Erdoğan, yüksekokullardan fakültelere, öğrenci sayısından sosyal tesislere, kültürden bilime kadar bir çok alanda yeni adımların atıldığını belirtti. Tüm bunların, Doğu’nun uygar kenti Kars’a yakışır biçimde ilerletildiğini de vurgulayan Erdoğan, üniversite öğrencilerinin yurt sorunlarının da yakın zamanda giderileceğini kaydetti.
Erdoğan şunları söyledi:
ÜNİVERSİTE HER GEÇEN YIL BÜYÜME BAZINDA ADIM ATIYOR
2012-2013 eğitim-öğretim yılı bu yılda üniversitede başladı. Bu sene itibariyle 3 bin 700 öğrencimiz kayıt yaptı. Öğrenci sayımız 14 bin 200 oldu toplam lisanslı olarak. Lisanüstü ile beraber 15 bin olacak. Ayrıca bu yıl yabancı uyruklu 300 öğrenci kayıt yapmaya hak kazandı. 19 Ekim 2012 tarihinde kesin kayıt süresi doluyor. Şuan itibari ile kesin kayıtlı 100 öğrencimiz var. Bu sene içerisinde yeni açılan Mühendislik Fakültesine 40 tane ek kontenjanlı öğrenci aldık. Onların henüz kayıtları yapılmadı. İlahiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümüne 210 öğrenci kayıt yaptırdı. 105’i gündüz, 105’i gece olarak ayrıldı. Yine bu sene içerisinde Eğitim Fakültesi’nde açılan bölümler içerisinde Okul Öncesi Öğretimi, Pisikolojik Danışman Rehberlik bölümlerinin ikinci öğretimine öğrenci aldık. Buna ek olarak lisans düzeyinde İlahiyat Fakültesi için öğrenci talep ettik. 15 bin 500’ü bulmayı hedefliyoruz.
YURT SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Yurtlar, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) merkezli olup ancak üniversitemiz ile yurt arasında yakın bir ilişki var. Aldığımız bilgilere göre önümüzdeki 2 ay içerisinde tamamlanıp hizmete açılması belirtiliyor. Alt yapı ile ilgili bir eksiklik var onun dışında 2 bine yakın öğrenci kayıt yaptırmış durumda. Yabancı uyruklu misafirleri de barındırmaktadırlar. İdari binada bu seneki derslikler bitti. İdarecileri ve öğrencileri yeni binaya almayı düşünüyoruz. Tıp Fakültesi’nin de kapasitesini yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz.
YENİ UZLAŞIMLAR, PROTOKOLLER VAR
Nahçıvan başta olmak üzere diğer Kafkas ülkeleriyle yaptığımız anlaşma çerçevesinde bu bölgelerden Tıp öğrencisi kabul etmeyi düşünüyoruz. Nahçıvan ile yaptığımız protokol ile oradan öğrenci geldi, 15 gün misafir ettik. Özellikle Tıp Fakültesi için yaptık. Amaç; olanaklardan faydalansınlar. Bu sene itibariyle Eğitim ve İktisat Fakültesi’nin temellerini attık. Bu ikisi olmasa da Eğitim Fakültesi’ni seneye hizmete açılacağını umuyoruz. Önümüzdeki sene Kültür Merkezi ile Yüzme Havuzu projesini kabul ettirdik. Seneye ihalesi yapılacak. Üniversitemizde öğrencilere yönelik olarak Öğrenci Sosyal Merkezi’nin kuruluşu çalışması vardı. Geçen hafta ihalesi yapıldı. Birkaç hafta sonra çalışmalara başlanacak. 2011 yılı içerisinde Türk Müziği için YÖK’e müracaat ettik, bu sene açıldı. 40 kontenjan ile öğrenci alındı.
GLOBALLEŞMEYİ SAĞLAMAK VE KAYNAŞMAK
Susuz Meslek Yüksekokulu açıldı. Sarıkamış’ta Turizm Meslek Yüksekokulu şuanda Bakanlar Kurulu gündeminde. Ayrıca, Kağızman’da Hemşirelik Yüksekokul teklif ettik. Aldığımız izlenim olumlu yönde. Büyük bir ihtimalle Kağızman’da ikinci bir Sağlık Meslek Okulu açılacak. İlçelerimizin her birine birer Yüksekokul açılmasını düşünüyoruz. Üniversitenin amacı globalleşmeyi sağlamak, en uzak noktadan buralara insanları çekebilmek, kaynaşmayı sağlamaktır.”