‘Keşke Demeyin, Alo Deyin’

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencileri Proje Geliştirme Dersi kapsamında Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop öncülüğünde topluma faydalı yeni bir projeye daha imza attılar.

2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı 2’nci dönem 3’üncü projesinde de toplumun her kesimini ilgilendiren ‘Keşke Demeyin, Alo Deyin’ projesinde imza atan Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencileri İsa Otçeken, Çiçek Atakul, Erdoğan Taştan, Deniz Üzüm, Neslihan Aras ve Gülşah Kızgın; içerisinde hayati öneme sahip numaraların yer aldığı kartları, Kars’ın en işlek caddesinde vatandaşların hizmetine sundu.

Faikbey Caddesi at heykeli önünde kurdukları stantla cadde üzerinden geçen binlerce insana gün boyunca hayati öneme sahip numaraların bulunduğu kartları dağıtan öğrenciler, yoğun ilgi gösteren vatandaşların da takdirini kazandı. Kars Belediyesi’nin de kartların oluşturulmasında katkı sağladığını hatırlatan öğrenciler, ‘Keşke Demeyin, Alo Deyin’ diyerek toplumda farkındalık oluşturmayı amaçladılar. Projeye Kars’ın en işlek caddesinden başlayan öğrenciler, devamında ise kenar mahallelerde çalışma yürüteceklerini ve daha çok insana ulaşacaklarını söylediler.

Öğrencileri projede yalnız bırakmayan Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop, “Sosyal Bilgiler son sınıf öğrencilerinin ‘Sosyal Proje Geliştirme’ dersi kapsamında oluşturduğumuz sekiz farklı gurupta bu yıl 2. dönem 3’üncü projemizi hayata geçirdik. Bu projemizin ismi ‘Keşke Demeyin, Alo Deyin’ amacı ise öğrencilerimizle birlikte birilerine fayda sağlayabilmekti. Kesinlikle not değerlendirmesi dışında bir insana bile fayda sağlayabilirsek en yüksek notu kazandırmış olacağız. Panik hali durumlarında o an akla gelmeyen birçok önemli numarayı hem akılda kalması hem de sürekli yanlarında olması amacıyla böyle küçük kartlar hazırladık. Bu kartların üzerinde Polis İmdat: 155, İtfaiye:110, Acil:112, Trafik İmdat:154, Jandarma İmdat:156, PTT Hizmeti:161, Tüketici Danışma Hattı: 175, Sigara Bırakma Hattı:171, Gürültü Şikayet:176, Vergi Danışma:189, Emniyet Danışma:174 ve Sağlık Danışma:184 gibi önemli numaralar yer alıyor. Panik halinde bu numaralar aklımıza gelmeyebiliyor, bu anlamda önemli olduğu düşüncesindeyiz. Küçük bir şey ama gerçekten zor anlarda çok büyük önem kazanabiliyor.” dedi.

İYİLİK YAP DENİZE AT…

Zilzar Suresi 7 ve 8’inci ayette yer alan ‘Zerre kadar iyilik dahi yapsanız bunun karşılığını göreceksiniz.’ İfadesini hatırlatan Kop, “Hani bizim de meşhur bir lafımız var; ‘İyilik yap, denize at balık bilmezse Halik bilir’ bu anlamda bizler küçücükte olsa bir iyilik yapmak adına öğrencilerimizle birlikte bu yola çıktık. Kars Belediyesi’nin bu kartları oluşturma noktasında bize katkıları oldu, onlara da teşekkür ediyoruz. Kent merkezinde dağıtmaya başladığımız bu kartları ilerleyen zamanlarda ara mahallelerde de dağıtacağız ve herkese ulaşmaya çalışacağız. Belki şehrin göbeğinde oturanlar belki bu numaraları biliyor olabilir ama kenar mahallelerde oturup olası durumlarda ne yapacağını bilmeyen insanlara fayda sağlayabiliriz. Bu anlamda emek veren tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“UMURLARINDA BİLE DEĞİL”

Projede yer alan Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi İsa Otçeken ise projenin önemine dikkat çekerek, sosyal projelere genç neslin önem göstermediğini hatta umurlarında bile olmadığını kaydederek, yaşlı kesimin daha çok ilgi gösterdiğini söyledi. Otçeken, “Sosyal sorumluluk anlamında daha önce de çok farklı projelerimiz oldu. Önceki projelerimiz çok benzer projelerdi bu projemiz farkındalık oluşturmak adına biraz daha farklı. Maalesef halkımız da bizler de bu numaralar konusunda çok bilinçli değiliz. Bu nedenle daha çok insana bu kartlarla ulaşarak bir farkındalık oluşturmayı amaçladık. Bu kartları hazırlarken belediyeden de destek aldık. Ayrıca yapıştırmalı olarak hazırladığımız bu kartlar evin bir bölümünde sabit kalma özelliğine de sahip olup, olası durumlarda ulaşılmasında kolaylıkta sağladık. Bu numaralar bilinse de maalesef ki acil durumlarda unutulabiliyor, bu unutulan ve hayati öneme sahip numaralar göz önünde olacak ve insanlarımıza fayda sağlayacak. Bu tür projelerde dikkat ettiğimiz en önemli nokta ise maalesef ki genç kesim bu tür projelere pek önem göstermiyor hatta umurlarında bile değil ama yaşlı amcalarımız, teyzelerimiz projeyi soruyor, daha çok ilgi gösteriyorlar. Bu da bizi oldukça mutlu ederken, genç neslin duyarsızlığı ise bizleri üzüyor.” diye konuştu.

“İNSANLARIN OLUMLU TEPKİLERİ BİZİ MUTLU EDİYOR”

Projede yer alan öğrencilerden bir diğeri Çiçek Atakul ise; “Sosyal Bilgiler Proje Geliştirme Dersi kapsamında topluma faydalı bir şeyler yapmayı amaçladık. Projemizde; hazırladığımız kartlara halkımızın çoğunun bildiğini sandığı fakat bilmediği birçok numarayı yazdık. Bir numaranın hayat kurtarabileceğini hatırlatarak insanlara bu kartları dağıtıyoruz. Görünüşte basit gibi görünebilir fakat olası durumlarda hayati öneme sahip olan bu küçük kartlar ümit ediyoruz ki birçok insana fayda sağlayacaktır. Bu kartın üzerinde kendimizin dahi bilmediği çok önemli numaralar var ve bizler bu anlamda inşallah topluma yararlı bir iş çıkardığımızı düşünüyoruz. Vatandaşların da projeye ilgi göstermesi bizleri mutlu ediyor. Kartları inceleyen herkesin ‘aa bunlar da mı varmış’ demesi ve güzel tepkilerle karşılaması bizleri mutlu etti. Her kesimden insana hitap eden bir çalışma olduğu düşüncesiyle, emeği geçen arkadaşlarıma ve Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop hocamıza teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Vatandaşlar ise projenin yerinde olduğuna vurgu yaparak, öğrencilerle uzun süre sohbet ettiler. Çalışmalarından dolayı öğrencilere teşekkür eden Kars halkı, bundan sonra ‘Keşke Demeyip, Alo Diyeceklerinin’ sözünü verdiler.



kha

Kafkas Üniversitesi Haberleri