KAÜ'de Maslenitsa Bayramı

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı'nda Rus halkının tür dünyasındaki Nevruz Bayramını andıran ve baharı müjdeleyen Maslenitsa Bayramı bu yıl ikinci defa kutlandı.

KAÜ'de Maslenitsa Bayramı

-TÜRK DÜNYASINDA BAHARIN GELİŞİNİ MÜJDELEYEN NEVRUZ, RUSYA’DA KIŞA VEDA DİYE ADLANDIRILAN MASLENİTSA BAYRAMI OLARAK KUTLANIYOR.

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda Rus halkının tür dünyasındaki Nevruz Bayramını andıran ve baharı müjdeleyen Maslenitsa Bayramı bu yıl ikinci defa kutlandı.

Fen Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı sınıfında düzenlenen program Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çulpan Çetin, “Rusların ünlü bayramı Maslenitsa” konusunda katılımcıları bilgilendirdi ve “Meslenitsa Bayramının Vazgeçilmezi ‘Blinı’” hakkında bilgi verdi. Meslenitsa Bayramıyla ilgili video ve slayt gösterimi eşliğinde gösterimlerin de yapıldığı etkinlikte şiirlere de yer verildi. Ukrayna’dan gelen öğrencilerde yöresel kıyafetleriyle programa renk kattılar.

Rus ve Türk yemek kültürünün de sergilendiği etkinlikte Urfa’nın çiğ köftesinden, Kars’ın sac ekmeğine kadar onlarca ürün katılımcıların beğenisine sunuldu. Ardından da Türk ve Rus halk oyunları gösterilerine yer verildi. Öğrenciler, bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikte gönüllerince eğlendiler.

SAVAŞLARA RAĞMEN DOSTLUKLARDA OLMUŞTUR

Rus Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Prof. Dr. Hurşit İsayev, “Biz burada Rus geleneğini tanıtıyoruz. Bu tür organizasyonlar geleneklerin yaklaşması, halkların yaklaşması, kardeşleşmesi demektir. Zaten Türk ve Rus halklarının tarihi geniş dostlukları var. Bu dostluk şimdi de devam ediyor. Özel olarak da Kars’ta böyle bir etkinliğin düzenlenmesi çok önemlidir. Çünkü Kars yöresiyle Rusların çok eskiden de temasları olmuştur. Savaşlara rağmen dostluklarda olmuştur. Kars’ın her bir yerinde bizler Rus geleneklerini, Rus kültürünü görmekteyiz. Kars’taki Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak bu yıl bu kutlamanın ikincisini yapıyoruz. Biz eminiz ki gelecekte bunu daha da geliştireceğiz.” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER HANGİ DİLİ ÖRENİYORLARSA MUTLAKA O ÜLKENİN GELENEK VE GÖRENEKLERİYLE, BAYRAMLARIYLA DA MUTLAKA TANIŞMALIDIR

Rusça Öğretmeni Ukraynalı Doç. Dr. Olga Klimkina ise, “Çok umut ediyoruz artık seneye Kafkas Üniversitesi sadece Rus Dili ve Edebiyatı üzerine değil Ukrayna Dili ve Edebiyatı üzerine de çalışmalar başlatacaktır. Böylelikle de öğrenciler Ukrayna dilini de öğrenme fırsatı bulacaklar. Gramer hocası olarak şunu bildirmek istiyorum; dil sadece gramer değildir. Öğrenciler hangi dili öreniyorlarsa mutlaka o ülkenin gelenek ve görenekleriyle, bayramlarıyla da mutlaka tanışmalıdır. Bu bayram çok güzel ve öğrenciler açısından gerçekten unutulmayacaktır. Bu bayramın burada her sene olacağını da umut ediyoruz. Ve böylece bir ülkeyi onun kültürüyle tanımak öğrenciler için çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

RUS VE TÜRK MUTFAĞINDAN ÖRNEKLER SUNULUYOR

Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çulpan Çetin, “Bölümümüzde ikinci yıldır böyle bir etkinlik düzenliyoruz. Bizim amacımız sadece ders vermek değil, sadece Rusça konuşmak, yazmak ve öğretmek değil aynı zamanda Rusya’yı tanıtmak, Rusların ünlü gelenek ve göreneklerini, bayramlarını da tanıtmaktır. Böylelikle her sene geleneksel olarak Rusların çok ünlü Maslenitsa Bayramını kutlamayı artık kendimize amaç edindik. Türkiye’de nasıl ki Nevruz, baharı kutlama bayramı ise Ruslarda ise Maslenitsa Bayramı kışı uğurlama bayramıdır. Far şu ki bizler baharı kutluyoruz onlar kışı uğurluyorlar ve bahara başlıyorlar. Burada bizim öğrencilerimizde kendi elleriyle tavada güneşi andıran krepler yapıyorlar, Rus ve Türk mutfağından örnekler sunuyorlar. Ukrayna’dan öğrenci değişim programı başlattık. Bu kapsamda da Ukrayna’dan 7 kızımız geldi. Kendi ülkelerindeki kendi kültürlerini tanıtmak için de böyle geleneksel kıyafetleriyle buraya gelmiş bulundular. Ukrayna’da siyasi durum düzedikten sonra da buradan öğrenciler oraya gidecekler ve Rusça Dillerini geliştirip dönecekler.” dedi.

RUS KÜTÜRÜNÜ TANITMAYA ÇALIŞTIK

Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çulpan Çetin, Kafkas Üniversitesi Rus ve Slav Dilleri Edebiyatının bir araya gelerek bir kutlama program düzenlediklerini belirterek, “Rusları Rus kültürünü tanıtamaya çalıştık. Bölüm olarak bunu ilk kez yaptık. Nasıl Türk dünyasında nevruz kutlanıyorsa Ruslarda da bayramı güneşi baharın gelişini kışın gidişini kutlamak amacıyla maslenitsa bayramı kutlanır. Bu bayramı kutlamak için bölüm hocaları ve öğrenciler bir araya gelerek kendi çapımızda fakülte çapında bir program düzenledik. Programa güzel olsun diye öğle zamanı kermes yaparak başlattık. Öğrencilerimiz çok güzel yiyecekler hazırladılar.” dedi.

RUS MUTFAĞI VE TÜRK MUTFAĞINI BULUŞTURDUK

Çetin ayrıca, “Hem Rus mutfağına uygun hem de Türk mutfağına uygun yemekler hazırladık. Daha sonra Gürcü dili, Rus dili, Türk Dili Edebiyatı bölümler katılarak bu bayram ile ilgili slâyt video izlettik. Öğrenciler Rusça şiirler söylediler. Bu gün kızların erkeklere erkeklerinde kendilerini kızlara beğendirmeye çalıştıkları bir gündür. Oyun eğlencelerle geçirilir. Bugün erkekler kızları kazakla kaymaya davet ederler. Erkekler kadar olmasalar bile kendilerini özel göstermeye çalışırlar. Bu gün Salı günü ikinci cilveleşme eğlenme günü olarak kutlanır. Bugün bir araya gelmek için güzel bir gün olmuştur. Bir fırsat olarak nitelendirilmiş günümüzde de Salı günü birçok evliliğe adım atma noktasında bir başlangıçtır.” diye konuştu.

GÜZEL ETKİNLİKLER BUGÜN SERGİLENİR, BAHARIN GELİŞİ SEVİNÇLE KUTLANIR

Çetin, Rusya’daki ünlü bayramın renkli anlarını da şu şekilde dile getirdi:

“Erkekler kızlara ve rakiplerine güçlü görünmek için kafalarından aşağı buz dökerler. Ya da buz gibi soğuk sulara girerler. Gençlerin eğlencesi bugünün başında gelmektedir. Bugün doğurganlığın simgesidir. Gençler birbirlerini kara gömerler. Kar beyazlıktır, saflığı temsil eder bu yüzden kar tercih ediliyor. Karın altında doğurganlığı birer sembolü olan toprak var. İnşallah güzel bir etkinlik olmuştur. Ruslar bu bayram dışarıda kutlanır. Ayılar oynatırlar, sofralar dışarı konur, eğlenceler düzenlenir. İnsanlar kazaklarda kayarlar, kartopu oynarlar, kardan tepecikler yaparak ona saldırırlar burada amaç karı yenmek baharın gelişini istemek. Yarışlar yapılır, güreş yarışı yapılır. Krepler yapılır ve sıcak sıcak yenir.”

KARS, RUS KÜLTÜRÜNE HİÇ UZAK DEĞİLDİR

Çetin, son olarak Kars’ın, Rus kültürüne hiç uzak olmadığını da belirterek, “Burası Türkiye olduğu için Rus nüfusu az olduğundan bu kez ilk defa kutlandığında küçük çapta kutlandı. Bir dahakisinde daha büyük olur inşallah. Kars Rus kültürüne hiç de uzak kalmamıştır. Umarız bir daha ki kutlama üniversite çapında il çapında büyük olur nevruz programı gibi olur. Halen Kars köylerinde Rus kökenli vatandaşlar vardır. Rus ve Türk kültürünün iç içe yaşaması çok güzel bir gelenektir. Bizler de Rus dili edebiyatı olarak bu geleneği yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Bu tür etkinlikler elimizden geldiğince hocalar ve öğrencileri yaşatmaya çalışacağız.” dedi.kha

Kafkas Üniversitesi Haberleri