KAÜ,Kağızman'da Sempozyum Düzenliyor

“GEÇMİŞTEN GELECEĞE HER YÖNÜYLE KAĞIZMAN SEMPOZYUMU”

 

“GEÇMİŞTEN GELECEĞE HER YÖNÜYLE KAĞIZMAN SEMPOZYUMU”

     (24-26 Mayıs 2012, Kağızman)

24/02/2012 Bildiri Özetlerinin Gönderilmesi İçin Son başvuru tarihi 

                          09/03/2012 Kabul edilen bildirilerin duyurulması 

               02/04/2012 Tam metinlerin Gönderilmesi İçin son Tarih 

 

                  Yer: Kafkas Üniversitesi Kağızman Meslek Yüksekokulu Yerleşkesi

Ayrıntılı  bilgi için http://www.kafkas.edu.tr/ ksempozyum

 

 

Sempozyum Onursal Başkanı 

Prof.Dr. Sami ÖZCAN (Kafkas Üniversitesi Rektörü) 

Sempozyum Onur Kurulu 

Ahmet KARA (Kars Valisi) 

Ahmet ARSLAN (Kars Milletvekili) 

Prof.Dr. Yunus KILIÇ (Kars Milletvekili) 

Şuayip GÜRSOY (Kağızman Kaymakamı) 

Prof.Dr. Yavuz ATAR (YÖK Yürütme Kurulu Üyesi) 

Prof.Dr.Ramazan KORKMAZ (Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı)

 

Coğrafi ve tarihi açıdan önemli olan Kağızman VI.yüzyılda Çin’den Karadeniz’e kadar uzanan bir sahada bütün Türk kitabelerini bir imparatorluk halinde birleştiren Oğuzların çifte başkentlerinden birisi olmuştur. Dede Korkut Oğuznameleri’nde Doğu Anadolu’da yaşamlarını sürdürmüş Eski-Oğuzlar’ın Çifte Başkentlerinden birisi Sürmeli Karakalesi diğeri ise Kağızman Ağcakalesi’dir. İlçenin kuzey kesiminde ki Keçivan Kalesi’nin Saka Türklerinin Padişahı Alp Er Tonga ile alakalı olduğu bilinmektedir.

     Kağızmanlı  Âşık Hıfzı, Cemal Hoca yörede yetişmiş en önemli kültürel değerler arasında yer almaktadır.

     Türkülere de konu olan ve yapılan bir ankette Türkiye’nin en tanınmış ilçelerinden birisi olan Kağızman’da birçok sebze ve meyveyi bulmak pek kolaydır. Bunlardan bazıları tıpkı susam örneğinde olduğu gibi arkeolojik bulgular sonucu ortaya çıkmıştır.  Taşburun Köyünde bulunan Susam Taşı sayesinde bu yörede özellikle 1878 yılından itibaren susam yağı elde edildiği tespit edilmiştir. Yağın haricinde ki temel gıdalardan birisi de hiç şüphesiz tuzdur. Rus Hükümeti’nin 40 yıllık kara günlerde çalıştırdığı Kağızman Tuzla Tüneli, Cumhuriyet sonrası da işletilerek kaya tuzu alanında pek hak ettiği yerde olduğu söylenemese de kendine pazar bulmayı bilmiştir.

     Hak ettiği yerde olmayan ve Kağızman da mevcut iki ürün daha vardır. Bunlardan ilki üç çeşit olduğu tespit edilen “Kağızman lalesi”dir. Bir diğeri ise Osmanlı Sarayı’na giren tek bal olma özelliğini taşıyan “Kağızman Balı”dır. 

     Kayısısı  ve elması ile ün yapmış olan Kağızman’da birçok yöresel meyvesel ürünlerde bulunmaktadır. Pasmacık, dut pekmezi, köme bunlardan belli başlı olanlarıdır.

     İlçe sınırları içerinde 2’si tamamlanıp üretime başlamış durumda 3 tanesi de yapım aşamasında olan beş adet Hidroelektrik Santrali bulunmaktadır.

           Düzenlenecek olan sempozyum ile, böyle köklü bir tarihe ve öneme sahip olan ilçenin Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Coğrafya, Edebiyat, Etnografya, Mimarlık Tarihi, Madencilik Tarihi, Jeoloji, Turizm, Ekonomi, Tarım ve Hayvancılık, Spor, Geleneksel Mutfak Kültürü ve Doğal Çevre varlıklarını kapsamlı bir şekilde ele alarak, yeni öncelikler ve hedefler belirlemek amacını taşımaktadır.

Sempozyum konuları, yazım kuralları, konaklama ve sempzoyum sonunda düzenlenecek olan Nahçıvan gezisi için ayrıntılı bilgiye: http://www.kafkas.edu.tr/ ksempozyum adresinden ulaşabilirsiniz

Kağızmanhaber Haberleri