Daha önce de birçok alanda sosyal farkındalık anlamında hayata geçirdikleri projelerle adlarından sıkça söz ettiren Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop’un öğrencileri, bu kez de hastanenin çocuk bölümünde yatan çocuklar için ilaç değerinde bir projeyi hayata geçirdi.
Hasta çocukları ve ailelerini büyük ölçüde mutlu eden bu projeyle, Kafkas Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin çocuk servisinde yatan çocuk hastalar için özel bir oyun alanı oluşturuldu. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencileri bu alanın oluşumundaki oyuncakların teminini sağlamak için pasta, çörek yaparak kermeste satışını gerçekleştirdi. Ardından elde edilen gelir Sosyal Proje Geliştirme dersi kapsamında bu oyuncakların alınmasında kullanıldı. Son olarak Kafkas Üniversitesi Hastanesi yetkililerinden izin alınarak küçük bir bölümün hasta çocukların oyun alanı olarak kullanılması sağlandı. Öğrencilerin aldıkları oyuncakları ve tahsis edilen alanı yerleştirmesi sonrasında miniklerle oyunlar oynamaları görülmeye değer anlara sahne oldu.
Çocukların korkularından uzak, gülerek oyunlar oynadığını gören aileler ise öğrencilerin bu duyarlı yaklaşımını takdirle karşılayarak, çocuklarını mutlu etmeye çalışan öğrencilere teşekkür ettiler.
Projede yer alan Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencilerinden Kevser Ogan, “Sosyal Proje dersimiz kapsamında Kafkas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin çocuk bölümünde hasta çocuklar için bir oyun alanı oluşturduk. Tüm çocukların oyun oynama hakkı var fakat bu bölümdeki çocuklar hasta olduğu için burayı tercih ettik ve eğitsel oyuncaklar temin ederek, onları mutlu etmeye çalıştık. Bu çalışmaları yürütürken, oyuncakların temin edilmesinde katkı sunan Murat Pazarlama’ya ve bu projeye öncülük eden Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Çocukları mutlu görmek bizi mutlu etti.” dedi.
Emel Şahna isimli öğrenci ise; “Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Ben de bu projede yer alarak, hastaneye gelen çocuklarını unutmaları için bir nebze olsun katkı sağlamaya çalıştım. Buraya gelen çocukların genelinde doktor ve iğne korkusu olabiliyor, bu korkuları unutmaları ve eğlenceli vakitler geçirebilmeleri adına bu sosyal projeyi hayata geçirdik. Bu oyuncakları ve malzemeleri temin etmek için evlerimizde kek, pasta ve çörek türü gıdalar yaparak kermeste sattık ve buradan elde ettiğimiz parayla oyuncakları temin ettik. İnşallah bu projemiz çocuklarımıza da hastanemize de biraz olsun kolaylık olur. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Projenin paydaşlarından Kezban Polat isimli öğrenci projeye ilişkin; “Sosyal Proje dersimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu projede amacımız canı sıkılan, korkan ve ağlayan çocukların güldüklerini görmekti. Çocukların genelinde olan hastane korkusunu yenmeleri için bu alanı oluşturmaya karar verdik ve şu anda görüyoruz ki çocuklar hastanede olduğunu unutmuş gibi. Bunu görmek bizleri oldukça mutlu etti.” derken, bir başka öğrenci Şemsa Ayhan ise şunları söyledi; “Projemizin adı ‘Minik Sevinçler’ bu projede gayemiz çocukların hastanenin kasvetli ortamından biraz olsun uzaklaşması ve yüzlerinin gülümsemesiydi. Çocuk diyince aklımıza ilk olarak mutluluk gelir, bizler de bu ortamlarda dahi onların mutluluğunun eksilmemesi adına bu alanı oluşturmaya karar verdik. Bu projeyi hayata geçirmek için emek sarf ettik, yorulduk ama tatlı bir yorgunluk oldu. Okulumuz bitince aklımızda kalabilecek küçük ama büyük anlam taşıyan bir an olarak akıllarımızda kalacak bir proje olduğu düşüncesindeyim. Bu anlamda bize destek veren herkese ve projedeki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
Kars’ta birçok sosyal sorumluluk projesine öncülük ederek, öğrencilerine fikirler sunarak katkıda bulunan Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop da, projeye ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Sosyal Proje Geliştirme Dersi kapsamında arkadaşlarımızla yaptığımız işlerden bir tanesi de hastanedeki hasta çocuklara yönelikti. Bunun için biraz kafa yorduk ve sonrasında aklımıza gelen bu alanı hayata geçirdik. Bu bağlamda bu ünitede olan çocukların faydalanabileceği, iğne korkularını yenebileceği ve hastanenin kasvetli havasından kurtulabileceği bir alanı da oluşturmuş olduk. Elimizden geldiğince, gücümüzün yettiğince oluşturduğumuz bu alanda aslında zihinsel oyuncaklara özen gösterdik. Hastane içerisinde ve hasta çocuklara hizmet edecek bu alanda tahterevalli, salıncak gibi oyun türlerinin olması çok mantıklı olmayacağından, zihinlerini kullanacakları, parmak kaslarını geliştirebilecekleri, görünce mutlu olacakları küçük oyuncakların mevcut olduğu bu alanı oluşturan arkadaşlarımız sadece proje kapsamında malzeme temin edip, gelip buraya yerleştirmekle de kalmadı çocuklarla yakından ilgilenerek onlarla oyunlar oynadılar. Ben başta öğrencilerim olmak üzere bize bu alanı tahsis eden Kafkas Üniversitesi Hastane yönetimine de çok teşekkür ediyorum.”
kha