Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve İstanbul Endokrin Cerrahi Derneği işbirliği ile KAÜ Tıp Fakültesi’ne ‘Tiroid Okulu’ toplantısı yapıldı.
Türkiye’de ilki geçtiğimiz günlerde Erzurum’da yapılan toplantının ikincisi, KAÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda Tiroid hastalığı ve Tiroid cerrahisi dalında yetkin bilim insanları bilgi birikimleri, tecrübeleri ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar. Toplantıda ayrıca Türkiye’de ilki Erzurum’da, ikincisi de Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen bir eğitim yöntemiyle o anda yapılan iki Tiroid ameliyatı canlı olarak sine vizyon marifetiyle salondaki perdeye yansıtıldı.
Toplantı sırasında, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı (ABD) Endokrin Cerrahi Derneği Üyesi Prof. Dr. Yasemin Giles, İÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD’dan Prof Dr. Fatih Tunca ve Sişli Etfal Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof Dr Mehmet Uludağ tarafından gerçekleştirilen iki ayrı Tiriod ameliyat canlı olarak salona yansıtıldı.
Ameliyatın gerçekleştirildiği anda İstanbul Endokrin Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan İşgör ve KAÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Başkanı Prof.Dr.Neşet Köksal da sesli ve görüntülü olarak yapılan ameliyatları, katılımcılarla birlikte izleyerek ve ameliyatı gerçekleştiren doktorlarla konuşarak interaktif tartışma yaptı. Bu arada salonda bulunanlar öneri ve yöntemler üzerine söz alarak görüşlerini de dile getirdiler.
TİROİD HASTALIĞI VE TİROİD CERRAHİSİ KONULU FAYDALI SUNUMLAR
Trioid Okulu’nda Tiroid hastalığı ve Tiroid cerrahisi dalında yetkin bilim insanlarından İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç Dr. Gamze Kılıçoğlu, (Troid Ultrasonografisi: Bulgular ve Beklentiler) konusunda sunumunu yaptı. Daha sonra da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Patoloji ABD’dan Prof. Yersu Kapran (Tiroid İnce İğne Aspirasyonu Sitolojisi Bethesda Raporlama Sistemi) konulu sunumunu gerçekleştirdi. Toplantıda son olarak da KAÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD BaşkanıPfof.Dr.Neşet Köksal (Tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisinde bölgesel sorunlar, olgu sorunları) konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sinevizyon eşliğinde yapılan sunumlarda zaman zaman salonda bulunan diğer öğretim görevlileri, cerrahlar ve diğer doktorlarda araya girerek sorular sordu ve önerilerde bulundular.
PROF. DR. ADNAN İŞGÖR, ve Pfof.Dr.Neşet Köksal,TOPLANTIYA MODERATÖRLÜK YAPTI
Tiriod Okulu Toplantısı’nın ardından görüşlerine başvurduğumuz ve toplantıya Moderatörlük yapan İstanbul Endokrin Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan İşgör ise Tiroid hastalıklarının Doğuda oldukça yaygın olarak görüldüğünü ve bu nedenle KAÜ’de düzenlenen Tiroid Okulu toplantısının oldukça yararlı geçtiğini söyledi.
Tiroid cerrahisinin üniversite hastanelerinde yapılmasının yanı sıra özel ve devlet hastanelerinde yaygın olarak yapılması nedeniyle bu toplantının önemini bir kez daha arttırdığını vurgulayan İşgör; “Kars Kafkas Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Merkezi İstanbul’da bulunan Endokrin Derneği işbirliği ile Tiroid Okulu toplantısı tahmin ediyorum ki bölge eğitimleri için oldukça yaralı oldu. Katılımcılar ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak Tiroid ile ilgili sorunları tartıştık. Bu arada çeşitli hastalıkların tartışılmasının yanı sıra bu hastalıklarda ne tür tedavilerin uygulanması gerektiği konuşuldu. Ayrıca iki ayrı Tiroid ameliyatı canlı olarak salonda katılımcılara gösterildi. Tele konferans şeklinde yapılan ameliyatı sesli ve görüntülü olarak izledik. Buradaki amacımız karşılıklı fikir alışverişi yapmaktı.”dedi.
TİROİD KONUSU SPEKÜLASYONA AÇIKTIR
İşgör, Troid hastalığı ve cerrahisinin spekülasyonlara açık bir konu olduğuna da dikkat çekerek; “Bildiğiniz gibi ‘Tiroid’ konusu oldukça spekülasyona açıktır. Bazı kimseler tiroidi ilgilendiren bütün konularda hangisinin daha doğru olduğunu tam olarak bilmiyor. Bu hastalıklarda bu bölgenin kendine has sorunları var. Bu sorunlar İstanbul ve Ankara da ki sorunlar gibi değil. Bu sorunları da burada görev yapan ve yaşayan meslektaşlarımızla tartıştık. Önemli olan bu tartışmalardan bir şeyler çıkarabilmektir.”diye konuştu.
SIRA DİĞER DOĞU İLLERİNDE
İlki Erzurum’da ikincisi de KAÜ’’de gerçekleştirilen toplantının daha sonra Ardahan, Iğdır ve diğer Doğu illerinde de yapılacağını belirten KAÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Başkanı Pfof.Dr.Neşet Köksal ise “Ülkemizde Tiroid hastalıklarının oldukça yaygın olması ve Tiroid cerrahisinin üniversite hastanelerinde yapılmasının yanı sıra özel ve devlet hastanelerinde yaygın olarak yapılması nedeniyle bu toplantının önemini bir kez daha arttırmaktadır. Toplantımız sadece cerrahlara yönelik olmayıp Tiriod hastalıklarının tanı ve tedavisinde birlikte çalıştığımız radyolog, patolog, endokrinolojik hastalıklar ve cerrahi bölümlerde çalışan arkadaşlarımız ile birlikte önümüzde ki günlerde Ardahan, Iğdır ve diğer illerde de bu toplantıları yapacağız.” dedi.
İşgör ayrıca toplantının KAÜ’de gerçekleştirilmesi için kendilerine katkı sunan KAÜ Rektörü Prof Dr. Sami Özcan, Yrd.Doç.Dr. Tülay Diken ve Erdoğdu firmasına da teşekkür etti.
Toplantıya katılan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sami Özcan ise böylesine yararlı bir toplantıda katılımcıları ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek bu gibi toplantıları üniversitesinde görmekten dolayı memnun olacaklarını dile getirerek, “Bu toplantı umarız bu gibi toplantıların bir başlangıcı olur.” dedi.
Tacettin Durmuş