Tacettin DURMUŞ
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Suni Tohumlama Uygulamaları İle Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi’nin tanıtım programında yaptığı konuşmada, hayvan varlığında 5’inci sırada olan Kars’ın, bitkisel üretimde 70’inci sırada olmasının son derece üzücü olduğunu söyledi.
Bu durumun, hayvan sayısına göre biri birine yakın olması gerektiğini vurgulayan Kılıç, kıtlık dönemlerinde başka ülkelerden ve şehirlerden saman getirilmesinin bu orantısızlığa bağlı olduğunu açıkladı.
Bu anlamda Kars üreticisinin emeğinin karşılığını alması gerektiğinin önemine değinen Yunus Kılıç, “Emeğimizi başka yerlere kaptırmamız lazım. Bunun içinde gayretlerimiz var. Bu nedenle hükümetimiz barajlar yaptırıyor, sulamaları artırmaya çalışıyor ve böylece yem bitkisi üretimini artırmaya çalışıyor. Amacımız Kars’ın ülkedeki 5 sıradaki hayvan varlığına uygun yem bitkisi üretimini arttırmaktır. Bunların ikisinin sağladığınız takdirde Kars’ta hala köylülük yapma geleneğine sahip olan, köyünü seven, köyde hala üretmeye devam eden bir topluluğumuz var. 2018’de Kars’ta büyükbaş hayvan sayısı 460 bin civarındaydı. Şu anda 560 civarındadır. Yani 2 yılda her yıl için 50 bin artmıştır. Çünkü şu anda hayvan para ediyor, köylü beklediğini alıyor ve üretmeye devam ediyor. Yani buradan anlamamız gereken, ülkemizde kırmızı et açığımız var. Köylü uygun olan refah seviyesini yakaladığında, cebi para gördüğünde, karnı doyduğunda her yıl yüzde otuz üretimini arttırabilir.” Dedi.
ARTIK DIŞARIDAN HAYVAN İTHAL ETMEMEMİZ GEREK!
Elimizde hala üretmeye devam eden bir topluluk varken bizim dışarıdan hayvan ithalatı ile ömrümüzü geçirmeye devam etmemiz mümkün değildir. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla artık dışarıdan hayvan ithalatının hemen hemen sınıfladık gibi ama biraz olsun damızlık hayvanlarda ithalat devam ediyor. Ama köylümüz hayvan sayısını daha da arttırdığında ithalatı tamamen kaldıracağız. Her zaman Kars Ticaret Borsası Başkan Metin Durmuş bizi arayarak ithal hayvanının durdurulması çalışmalarını sorar.”dedi.
KARS, SUNİ TOHUMLAMANIN EN AZ YAPILDIĞI İLDİR
Kültür ırkı hayvan varlığının arttırılmasının da Kars için hayati önem taşıdığını belirten Yunus Kılıç, “Biz genelde mera hayvancılığı yaptığımız için hayvanımız içeride beslenmediği için yani bağlanamadığı için suni tohumlama uygulamaları başka illere göre daha zor yapılıyor. Dolayısıyla da Türkiye’de şu anda suni tohumlamanın en az yapıldığı yerlerden bir tanesi de Kars’tır. Artık bu durumu değiştirmemiz lazım. Çünkü vatandaşın kendisinin yetiştirmiş olduğu boğayla tohumlama yaptığınız zaman melez ırk biraz artar. Ama saf ırkı istediğiniz kadar arttıramazsınız. İl Müdürümüz Hüseyin Düzgün’ün de söylediği gibi küçük bir il olmasına rağmen kültür ırkını arttırmak için Türkiye’de dağıtılan boğaların üçte biri Kars’a geldi. Amacımız kültür ırkı varlığını arttırmaktır. Bu oran yüzde 10’dan yüzde 35’e çıktı.
BU PROJENİN TANITIMINI KARS’TAN YAPIYORUZ
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Suni Tohumlama Uygulamaları İle Etçi ve Kombine Irkların projede tanıtımını Kars’tan yapıyoruz. Bu çok önemli bir adımdır. 4 ilimizde sığır, Diyarbakır ve Samsun’da manda, Kars, Ardahan Iğdır ve Erzurum ve Yozgat ta ise sığır projesi var. Amacımız kalan melez kısmını ve hala Doğu Anadolu kırmızısı ırkını kültür ırkına çevirmektir. Kültür ırkı hayvan yetiştirenler arada büyük bir uçurum olduğunu çok iyi biliyor. 100 kilo 120 kilo geçmeyen karkas ağırlıkları melez hayvana göre kültür ırkı ile 350 kiloya çıkıyor. 3 hayvan yerine 1 hayvan yetiştirerek daha fazla gelir ve ürün elde etmiş oluyoruz. Süt verimini düşünürseniz 5 kat fazla süt elde etmiş olacağız. Bu projemizin amacı da köylümüzün uğraşırken, yıl boyu emeğini verirken hiç olmazsa cebine daha çok para girsin diyedir.
PROJE İÇİN KARS’A 3 MİLYON TL ÖDENEK AYRILDI
Kars olarak bu projede başarı kat etmemiz gerek. Bu proje için Kars’a 3 milyon TL ödenek ayrıldı. Tabi bu projeye üreticimizin, muhtarlarımızın, tarım ve hayvancılıkla alakalı STK’larımızın ve veteriner hekimlerimizin vermiş olacağı destekler çok önemlidir. Proje güzel uygulanırsa ilave destekler de artacaktır. Başarılı olursak emin olun bunun çok çok daha fazlası projelerin devamını bir sağlayacağız. Bu söz bizim sorumluluğumuz olsun. Biz bu projeleri takip ederiz. Yeter ki çok iyi niyetlerle Kars’tan başlatılan bu projeye öncelikle taraflar olan şu anda burada bulunan paydaşlar yani herkes siz sahip çıkın. Desteğini biz devam ettireceğiz. Bu projeyi Kars’tan başlatıldığını, Doğunun ve Türkiye’nin hayvancılıkta kaynak il olduğunu bilen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyoruz “dedi.