KAÜ Tıp Fakültesi’nde bir ilk daha

Göbek deliğinin içinden açılan ve dışarıdan görülmeyen yaklaşık 1.5-2 santimlik kesi ile 39 yaşındaki bayan hastaya safra kesesi ameliyatı gerçekleştirildi

 Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı KAÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Barlas Sülü, KAÜ Tıp Fakültesi’nde bir ilkin daha gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Açıldığı 2008 yılından itibaren kanser cerrahisi ameliyatları, beyin ameliyatları, Laparaskopik cerrahi, endoskopi, EEG-EMG, uyku laboratuarı gibi bölgede daha önceleri verilmeyen hizmetleri veren KAÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi bir ilki daha gerçekleştirdi. Hastanenin Genel Cerrahi Anabilim Dalı ekibi tarafından gerçekleştirilen ve bölgede ilk kez yapılan ameliyatta, göbek deliğinin içinden açılan ve dışarıdan görülmeyen yaklaşık 1.5-2 cm.lik kesi ile 39 yaşındaki bayan hastaya safra kesesi ameliyatı gerçekleştirildi.

 

Daha önce de hastanede karından 4-5 delikle girilerek yapılan ve halk arasında kapalı ameliyat denilen Laparaskopik Kolesistektomi yerine ilk kez gerçekleştirilen bu ameliyat hastane Başhekimi ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Barlas Sülü tarafından yapıldı.

 

Ameliyat ekibinde Prof. Dr. Mehmet Fatih Avşar, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Günerhan ve Yrd. Doç. Dr. Kemal Kılıç da yer aldı.

 

Sülü, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Dünyada 2007 yılından itibaren ileri düzey laparasopik cerrahlar tarafından uygulanmaya başlayan ve Türkiye’de yalnızca birkaç Üniversite hastanesinde uygulanan bu ameliyata bilim çevresinde SILS (Tek Delikten Laparaskopik Cerrahi) denilmektedir. Bu ameliyatla safra kesesi hastalığı olan hastalarda göbek deliğinin içinden girilerek video kamera ve özel aletler ile safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyat sonrasında hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu olmakta, ağrı hissetmemekte ve ameliyat izi kalmamaktadır.” dedi.

Kafkas Üniversitesi Haberleri