele bütün çivilerden aynı şekilde iplikleri geçirirseniz hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor. Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözü rahatsız edilecek. Burada bütün iş sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor.”
Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Acihan Koçoğlu ise günün anlam ve önemine ilişkin şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Halk Eğitm Merkezleri illerde ve ilçelerde hizmet veren kurumlardır. Halk Eğitim Merkezlerinin hedef kitlesi yediden yetmişe bütün vatandaşlara kendilerini geliştirmeleri, yeni beceriler kazanmaları noktasında hizmetler sunmaktır. Öğrenme Şenlikleri’nin amacı da Halk Eğitim bünyesinde yapılan çalışmaların, eğitimlerin halka sergilenmesidir. Bizler de Kars Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Halk Eğitim Merkezi’nin koordinesinde 7 ilçemizin katılımıyla bu etkinliğimizi düzenledik. Kars’ta her öğretim yılında yaklaşık 10 bin kişi çeşitli eğitim kurslarına katılmaktadırlar.”
Kars’a özgü ürünlerin de yer aldığı ve hediyelik olarak satın alınabilecek giyimden süs eşyasına kadar bir çok ürünün yer aldığı ‘Öğrenme Şenlikleri’ Sergisinin bir süre açık kalacağı öğrenildi.
kha