Yaklaşık 2 bin metrekare alan üzerine yapılan binada Türkiye’de bulunan bütün yabani hayvan türler için tedavi ve rehabilitasyon olanakları sunuluyor. Bu tesis Türkiye’de ve Kafkasya bölgesinde tek olma özelliği de taşıyor.
Yaklaşık 3 trilyon değerinde uluslararası standartlarda inşa edilen ve yüzde 90 oranında tamamlanan projeyle, Türkiye’nin ve Kafkas Üniversitesi’nin diğer Kafkasya ülkeleriyle yapılacak işbirliğinde eğitim üssü olarak kullanılması amaçlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki yaban hayatı rehabilitasyonunun uluslararası boyutta gerçekleşmesi beklenirken, Kafkaslara açılan KAÜ’nün bu adımı ümit vaad ediyor.
Projenin öncülüğünü üstlenen KAÜ Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu projenin Kars için, bölge için ve Türkiye için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, projenin diğer Kafkas ülkeleri tarafından da büyük bir beklentiyle karşılandığını kaydetti.
Uzlu, büyük ölçüde emektarlığını yaptığı proje hakkında, “Türkiye’de ilk defa bir üniversite ile bakanlık ortak proje üreterek uluslararası boyutta hayata geçirmeyi planlıyor, bu anlamda bizlere destek olan bakanlığımız, bölgedeki il müdürlüklerimiz, üniversitemizde destek veren herkese ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’de yaban hayatı konusundaki çalışmalarda en doğru yere yapılan projenin bu proje olduğunu dile getiren Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, şöyle konuştu:
“Bu proje Orman ve Su İşleri Bakanlığı destekli olup, ilgili genel müdürlük tarafından ve Kars şubesi tarafından özverili çalışmalar sonucu Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon ve Kurtarma Merkezi ekibinin de ısrarı sonucu 5 yılda gösterilmiş olan başarılı çalışmaların takdir edilmesi için bu noktaya getirilmiştir. Burada çok ciddi bir yatırım söz konusudur. Bu projenin lokasyonu Kafkas Üniversitesi olmasına rağmen, yatırım tamamıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçiriliyor. Yapı ve işleyiş açısından tamamıyla medikal anlamda, rehabilitasyon anlamında eksiksiz bir alt yapıya sahiptir. Bu yapının tamamı ulusal bazda düşünülmüş ve gerekli alt yapılar baz alınarak ortaya çıkarılmıştır. Bu proje hazırlanırken üniversitemiz Kafkas Üniversitesi’nin adından yola çıkılarak Kafkas Üniversitesi’nin Kafkasya ülkeleri de dahil edilerek yaban hayatı konusunda öncü rol alabilmesi düşünülmüş ve uluslar arası bir eğitim merkezi olarak kullanılması amaçlanmıştır. Bu nedenle projenin içerisinde uluslar arası boyutta misafir edebileceğimiz ilgileri ağırlayabileceğimiz, bilimsel açıdan sunumlar gerçekleştirilebilecek alanlar da oluşturulmuştur.”
Uzlu ayrıca, “Projeyle birlikte, ülkemizin Kafkaslara açılan kapısı olmayı hedeflemiş olan Kafkas Üniversitesi için arka planda tüm bu düşünceyi destekleyen nitelikte bir alana sahip oluyoruz demek yanlış olmaz.” şeklinde konuştu.
Uzlu, “Bu proje beni çok heyecanlandırıyor. Böyle bir alt yapıyla üniversitemizin Kafkasya’da öncülüğü ele alacağını düşünüyorum. Bu u proje Türkiye’de ve dünyada örnek teşkil edebilecek bir değere sahiptir. İspanya ve İtalya’da gerçekleştirilen toplantılarda da katılımcılar tarafından üniversitemiz ve proje hakkında çok olumlu eleştiriler aldık. Açıkçası bu projeyi heyecanla bekliyor.” diye konuştu.
Bina içerisinde bulunan ve yaban hayatı için oluşturulan olanaklara değinen Uzlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan üniversitemizin çalışma alanları olarak ilk etapta coğrafyada bulunan yırtıcılar ve yırtıcı memeliler göz önünde bulunduruldu. Onlar için kafesler, uygun yaşam alanları, rehabilitasyon alanları oluşturuldu. Tamamıyla doğasına uygun olarak dizayn edilen yapılar sayesinde misafir ettiğimiz yaban hayvanları doğaya tekrar geri dönerken sorun yaşamayacak ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettireceklerdir. Yırtıcı memelilerde Ayıdan tilkiye kadar birçok tür olmakla birlikte kuşlarda akbabadan kerkenez gurubuna kadar bölge coğrafyasında yaşayan tüm yaban hayatı düşünüldü. Yırtıcı memeliler için iç içe geçmiş ve panellerle birbirinden ayrılmış ve bilimsel anlamda uluslar arası standartlarda oluşturulmuş 2 ayrı kafesimiz var. Binanın arka kısmında yırtıcı olmayan su kuşları için özel dizayn edilmiş kafesimiz var. Aynı zamanda yakın bölgemizden gelen otçul memeliler için de ayrı bir rehabilitasyon binamız ve ünitemiz mevcut.”
Projenin tamamlanmasıyla birlikte atılacak adımların projenin doğruluğunu ortaya koyacağını da belirten Uzlu, bilimsel anlamda da, fiziksel anlamda da bir sıkıntının kalmadığını ve bakanlığın isteği doğrultusunda veya yaban hayatının ihtiyaç duyduğu doğrultuda Türkiye’nin her yerine hizmet götürebileceklerini ve Türkiye’nin Kafkas ülkelerindeki öncülüğünü üstlenebileceklerini söyledi.
Uzlu, Kafkas Üniversitesi’nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunması nedeniyle ilk olarak bölgede bulunan yaban hayatı göz önünde bulundurularak dizayn edilen projeyle birlikte coğrafyada bulunan bütün yaban hayatı için uluslararası boyutta alt yapının oluşturulduğu da sözlerine ekledi.
kha