Obdisyen Taşından Turistik Gelir Elde Edilecek

Kars Valisi Ahmet Kara, Valilik bünyesinde Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR işbirliği ile faaliyete sokulan kursu gezerek incelemelerde bulundu.

 

 

Vali Ahmet Kara; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yılmaz Karadağ, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Milli Eğitim Müdür yardımcısı Harun Yenice, Sosyal Politikalar İl Müdürü Akın Oktay, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ve diğer kurum amirleriyle birlikte geçtiğimiz haftalarda açılışı yapılar Obsidyen Kursunu ziyaretinde, “Kırk kişinin çalışacağı atölyede işlenecek obsidyen taşından süs eşyası, isimlik, takı malzemesi gibi çeşitli turistik eşyalar yapılacak. Kursu başarıyla bitiren ve obsidyeni işlemeği öğrendiği belgelenecek kursiyerlere de özel idare marifetiyle atölye açmaları için imkan sağlanacak.” dedi.

 
Vali Kara, kursun 260 bin TL’ye mal olduğunu ve bu miktarın İl Özel İdaresi tarafından karşıladığını söyleyerek, özellikle Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunan obsidyen taşının, yarı kıymetli maden olarak tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunduklarını açıkladı.
 
Kara, ayrıca bölgenin obsidyen taşı için işletme sahasına kapalı olduğu için Maden Teknik Arama ’ya da başvuruda bulunduklarını ve bir işletme sahası istediklerini de belirterek ruhsat alacaklarını da belirtti.
 
Kars’ta ve özellikle Sarıkamış’ta çok miktarda obsidyen rezervi olduğunu ve şu ana kadarda henüz hiçbir kimse tarafından işletilmediğini vurgulayan Kara, “Obsidyen taştır ama aslında yarı kıymetli bir madendir. Yani obsidyenin bu şehrin turizmini canlandıracağını düşünüyorum. Çünkü bölgemizde çok fazla rezerv var. Kars, her türlü eksikliğimize rağmen geleceği çok parlak olan bir ildir. Benim hayalimde de olduğu gibi Kars, Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu açıldığı zaman Pekin’e kadar bütün Türk Dünyasına açılmış bir Kars olacak. Kars’ta bu nedenle lojistik merkez ve gümrük idaresi kuruluyor. Trenler gelip Kars’ta durduğu zaman binlerce turist ve insan Kars’ı gezecek ve alışveriş yapacak. Ama onlara satacak bir şeylerimiz olmazsa bizlerde Karslılar olarak bu imkanlardan yeteri kadar istifade edemeyeceğiz. O zamanda başkaları gelip başka şekilde bunlardan istifade ederler. Bu nedenle kendi malımız olan obsidyeni iyi kullanmamız gerekiyor. “ dedi.
 
KARS, KAPILARI KAPALI OLDUĞU İÇİN VE TİCARİ SAHADA ÖNEMLİ BİR İVME KAZANAMADI
Kars’ın gelirinin bir taraftan hayvancılık diğer taraftan da turizm olması gerektiğini belirten Kara daha sonra; “Kars, kaplıları kapalı olduğu için ve ticari sahada önemli bir ivme kat edemediği için bu durumdadır. Obsidyen de turizm geliri elde edeceğimiz kaynaklardan birisi olmalıdır. Kursun sonunda obsidyeni işlemeği belgelediğimiz kursiyerlere özel idare marifetiyle atölyeler açacağız. Umarız birkaç yerde obsidyen atölyesi olacak. Yani artık obsidyen bizlerin turizm ve ekonomik hayatımıza girmiştir. Burada üretilecek obsidyenler ise Öğretmenevi bahçesinde bulunan Kültür Evi’nde kurulacak standartlarda satışı yapılacak.” diye konuştu. 
 
I4 YILDIR OBSİDYEN İŞLİYOR
Usta obsidyen öğretici İbrahim Nar ise 14 yıldan beridir obsidyen ustası olduğunu belirterek, “Obsidyenin yarı kıymetli bir madendir. Özellikle Sarıkamış’tan her yerde bulma şansımız var. Taşlar atölyemizde dilimlendikten sonra diğer kesim makinelerinde küçük parçacıklara ayrıştırılıyor. Daha sonra da kapşon adını verdiğimiz diğer makinelerde parlatıp gümüş kalıplar içerisine koyarak vitrinlerde ki yerini alacak şekle getiriyoruz. Bizler obsidyeni Kars’ta ki yeni bir turizm geliri elde edeceğimize ve atölyemizde birçok ustanın yetişeceğine inanıyoruz. Ben 14 yıldan beridir bu işle uğraşıyorum. Bu nedenle Sayın Valimize bu imkanı bize sağladığı için çok teşekkür ediyoruz. ”dedi.
 
 
Tacettin DURMUŞ 
 
 
X

Kars Haber Haberleri