Kışın vazgeçilmez lezzeti kaz etinin sofralara yolculuğu başladı

Kars’ta karın yağmasıyla birlikte kazlar da kesilmeye başladı. Kesilen kazlar ise temizlendikten sonra tuzlanarak evlerin önünde asılarak kurutuluyor.

Volkan KARABAĞ

Kars’ta lezzetiyle bilinen kaz eti, yağan kar ile birlikte kesime alındı. Köylerde imece usulüyle kesilen kazlar şehir dışındaki büyük şirketlerin ilgi odağı oldu. Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars’ta kesimi yapılan kazlar önce tuzlanıyor ve ardından kurutuluyor. Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan kaz eti, il dışındaki büyük şirketlerinde gözdesi konumunda.

Kaz yetiştiricilerine destek vermek için her yıl köylerden kaz eti alarak Ankara’ya merkezlerine gönderdiklerini söyleyen bir otelin otel genel müdürü Mehmet Duman, “Kazlarıyla meşhur olan köylerimizden her yıl geleneksel olarak kaz alıyoruz. Şirketimizin Ankara’dan talebine istinaden buradan özellikle kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla yöre halkından bire bir onlara hem maddi anlamda destek verebilmek, aynı zamanda kazın üretimin yine yöre halkı tarafından sağlamak amacıyla bu katkıda bulunuyoruz. Bu kazları buradan alıp Ankara’daki şirketimize gönderiyoruz. Onlarda yine aynı şekilde Kars kazımızın tadını ve lezzetini Ankara’da misafirlere sunuyorlar.” dedi.

Karslı kaz yetiştiricileri ise, kazın tandırda pişirildiğinde daha lezzetli olduğunu söyleyerek, kesilen kazları köylü kadınlarla birlikte bir araya gelerek imece usulü temizlediklerini ifade etti. Önceden kazın tandırda şimdilerde ise sobada pişirildiğini kaydeden üreticiler, “Tandır yakıyoruz. Üzerinde kazı kaynatıyoruz. Bulgur ve pirincini döküyoruz. Kendisini de tandıra asıyoruz, kızardıktan sonra çıkarıyoruz. Sonrada yiyoruz. Tatlı oluyor, tandır kültürü yavaş yavaş bitiyor günümüzde sobada pişiriyorlar.” ifadesini kullandılar.

Kazların bakımının çok zor olduğuna dikkat çeken üreticiler, “Kazı kesiyoruz, temizliyoruz ve yıkadıktan sonra da tuzlayarak bir günde tuzda saklıyoruz. Daha sonra tele asıyoruz kazları, bir müddet telde kuruduktan sonra alarak derin dondurucu veya sandığa koyarak saklıyoruz. Kazın bakımı çok zor. 2’nci ayda başlıyoruz, 11’inci aya kadar bir çocuğa nasıl bakıyorsanız, o şekilde bakıyoruz. Bakması zor ama yemesi çok lezzetli.” şeklinde konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kars Haber Haberleri