KAÜ Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Bebekleri Hayata Tutunduracak

Açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yaptığı, Kafkas Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ilk misafirini kabul etti.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Dün gece hipertansiyonu olan Özlem Demirci’nin aniden rahatsızlanması üzerine sezaryenle doğumunu gerçekleştirdi. Doğumda annenin 1 kilo 500 gram ağırlığında 32 haftalık kız bebeği dünyaya geldi.

Sezaryenle doğumu gerçekleştiren Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu Hocası Yrd. Doç.Dr. Ömer Ertekin ile Yrd. Doç Dr. Sefer Üstebay, erken doğan 32 haftalık bebeği hemen kuvöze alarak yaşama tutundurmaya başladı. Anne Özlem Demirci de ayrıca yoğun bakımda tedavi altına alındı.

Hastane Başmüdürü Hüsnü Aktaş ile birlikte gazetemize açıklamada bulunan Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Yard.Doç.Dr. Yakup Baykuş, anne ve bebeğin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinin Kars ile birlikte çevre iller Ardahan, Ağrı, Artvin ve Iğdır için son derece önemli olduğunu da belirten Başhekim Yakup Baykuş, desteklerinden dolayı başta Bakan Ahmet Arslan olmak üzere Kars Milletvekili Dr. Selahattin Beyribey ve Rektör Sami Özcan’a ve ekibine teşekkür etti.

YRD. DOÇ. DR. ÖMER ERTEKİN: “YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ, İLK BEBEĞİ HAYATA TUTUNDURMAYA BAŞLADI”

Doğumu gerçekleştirerek 32 haftalık bebeği hayata tutunduran KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu Hocası Yrd. Doç. Dr. Ömer Ertekin de Kars ve bölgenin yeni doğan bakım ünitesine olan ihtiyacının son derece elzem olduğunu söyledi.

En yakın yenidoğan yoğun bakım ünitesinin 200 kilometre uzakta 4 saatlik uzaklıkta Erzurum’da olduğunu hatırlatan Ertekin, özellikle kış aylarında yenidoğan bebeklerin naklinin zor olduğuna dikkat çekerek bundan böyle sayısız çocuğun Kafkas Üniversitesinde hayata tutunacağını söyledi.

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde toplamda 16 kuvözün olduğunu da belirten Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu Hocası Yrd. Doç. Dr. Ömer Ertekin: “Şu ana kadar en yakın yenidoğan yoğun bakım ünitesi 200 kilometre uzakta Erzurum’da vardı. Özellikle ağır kış şartlarında yoğun bakıma ihtiyacı olan bebeklerin Erzurum’a naklinde büyük sorunlar yaşanıyordu. Bebek ölümlerini önlemek için Kars ve bölge için çok önemliydi. Aynı zamanda Kars ile birlikte çevre iller Ardahan, Iğdır, Artvin ve Ağrı illerine de hizmet verebilecek bir merkez olması da bir o kadar önemlidir. Başhekimliğimiz ve üniversite rektörlüğümüz tarafından kısa sürede bu merkezi hizmete sokmuş olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Bildiğiniz gibi Ulaştırma Denizcilik Bakanımız Ahmet Ahmet Arslan’ın geçtiğimiz hafta açılışını yaptığı ünitemize ilk hastamızı kabul ettik. 35 haftalık 1 kilo 500 gram doğan bir kız bebek ilk hastamız oldu. Anne de hiper tansiyon hastası olması nedeniyle dün gece acil olarak sezaryenle doğumunu gerçekleştirdik. Kısa süreli bir solunum sıkıntısı yaşandı. Solunum cihazına bağlandıktan sonra normal olarak nefes almaya başladı. Şu anda bebek ve annenin tedavileri planlandığı şekilde devam ediyor. Her türlü kontrol ve tedavileri devam ediyor. Başka bir sorun olmazsa 3 haftaya yakın bir yatış süresi var. Dileriz ki erken doğan veya hasta bebeklerimizin sayısı artmaz. Ama bu merkezin olması da gerekiyordu. Ünitemizde 10 adet ikinci basamam kuvöz var. 6 adet de birinci basamak anneler ile bebeklerin berilikte kalacağı beşik yataklı kuvöz olmak üzere toplada 16 adet kuvözümüz mevcut” dedi.

YRD. DOÇ DR. SEFER ÜSTEBAY: “SON YILLARDA 1 KİLO 500 GRAMIN ALTIDA DOĞAN BEBEKLERİN SAYISI ARTMAYA BAŞLADI

Yrd. Doç Dr. Sefer Üstebay açıklamasında son yıllarda 1 kilo 500 gramın altıda doğan bebeklerin sayısında artışlar gözlenmeye başladığına dikkat çekerek tedavilerinin de son derece önem arz ettiğini söyledi.

Henüz hizmet vermeye başlayan yenidoğan yoğun bakım ünitesinin ihtiyaçlarının olduğunu da belirten Üstebay: “Sağlık Bakanlığı son ilan ettiği duruma göre Kars 30’uncu sağlık bölgesi oldu. Bu nedenle resmi olarak Artvin, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’nı bir kısmı Kars’a bağlandı. Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi her geçen gün büyüyor ve yeni yeni üniteler açılıyor. Ama bununla birlikte bazı ihtiyaçlarımızda ortada. Hizmet anlayışımız daha da üst düzeylere taşındıkça tıbbi giderlerimiz, sarf malzemesi giderlerimiz de aynı doğrultuda artmaktadır. Sayın Bakanımız Ahmet Arslan, rektörümüz ve başhekimliğimizin üstün gayretleriyle hizmete sokulan yenidoğan bakım ünitesi halkımız için son derece önem arz ediyor. Artık yeni doğan bebeklerimiz Erzurum yollarına düşmeyecek ve burada hayata tutunacak. Yıllar önce ülkemizde 1500 gramın altında bebek doğumları olmazken ne yazık ki son yıllarda bu oran gittikçe artmakta. Tabi ki erken doğan bebeklerin tedavileri son derece önem gerektiren süreçler oluşturuyor. İlk misafirimiz için gece boyu öğretim üyeleri boyutunda nöbetler tutuk. Kendimize nöbet yazdık” şeklinde açıklamada bulundu.

Kafkas Üniversitesi Haberleri