KAÜ'de Çanakkale Ruhu Yaşatıldı

Kars Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen programda 5 bin kişiye kuru ekmek (peksimet) ve şekersiz şerbet (su) dağıtıldı.

 

Kars Valisi Eyüp Tepe, Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Uçar, rektör yardımcıları ve daire amirlerinin katıldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Güzel Sanatlar Fakültesi dekan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, günün anlam ve önemini belirtir bir konuşma yaptı.

 

Kop şunları söyledi:

“Bugün burada toplanmamızın nedeni aşikardır. Sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın akışını değiştiren bir savaş söz konusudur. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin dinamiklerinin planlandığı, tohumunun atıldığı bir savaştır. Çanakkale’ye saldırmalarının sebebi Baltık Denizi’nin alternatifi olmasıydı. Başkaları bu olayı nasıl değerlendiriyor bilmiyorum ama ben şöyle özetleyebilirim ki; Bilindiği üzere 196 tane legal devlet var, çok yakında Filistin ile birlikte 197 olacak. İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, Panama, Süveyş ve Cebeli Tarık boğazları olmak üzere Dünyada bu standartlarda 5 tane boğaz var. Biz demişiz ki bu boğazların 2 tanesi bizim geri kalan 3’ünü de siz 197 devlet kendi aranızda pay edin. Elbette ki bunu bize yedirmemek adına ellerinden geleni yapacakları aşikardır. Bu zaten günümüze kadar devam eden bir olgudur. Fakat bilmiyorlar ki hürriyet insanı asil yapar. İşte bundan haberleri yoktu. Bizler için hayırlı bir rüya bile görmeyecek insanlar için vatanımızın her bir karışına Mondros Mütarekesi’nin 7’inci maddesi uyarınca girmiş olmaları Türk halkının tamamının, Anadolu coğrafyası üzerinde yaşayan herkesin birlikte hareket ettiği bir durumdu. Bunu neden yaptılar, çünkü onlar yiğittiler. Sizler de iyi bilirsiniz ki yiğitler ağlamaz, yiğitlere ağlarlar. Biz yiğitlere ağlamak adına, onlar ağlamadı diye biz bu savaşı kazandık çünkü bizde ruh vardı. Bu ruh eğer Körfez Savaşı’nda olsaydı Ortadoğu coğrafyası kahrolmazdı. Biz de o ruhu yaşayabilmek adına, yiğitlere ağlayabilmek adına,hürriyetin insanı asil yaptığını gösterebilmek adına, dedelerimizi ve tüm şehitlerimizi yad edebilmek adına böyle bir etkinlikte bir araya geldik.”

 

Çanakkale fotoğraf sergisinin gezilmesinden sonra kuru ekmek (peksimet) ve şekersiz şerbet (su) dağıtıldı. Davetliler, sağlam dişlerle bile kırılamayan peksimetleri yerken oldukça zorlandılar ve bu vatanın hangi şartlarla kazanıldığına dikkat çekerek, “Bu vatanın kıymetini iyi bilmek lazım” mesajları verdiler.kha

Kafkas Üniversitesi Haberleri