Tacettin DURMUŞ
Kılıç, başta Kars olmak üzere, Türkiye topraklarının yüzde 20’sinin nadasa bırakıldığını ve bu yüzden yöresel tabirle ham kalan topraklarda ekim yapılamadığını dile getirdi.
Milletvekili Kılıç, Kars’ta Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ve Sertifikalı Buğday Tohumunun Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, çiftçilere sertifikalı tohum teslimi sırasında açıkladı.
Kars Valisi Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan’ın da katıldığı teslim töreninde açıklama yapan Kılıç, söz konusu ham tarlalarına ekim yapacak olan çiftçilere yüzde 75 oranında hibe desteği verileceğinin müjdesini verdi.
Tarım ve Orman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu arazilerin tamamının ekilmesi hakkına açıklama yaptığını da hatırlatan Yunus Kılıç, bu konuda Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğün de talimatlandırıldığını söyledi.
Kars’ta da ayrıca başta Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş olmak üzere diğer ilgili kurum, STK ve ODA başkanlıklarının da harekete geçmeye davet eden Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Yıllardır Kars’ta da olmak üzere Türkiye’de ekilerek ürün elde edilmesi gerek toprakların yüzde 20’si nadasa bırakılarak ekilmiyor. Yöresel tabirle ‘ham’ halde bırakılan ve hiçbir şey ekilmeyen tarla miktarı ekonomide ve aile bütçelerinde büyük kayıplar anlamına geliyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu arazilerin tamamının ekilmesi hakkında bir açıklama yaparak bir desteği ifade etti. o da şuydu ve çok önemliydi; Türkiye’de bugün yaklaşık ekilmekte olan yüzde 20’si kadar bir alan nadasa bırakılıyor veya ekilmiyor veya da ilgisizlikten terk edilmiş durumda. Yani bu çok önemli bir miktardır. Şuanda ülkemizde ayçiçeği meselesi çok konuşuluyor ama ay çiçeğinin ekildiği toplam alanın beş katı kadar arazi ne yazık ki tarım da kullanılmıyor. Bunların çoğu köylerde uzun yıllardır ekilmiyordu yani ham haline bırakılmış ve atıl durumda kaldı. Bu kullanılmayan araziler taş toplar duruma gelmiş ve üretimden çıkmış durumdadır. Bunun geriye dönüş bir maliyeti var yani buna daha büyük traktör lazım, daha büyük bir çalışma ve enerji lazım, taşının toplanması ve tarıma kazandırılması gerekir. Bununla alakalı yüzde 75’i hibe proje karşılığı destek vermeye başladık. Yani bununla yaklaşık 1 milyon hektarlık arazinin tarıma kazandırılması için bir gayret var. Toplam 3,5 milyon hektar Türkiye’de ki ekilmekte olan arazinin yüzde 20’si kadar yani çok önemli rakamdan bahsediyorum. Bu yüzde 75’lik hibe desteği ile ilgili Kars çiftçisini bilgilendireceğiz. İl ve İlçe tarım orman il müdürlükleri aracılığıyla tabi bu çalışma sürecinde sivil toplum kuruluşlarından da yardım alacağız. Karslı üreticimiz bunu bilsin ve bu destekten yararlansın ve ekilmeyen kullanılmayan tarım arazilerimizin yeniden inşallah üretime kazandıralım”