Fen Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı sınıfında düzenlenen program Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çulpan Çetin, “Rusların ünlü bayramı Maslenitsa” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. 4. sınıf öğrencisi Sevim Deryalı “Meslenitsa Bayramının Vazgeçilmezi ‘Blinı’” hakkında bilgi verdi. 1. sınıf öğrencisi Yana Canan Dinç de, Meslenitsa Bayramıyla ilgili video ve slayt gösterimi eşliğinde bilgilerini paylaştı. Prof. Dr. Hurşit İsayev, Arş. Gör. Kaziban Topbaşoğlu, Arş. Gör. Pınar Dilekçi ve öğrenciler; Gülcan Genç, Sevim Deryal, Ali Büyükköroğlu, Yana Canan Dinç, Cumali Güldağ, Emrah Ahmedov, Nükte Güven, Tugay Yıldız, Buse Zeytun da programa Rusça şiir ve diğer etkinliklerle renk kattılar.
Rus Kültür Merkezi’nde de geleneksel Rus kıyafetleri tanıtıldı. Öğrencilerden Yana Canan Dinç de Rusça şarkılar seslendirdi.
RUS KÜTÜRÜNÜ TANITMAYA ÇALIŞTIK
Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çulpan Çetin, Kafkas Üniversitesi Rus ve Slav Dilleri Edebiyatının bir araya gelerek bir kutlama program düzenlediklerini belirterek, “Rusları Rus kültürünü tanıtamaya çalıştık. Bölüm olarak bunu ilk kez yaptık. Nasıl Türk dünyasında nevruz kutlanıyorsa Ruslarda da bayramı güneşi baharın gelişini kışın gidişini kutlamak amacıyla maslenitsa bayramı kutlanır. Bu bayramı kutlamak için bölüm hocaları ve öğrenciler bir araya gelerek kendi çapımızda fakülte çapında bir program düzenledik. Programa güzel olsun diye öğle zamanı kermes yaparak başlattık. Öğrencilerimiz çok güzel yiyecekler hazırladılar.” dedi.
RUS MUTFAĞI VE TÜRK MUTFAĞINI BULUŞTURDUK
Çetin ayrıca, “Hem Rus mutfağına uygun hem de Türk mutfağına uygun yemekler hazırladık. Daha sonra Gürcü dili, Rus dili, Türk Dili Edebiyatı bölümler katılarak bu bayram ile ilgili slâyt video izlettik. Öğrenciler Rusça şiirler söylediler. Bu gün kızların erkeklere erkeklerinde kendilerini kızlara beğendirmeye çalıştıkları bir gündür. Oyun eğlencelerle geçirilir. Bugün erkekler kızları kazakla kaymaya davet ederler. Erkekler kadar olmasalar bile kendilerini özel göstermeye çalışırlar. Bu gün Salı günü ikinci cilveleşme eğlenme günü olarak kutlanır. Bugün bir araya gelmek için güzel bir gün olmuştur. Bir fırsat olarak nitelendirilmiş günümüzde de Salı günü birçok evliliğe adım atma noktasında bir başlangıçtır.” diye konuştu.
GÜZEL ETKİNLİKLER BUGÜN SERGİLENİR, BAHARIN GELİŞİ SEVİNÇLE KUTLANIR
Çetin, Rusya’daki ünlü bayramın renkli anlarını da şu şekilde dile getirdi:
“Erkekler kızlara ve rakiplerine güçlü görünmek için kafalarından aşağı buz dökerler. Ya da buz gibi soğuk sulara girerler. Gençlerin eğlencesi bugünün başında gelmektedir. Bugün doğurganlığın simgesidir. Gençler birbirlerini kara gömerler. Kar beyazlıktır, saflığı temsil eder bu yüzden kar tercih ediliyor. Karın altında doğurganlığı birer sembolü olan toprak var. İnşallah güzel bir etkinlik olmuştur. Ruslar bu bayram dışarıda kutlanır. Ayılar oynatırlar, sofralar dışarı konur, eğlenceler düzenlenir. İnsanlar kazaklarda kayarlar, kartopu oynarlar, kardan tepecikler yaparak ona saldırırlar burada amaç karı yenmek baharın gelişini istemek. Yarışlar yapılır, güreş yarışı yapılır. Krepler yapılır ve sıcak sıcak yenir.”
KARS, RUS KÜLTÜRÜNE HİÇ UZAK DEĞİLDİR
Çetin, son olarak Kars’ın, Rus kültürüne hiç uzak olmadığını da belirterek, “Burası Türkiye olduğu için Rus nüfusu az olduğundan bu kez ilk defa kutlandığında küçük çapta kutlandı. Bir dahakisinde daha büyük olur inşallah. Kars Rus kültürüne hiç de uzak kalmamıştır. Umarız bir daha ki kutlama üniversite çapında il çapında büyük olur nevruz programı gibi olur. Halen Kars köylerinde Rus kökenli vatandaşlar vardır. Rus ve Türk kültürünün iç içe yaşaması çok güzel bir gelenektir. Bizler de Rus dili edebiyatı olarak bu geleneği yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Bu tür etkinlikler elimizden geldiğince hocalar ve öğrencileri yaşatmaya çalışacağız.” dedi.
kha