KÜNİB’ten Uluslararası Bir Sempozyum Daha!
Ardahan Üniversitesi başkanlığında, 2009 yılında 7 üniversite ile kurulan ve üye sayısını kısa sürede 65’e çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), ulusal ve uluslararası çapta yankı uyandıracak nitelikteki önemli bir organizasyona daha öncülük yapıyor. Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi tarafından yürütülen KÜNİB ve Azerbaycan Qafqaz Üniversitesi işbirliği ile planlanan “Kafkasya’dan Anadolu’ya Kültür Köprülerimiz - Uluslararası Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik Sempozyumu” 21 Kasım 2013 Perşembe günü Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de başlıyor.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir Valiliği ve Osmangazi Üniversitesi’nin de destek verdiği program çerçevesinde Kafkasya’nın en büyük tasavvufçularından biri olan Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik hakkında bilimsel oturumlar gerçekleştirilecek. İlk bölümü 21 – 22 Kasım 2013 tarihleri arasında Eskişehir’de, ikinci bölümü ise 24 - 26 Kasım 2013 tarihlerinde Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenecek olan sempozyuma Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafından tasavvufçu, edebiyatçı ve bilim insanı katılacak.
PROGRAMIN İLK BÖLÜMÜ, 21 - 22 KASIM 2013 TARİHLERİ ARASINDA ESKİŞEHİR’DE YAPILACAK
İki farklı ülkede planlanan programın ilk bölümü 21 - 22 Kasım 2013 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Azerbaycan Eğitim Bakanı Mikayıl Cabbarov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Azerbaycan Din İşleri Devlet Bakanı Dr. Elşad İskenderov, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Azerbaycan Qafqaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç’in onursal başkan olarak teşrif edeceği programa yurt içinden ve yurtdışından birçok akademisyen ile tasavvufçu, edebiyatçı ve basın mensubu katılacak.
Saat 08.30’dan itibaren başlayacak olan programda eş zamanlı olarak çeşitli bilimsel oturumlar düzenlenecek. Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîliğin birçok yönüyle ele alınacağı programda tarihsel, kültürel, toplumsal ve edebi boyutlarıyla birbirinden zengin tebligatlar sunulacak.
PROGRAMIN İKİNCİ BÖLÜMÜ, 24 - 26 KASIM 2013 TARİHLERİ ARASINDA BAKÜ’DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Eskişehir’deki program gibi Bakü’deki program da dolu dolu geçecek. 24 Kasım 2013 Pazar günü Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de saat 09.00’da Seyyid Yahyâ Şirvânî’nin kabir ziyaretiyle başlayacak olan program, 25 Kasım 2013 Pazartesi günü saat 09.30’da Beynelhalk Muğam Merkezi’ndeki açış konuşmaları ile devam edecek. Açış konuşmalarının ardından saat 14.30’dan itibaren Qafqaz Üniversitesi’nin altı farklı konferans salonunda eş zamanlı oturumlar yapılacak. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Azerbaycan Din İşleri Devlet Bakanı Dr. Elşad İskenderov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, Bütün Kafkazın Şeyhi Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, AMEA Şarkşünaslık Enstitüsü Başkanı Gövher Bahşeliyeva, AMEA Tarih Enstitüsü Başkanı Yagub Mahmudov, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Qafqaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve dünyanın dört bir tarafından tasavvufçu, edebiyatçı ve bilim insanının katılacağı programda Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik ile ilgili kapsamlı değerlendirmeler yapılacak. Program, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın başkanlık yapacağı değerlendirme oturumunun ardından sona erecek.
SEMPOZYUMUN ANLAM VE ÖNEMİ
Seyyid Yahyâ Şirvânî’nin vefatının 550. yılı münasebetiyle UNESCO tarafından 2013, Seyyid Yahyâ Bakuvi (Şirvânî) yılı ilan edilmiştir.
Öte yandan XIV-XV. yüzyıllarda Azerbaycan’da kurulan, başta Kafkasya ve Anadolu olmak üzere Osmanlı coğrafyasında ve dünyada geniş şekilde yayılan tasavvuf tarihimizin en etkili sufi mektebi Halvetîlik olmuştur. Bu tasavvuf mektebini XV. Asırda yeniden sistemleştiren ve yayılmasına sebep olan büyük sufi mütefekkir Seyyid Yahyâ Şirvânî’yi tanımak, onun hayatı, düşünceleri, talebeleri ve eserleri çerçevesinde Türk dünyası, Balkanlar, Afrika ve diğer bölgelerdeki izlerini ve etkilerini araştırmak, dünyada tesis ettiği fikri ve sosyal irtibatları öğrenmek ve anlamak sempozyumun temel amacıdır.
SEYYİD YAHYÂ ŞİRVÂNÎ KİMDİR?
Büyük velilerdendir. İsmi, Yahyâ bin Behâeddîn’dir. Seyyid olup, soyu Peygamber efendimize ulaşır. Şirvan’da dünyaya gelen ve doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Seyyid Yahyâ Şirvânî 1464 (H.868) tarihinde Bakü’de vefat etmiştir. Kabr-i şerîfi Şirvan Şahlar Saray Külliyesindedir. Seyyid Yahyâ hazretlerinin talebelerinin en üstünleri; Pîr Şükrullah, Alâaddîn Halvetî, Habîb Efendi, Muhammed Erzincânî ve Dede Ömer Rûşenî Halvetî hazretleridir. Tasavvufa dair bazı telif eserleri vardır. Bunun yanında Esrâr-ı Tâlibîn ve Vird-i Settâr adında iki kıymetli eseri bulunmaktadır.