Volkan KARABAĞ
96 yıllık Atatürk heykeli kültür turizmine kazandırılması için tescillenerek ilk günkü yeri olan Kars Belediye Başkanlığının köşesine konulmayı bekliyor.
1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtları yaptırılmak amacı ile Türkiye’ye gelen Krippel, 13 yıl boyunca Türkiye’de kalarak Atatürk heykelleri gerçekleştirdi. Çok sayıda Atatürk heykellerini yapan Krippel, 4 adet yaptığı heykellerden bir tanesini de Kars’a gönderdi ve bu eser Kars Belediye Başkanlığının sağ alt köşesinde uzun yıllar kaldıktan sonra taşındı.
Sadece İzmir, Kocaeli, Ordu ve Kars’ta bulunan yarım gövdeli torso tarzı Atatürk heykelinin şuan bulunduğu Namık Kemal İlkokulu’nun bahçesinden alınarak ilk günkü yerine konulması isteniliyor.
Konu hakkında gazetecilere açıklama yapan Kültür Turizm Bilim Uzmanı Mehmet Duman, “Kültür turizmi somut ve somut olmayan değerler bakımından ve aynı zamanda ören yerleri ve anıtlar bakımından çok büyük önem arz etmektedir ve bir Şehrin, bir bölgenin dokusunu ortaya çıkartmaktadır. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin dikkati de bu değerlere çekilmektedir. Bu bağlamda Kafkasya Sosyal ve Kültürel Araştırma Merkezi Derneği tarafından yapılan çalışma sonucunda Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı dönemlerde Avusturya’lı Heykel Tıraş Heinrich Krippel tarafından yaklaşık 96 yıl önce yarım gövdeli torso tarzı Atatürk heykeli yaptırılmıştı. Bu tarz heykel ülkemizde 4 adet yaptırılmış İzmir, Kocaeli, Ordu ve Kars’a gönderilmişti.” dedi.
Atatürk heykelinin tescillenerek eski yeri olan Kars Belediye Başkanlığının sağ köşesine konulmasını yetkililerden talep eden Duman, “Bunun tarihsel geçmişine baktığımızda hem manevi bir değeri söz konusu hem milli bir değeri söz konusu aynı zamanda kültür ve turizmin mihenk taşı olabilecek bir durumda. Heykel daha önce Kars Belediyesi önünde bulunuyordu. Tarihçiler tarafından aslında 1960’lı yıllarda heykelin belediye önünden kaldırıldığına dair emarelerin görüldüğü biliniyor. Yıllar sonra yapılan araştırmalar neticesinde heykelin Namık Kemal İlkokulu bahçesinde bulunduğunu görmekteyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün yarım gövdeli torso tarzı heykeli hem yabancı bir heykel tıraş tarafından yapılması büyük bir önem arz etmektedir. Aynı zamanda tarihsel bir değeri söz konusu ve “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” diyen bir şehirle bütünleşen Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin tekrar restore edilip ve aynı zamanda kültür turizmine kazandırılması bizim için gerçekten çok önemli bir çalışma olacaktır.” dedi.