Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET
Akademik başarı sıralamasında da son sıralarda yer alan Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ)’nün, Üniversite Araştırma Laboratuarı (ÜniAr) kurucuları Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması” sonuçlarına göre de ‘Öğrenci Dostu Üniversite Şehri Olmadığı’ ortaya çıktı.
81 ildeki 108 devlet üniversitesi ve 56 vakıf üniversitesinde yapılan “Üniversite öğrencileri okuduğu şehirden ne kadar memnunlar?” sorusuna istinaden yapılan araştırma kapsamında Kars'ın 66’ncı sıra ile öğrenci dostu olmadığı gözlendi.
33 şehir öğrencilere memnuniyet sağlarken, 36 şehir sınıfta kaldı, 12 şehir arada derede kaldı.
Raporda ise araştırma hakkında verilen bilgiler şöyle:
“Üniversite öğrenciliği herkesin hayatının önemli bir dönemidir. Sadece iyi bir üniversitede okumak kişinin bu yılları ne derecede verimli geçtiğini tek başına belirlemekte yeterli olamamaktadır. Üniversite yıllarında yetişkinliğe ve profesyonel hayata atılırken nasıl bir çevre ve şehirde bulunulduğunun da değeri çok yüksektir. Türkiye’de üniversite şehirlerinin öğrencilerin beklentilerine ne düzeyde cevap verebildiği üzerine araştırmalara rastlanmamaktadır. Üniversite öğrencileri okuduğu şehirden ve halkından ne kadar memnundur? Bu çalışma üniversite şehirlerini öğrencilerin memnuniyet derecesine göre sıralamaktadır. Şehirden memnuniyet; ulaşım imkânları, şehirde kendini güvende hissetme, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere karşı halkın tutumu, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ve sağlık sorunlarının çözümü gibi konularda üniversite öğrencilerin okudukları şehre ilişkin memnuniyetlerini ölçmektedir.
Çalışma, Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasının [TÜMA-2017] bir parçası olup, araştırmada verileri 2017 yılında 81 ildeki 108 devlet ve 56 vakıf olmak üzere 164 üniversitede öğrenim gören 13,694 öğrenciden toplanmıştır. Araştırmada veriler 10 maddeden oluşan Şehir Memnuniyet Ölçeği (α=.93) ile toplanmıştır. Şehir anketi soruları 10 ile 100 arasında puanlanmıştır. Şehriler 6 düzeyde seviyelendirilmiştir. Sevileler (i) A+, (ii) A, (iii) B (iv) C, (v) D ve (vi) FF olarak adlandırılmıştır.
Türkiye’de 33 şehirde öğrenciler yaşadıkları şehirden memnuniyet hissederken 36 şehir öğrencilerine memnuniyetsizlik hissini yaşatmaktadır. Memnuniyetin düşük olduğu 36 şehir öğrenci memnuniyeti konusunda bir duyarlılığa sahip olma konusunda, öğrencilerden oldukça tepki görmektedir. Bununla birlikte memnuniyet ve memnuniyetsizlik arasında kalan Türkiye’nin 12 şehri öğrenci şehri olabilme potansiyeli olmasına rağmen öğrenci memnuniyetini tam olarak sağlayamamaktadır. Türkiye’nin üniversite öğrenci başkenti Eskişehir’dir.
Öğrencilerin okumakta oldukları şehir ve halkından memnuniyetleri üniversitelerimizin politikalarının başarıya ulaşabilmesi için öncelikli şartlardandır. Verilerin toplandığı 81 ilden 36’sında üniversite öğrencilerin şehirden ve halkından ciddi anlamda memnuniyetsizliği söz konusudur. Bu şehirler üniversite öğrencilerinin önemli bir döneminde olumsuz iz bırakmaktadırlar. Bu memnuniyetsizliklerin ayrıntılarının araştırılması ise bu araştırmanın kapsamı içinde değildir. Ancak şehir ileri gelenlerine tavsiyemiz konuyu ciddiye almalarıdır. En yüksek ve ciddi memnuniyetsizliğin yaşandığı şehirler sırasıyla Uşak, Gümüşhane, Karabük, Osmaniye, Afyonkarahisar, Kars, Siirt, Ardahan, Karaman, Çankırı, Aksaray, Batman, Iğdır, Bayburt, Yozgat, Ağrı, Bingöl, Muş, Kilis, Bitlis, Şırnak ve Hakkâri’dir. Bu Şehirler gereken duyarlığa sahip değildir.
Üniversite öğrencilerin en memnun olduğu şehirler memnuniyet sırasına göre Eskişehir, Antalya, İzmir, Çanakkale, Isparta, Bursa, Aydın, Ankara, Muğla, Tekirdağ, Edirne, Samsun, Trabzon, İstanbul-Asya, Balıkesir, Giresun, Zonguldak, Denizli, İstanbul-Avrupa, Ordu, Manisa, Kocaeli ve Düzce’dir. Bütün şehirlerin puanlarından elde edilen ortalamaya göre şehirlerin üniversite öğrencilerini memnun etme ortalaması 69 olup seviyesi D’dir. Üniversite şehri olmak sadece üniversite yönetimlerine bırakılmamalıdır. Valiler ve şehirlerin kurumsal paydaşları konuya ilişkin stratejiler belirlemelidir. Şehir, şehrin yaşantısı ve kültürü üniversitenin başarısında ve üniversitenin üniversite olarak adlandırılmasında vazgeçilmez bir unsurdur.