Kılıç: ''Kars Besi Bölgesi Olacak''

Bilindiği üzere Kars ilinde nüfusun yaklaşık % 70'i tarıma dayalı hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Hayvancılığın dışında şehre girdi sağlayan çok önemli üretim ve hizmet sektörleri de ne yazık ki fazla gelişmemiştir.

 

Hayvancılığın da sadece en zahmetli ve en az karlı kısmı olan yetiştiricilik yapılabilmektedir. Bu durum hayvancılıkla uğraşan ailelerin sadece geçimini sağlamakta olup, halkın yaşam standardını pek fazla yükseltememektedir. Hele birde kıtlık dönemlerinde, bu geçim kaynakları da önemli ölçüde zarar görmektedir.

Ayrıca; çok düşük verimli tahıl üretiminden başka çaresi de olmayan insanların bu uğraşlarını yavaş yavaş terk ettikleri ve başka şehirlere göç ettikleri de bilinmektedir. Bunun bir sonucu olarak özellikle köylerde genç nüfus yok denecek kadar azalmıştır.

Kars’ın Hayvancılığa Bakışı Değişecek

Kars’ta yapımı bitmiş olan Selim-Bayburt Barajı, yapımına başlanan ve iki yıl gibi çok kısa bir zamanda tamamlanacak olan ve Akyaka, Arpaçay, Susuz ve Digor ilçeleri ile Kars Merkeze bağlı toplam 51 köyün arazilerini sulayacak olan Kars-Çamçavuş Barajı ve projelerini hazırlatmakta olduğumuz Sarıkamış-Karakurt ve Digor-Dolaylı barajları ile Kars Merkez ve ilçelerinde sulanabilir arazilerin yaklaşık % 70’ lik kısmı sulu tarıma açılacaktır.

Böylelikle, hayvancılığın temel girdisini oluşturan fiğ, korunga, yonca ve yulaf gibi yem bitkilerinin üretimi artık Kars’ta da yapılmaya başlanacaktır. Bu üretimi kendi topraklarında yapacak olan Kars köylüsü artık kendi yetiştirdiği hayvanların sadece zahmetini çekmeyecek, aynı zamanda en karlı kısmı olan besiciliği de artık Konya, Afyon, Kayseri illerinde olduğu gibi kendi şehrinde, yani Kars’ta yapacak ve oldukça büyük kazançlar elde edecektir.

Bu çalışmaları AK Parti Hükümeti’nin çiftçiye sunduğu pek çok destekten birisi olan, 2 yıl ödemesiz, 5 yıl faizsiz, toplam  7 yıl vadeli ve % 40 hibe şeklindeki 300 başa kadar büyükbaş hayvan kredileri ile desteklediğimizde, 2-3 yıl içerisinde her köyde 5-10 adet modern hayvancılık işletmesinin kuruluşunu da sağlamış olacağız. Bu işletmelerde artık yüksek verimli kültür ırkı sığırlar olacağı için, beklide bir köyde üretilen et ve sütün toplamını 1-2 işletmeden elde edeceğiz.

Bu durum Kars köylüsüne, dolayısı ile Kars halkı ve ülkemize önemli bir katma değer sağlarken, aynı zamanda hayvan ıslah çalışmamıza da önemli katkılar sunacaktır.

Ayrıca; sulanabilir arazilerde yapılacak olan seracılık ve sebzecilik de yöre halkına farklı bir gelir ve istihdam kapısı olacaktır.

 

karsmanset.com

Kars Haber Haberleri