KAÜ’de rektörlük süreci başladı

Prof. Dr. İsmail Kaya, rektör adaylığını ilan ettiKars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektör adayı Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kaya'nın Üniversite ve Kars Kamuoyuna yazdığı mesajında, hedeflerini anlattı.
Prof. Dr. İsmail Kaya, “Kıymetli öğrencilerimiz, değerli Akademik ve idari personelimiz, aziz Karslılar. Ekim 2010’da mevcut rektör sayın Prof. Dr. Abamüslüm Güven’in 4 yıllık görev süresinin bitmesinden dolayı, Kafkas Üniversitesinde rektörlük seçimleri yapılacaktır. Bu seçim Kafkas Üniversitemiz, Kars’ımız, ülkemiz ve komşu ülkeler açısından oldukça önemlidir. Kuruluşundan itibaren geçen 18 yıllık zaman içinde belirli mesafe alınmış olmakla birlikte; hedeflenen, arzulanan gelişmesini, kalkınmasını, bulunduğu şehir ile bütünleşmesini sağlayamayan Kafkas Üniversitemize yeni bir ruh, heyecan ve atılım getirmek; hakkın, çalışanın sesi olmak, rektörlük seçiminin demokratik saygınlık içinde geçmesine katkıda bulunmak amacıyla, herhangi bir kişi veya zümrenin icazetiyle değil; Allah’ın izni ve damarlarımdaki asil kandan aldığım kudretle, bütün samimiyet ve şeffaflığımla rektör adaylığımı ilan ediyorum.” dedi.
Kaya, Rektörlük seçimlerinin, üniversitelerde yeni sorun, gerginlik ve husumet oluşturmaya yönelik sonuçlar doğurmaması gerektiğini de belirterek, “Bilakis sorunları çözmeli, yeni proje ve açılımlar getirmelidir. Üniversitelerde farklı düşünceler olabilir; ancak geleceğimizi inşa edecek öğrencilerimizin yetiştirilmesinde, ülkemizin kalkınma ve gelişmesine yön verecek bilimsel araştırmalar yapılması konusunda herkesin ittifak etme zorunluluğu vardır. Bu aynı zamanda düşmana karşı: “Allah Allah …” nidaları ile canlarını feda ederek, bu vatanı bizlere emanet eden atalarımıza karşı da yükümlülüğümüzdür.” diye konuştu.

 

KAYA, REKTÖR ADAYI OLARAK BAŞLICA HEDEFLERİNİ İSE ŞÖYLE SIRALADI:
-Öncelikle öğrenci merkezli bir üniversite inşa edilecektir. Öğrencilerimizin kaliteli öğrenim ve eğitim görebilmesi, barınma, burs, ulaşım, sosyal ve sportif ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli bütün önlemler ivedilikle alınacaktır.
-Öğretim elemanlarının nicel ve niteliklerinin arttırılması, bilimsel çalışmaların kalitesinin yükseltilmesi, öğrenci-öğretim elemanı, öğretim elemanı-bölge halkı etkileşim ve faydalanabilirliğinin yükseltilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.
-Üniversitemiz idari personelinin daha performanslı hizmet verebilmesi için gerekli bütün tedbirler alınacaktır.
-Üniversitemizin mevcut fakülte, yüksekokul, enstitü ve araştırma merkezleri ile idari birimleri daha etkin hale getirilecektir. Ayrıca yeni fakülte ve yüksekokullar açılarak, öğrenci kontenjanı arttırılıp; Kars’ın ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan geliştirilmesine çalışılacaktır.
-Üniversitemizi bölge, ülkemiz ve komşu ülkelerle buluşturacak projeler geliştirilecektir.
-Kafkas Üniversitesi her öğrencinin, idari ve akademik personelin, huzur ve barış dolu gelecek arayan herkesin kendini mutlu ve güvende hissettiği sıcak bir yuva haline getirilecektir.
-Üniversite yönetimde irsi, ideolojik, etnik ve mezhepsel ayrım kesinlikle yapılmayacaktır. Bütünleyici, kucaklayıcı bir tarzla; dışlamadan, ötekileştirmeden, barışçı bir yönetim tesis edilecektir.
-Ehliyet, liyakat, çalışkanlık, dürüstlük ve etik değerler öncelikli olacaktır. Yanlış yapan, hatasında ısrar eden, yanlı davrananlar hakkında yasal gereklilik yapılacak, üniversite bu kişilerden temizlenecektir. Rektör, dekan, müdür ve idari amirlerin hiçbirinin, yasal yetkilerinin arkasına sığınarak hukuk, etik ve vicdan dışı yöntemlerle, yönetimsel anlayış ve davranışlara girmesine müsaade edilmeyecektir.
-Vatanın bölünmezliği, milletin bağımsızlık ve birliğini pekiştirici, milli ve manevi değerler ile, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşlarının Cumhuriyetimizi kurucu ilkelerine bağlı, ilimin mürşitliğinde, muasır medeniyet düzeyine ulaşma azmi içinde çalışılacaktır.”
Kaya, bu amaçlarla rektörlük seçim sürecinin çatışma, çekişme, kavga ve karalamalardan uzak, demokratik olgunluk ve akademik saygınlık içinde geçmesi, üniversitemiz için hayırlı olanın rektör olarak atanması temennisinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Kaya, rektörlük seçimleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Üniversitelere rektör atanması üç aşamalı bir süreçtir. Üniversitelerde rektörlük seçimlerinin olabilmesi için en az 6 profesörün, rektör adayı olarak seçimlere girmesi gereklidir. Yalnızca öğretim üyelerinin (Prof., Doç ve Yrd. Doç.) oy kullanabildiği bu seçimlerde en çok oy alan 6 adayın ismi YÖK’e bildirilmektedir. YÖK, bu 6 adayı kendi belirlediği kriterlere göre üçe indirerek Cumhurbaşkanı’na arz etmektedir. Cumhurbaşkanı da bu üç adaydan birini rektör olarak dört yıllığına atamaktadır.”
PROF. DR. İSMAİL KAYA KİMDİR?
Samsun ili, Terme İlçesinde 01.03.1970 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden 1992 yılında mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalında doktoraya başladı. Kafkas Üniversitesi’ne Eylül 1993’te Araştırma Görevlisi olarak atandı. Doktora öğrenimini 1997 yılında bitirdi. Kafkas Üniversitesi’nde 1999 yılında Yrd. Doç. Dr., 2004 yılında Doç. Dr. kadrosuna atandı. Profesörlüğe 2010 yılında yükseltildi.
Akademik hayatı süresince, kendi alanı ile ilgili lisans, yükseklisans ve doktora düzeyinde dersler verdi. Yükseklisans ve doktora tez danışmanlığı yaptı. Çeşitli proje ve araştırmalar yürüttü. Uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış pek çok makaleler ile kongrelerde sunulmuş bildirileri bulunmaktadır. Çeşitli idari görev ve üyeliklerde bulundu. Bilimsel amaçlı olarak Gürcistan, Azerbaycan ve Belçika’ya gitti. Ayrıca Hollanda, Fransa ve Nahcıvan’ı da görme fırsatı oldu. Kars’ta yetiştiricilere yönelik bilimsel ve eğitici birçok sempozyumlara katıldı.
Askerliğini 229. Kısa Dönem Er olarak Samsun Sahra Sıhhıye Er Eğitim Komutanlığı’nda yaptı. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Kafkas Üniversitesi Haberleri