KAÜ'den Kurban Uyarısı!

Kars Kafkas Üniversitesi'nden Veteriner Hekim Doç. Dr. Vedat Baran, kurban kesiminde yaşanan olumsuzlukları göz önüne sererken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da uyarılarda bulundu.

KAÜ'den Kurban Uyarısı!

Kars Kafkas Üniversitesi’nden Veteriner Hekim Doç. Dr. Vedat Baran, kurban kesiminde yaşanan olumsuzlukları göz önüne sererken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da uyarılarda bulundu.

Her yıl Kurban bayramında, kurbanlık kesiminde hiç de hoş olmayan manzaralarla karşılaşmaktayız. Bu da son derece olumsuz sonuçlar doğurmakta.

Veteriner Hekim Doç. Dr. Vedat Baran da bu olumsuzlukları şöyle sıraladı:

1. Kurban kesimi sırasında insanlar yaralanarak sağlık merkezlerine başvurmaktadır.

Kurban,  ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi hızla tamamlanmalıdır. Kurban keserken acemi kişiler tarafından yapılan kesim işlemi sırasında hem kendileri hem de yardımcıları ciddi olarak yaralanmaktadır.

2. Kurban edilecek hayvan doğru zapturapta alınmadığında kazalar oluşmaktadır.

Kurban kesilirken özellikle iyi bir hayvan zapturaptı yaparak,  hayvanla ilgilenen görevlilerde yaralanma, kırık, çıkık gibi ortopedik sorunlardan korunmuş oluruz. Kurban edilecek hayvana eziyet ve sıkıntı vermek hayvan refahı bakımından hoş karşılanmamaktadır. Kurban Bayramlarında hayvan kesimi sırasında görsel ve yazılı basına yansıyan manzaralar insani değerler bakımından bize iyi bir puan vermemektedir. Hayvanların itilip kakılması, eziyet edilmesi hayvanda yaralanmalara neden olmaktadır. Bu durum ahlaki değerlerimiz açısından da hoş görülmemektedir.

3. Kesim bölgelerinde gıda hijyeni ve çevre temizliği kurallarına uyulmayarak halk sağlığı tehdit edilmektedir.

Veteriner Hekim Doç. Dr. Vedat Baran ayrıca, sağlıklı ve mutlu bir bayramı tamamlanın yolunun halk sağlığı kurallarına uymaktan geçtiğini belirterek, “Halk sağlığının daha da bilinçlendiği günümüzde kurbanlık hayvanların alımı, satımı ve kesimden önceki muayenesi yasal sınırlar içinde düzenlenmiştir. Bu yasal sınırlarda veteriner hekim muayenesi zorunludur. Bu düzenlemelerde yerel yönetimlerin önemli bir sorumluluğu vardır. Kurbanlık kesim alanlarında kurbana ait kan, mide ve barsak içeriği gibi atıklar çevreye kontrolsüz bırakılmamalıdır. Bu atıklardan çevreye hastalık etkenleri bulaşabilmektedir. Parazitli atıkları yiyen kedi ve köpekler sağlığımızı tehdit edebilmektedir. Bu görüntü ciddi çevre kirliliği ve halk sağlığı sorunu yaratmaktadır. Bilinçli bir birey olarak halk sağlığı kurallarına uyduğumuzda, sağlıklı ve mutlu bir bayramı tamamlamış oluruz.” dedi.

Kafkas Üniversitesi Haberleri