KAÜ Araştırma Hastanesinde “Tip 2 Şeker Hastalığı” ameliyatlarına başlandı

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde “Tip 2 Şeker Hastalığı” ameliyatları Genel Cerrahi kliniğinde yapılmaya başlandı.

Ercüment DAŞDELEN / KARS MANŞET

Yaklaşık 3 yıldır şeker hastası olan ve 2 senedir günde 60 üniteye kadar insülin kullanan Burçin Bozkurt, KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Binnetoğlu tarafından başarılı bir operasyon geçirerek sağlığına kavuştu. 

KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Binnetoğlu, yaptığı açıklamada, “Tip 2 şeker hastası” olan hastaların şeker ameliyatlarını Kafkas Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniğinde yapıyor olmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Binnetoğlu, şeker hastalığının ülkemizde her yaşta ve sık görülen, tüm vücut sistemini etkileyebilen bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, “Şeker hastalığı tedavisiz kalırsa sinir harabiyeti, böbrek yetmezliği, göz hasarı, kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir. Herkesin de bildiği gibi şeker hastaları tedavi aşamasında şeker hapları ve insülin kullanmaktadır. Ancak modern tıbbın da getirdiği yenilikler arasında cerrahi tedavi de artık seçenekler arasındadır. Tüm dünya ve Türkiye’de artık şeker hastalığının cerrahi tedavisi yapılmaya başlanmış ve giderek yaygınlaşmaktadır” diye konuştu. 

Yıllardır obezitenin ve obeziteyle beraber olan şeker hastalığının cerrahi tedavisini yapmaya başladıklarını ifade eden Binnetoğlu, şöyle konuştu: “Artık Tip 2 şeker hastası olan hastalarımızın şeker ameliyatlarını da Kafkas Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniğinde yapıyor olmanın ve halkımıza bu hizmeti de vermenin sevincini yaşıyoruz. Günde yaklaşık 60 üniteye kadar yoğun insülin tedavisi alan, 3 aylık kan şekeri (HBA1C) düzeyi yaklaşık 12 olan hastamızın değerlendirmesini yaparak cerrahi kararı aldık ve işlemi gerçekleştirdik. Daha ameliyatın ilk günlerinden insülin ihtiyacı kalmayan hastamızın 3 ay sonraki kontrolünde hiçbir insülin ve şeker hapı kullanma gereksinimi olmamıştır. 3 aylık kan şekeri düzeyi ise 5,5 düzeyine düşerek tamamen sağlıklı bir birey haline gelmiştir. Tabiki uygun hastalar olmak üzere gücümüzün yettiği kadar şeker hastalığı ve obezitenin tedavisini yapacağımızı umut ediyoruz.”
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Tip 2 Şeker Hastalığı nedeniyle ameliyat olan Burçin Bozkurt isimli hasta, Kars’ta bu ameliyatın yapıldığını öğrenince hastaneye başvurduğunu söyledi.
Yaklaşık 3 yıldır şeker hastası olduğunu belirten Bozkurt, şöyle konuştu: “2 senedir günde 60 üniteye kadar insülin kullanıyordum. Bu durum manevi olarak beni çok yıpratıyordu. İnsülinlerimi yanımda taşımak zorundaydım. Çalışma hayatımda bu durumdan dolayı sıkıntılar yaşıyordum. Uyku düzenime kadar her şeyimi olumsuz yönde etkilemekteydi. Kendi araştırmalarıma göre şeker hastalığının ameliyatla tedavi olabileceğini öğrendim. Uzun bir karar aşamasından sonra ameliyat olmaya karar verdim.  Büyük şehirlerde bu ameliyatları yapanları araştırdım. Çok ciddi maddi ücretler talep edildi. Bu ameliyatları Kafkas Üniversitesinde de yapıldığını öğrenince genel Cerrahi bölümüne başvurdum. Dr Kenan Binnetoğlu ile görüşerek ameliyat hakkında bilgi edindim. Yapılan tahlillerle ameliyata uygun olduğum anlaşıldı. Yaklaşık 3 ay önce şeker ameliyatı oldum. Ameliyatın ilk gününden beri şeker düzeyim normale yakın gitti. Şuan insülin ve herhangi bir şeker hapı kullanmıyorum. İnsülin yanımda artık taşımak zorunda kalmıyorum. Şeker hastalığının neden olduğu ağzımda kuruma sık idrara çıkma, ayaklarımda yanma gibi hiçbir şikayetim kalmadı. Şeker hastalığımın tanısından bu yana tedavimi takip eden Eray Atalay hocama, ameliyatımı gerçekleştiren Kenan Binnetoğlu hocama, ameliyatımda yattığım süre boyunca ilgilenen tüm genel cerrahi servisi hoca ve çalışanlarına teşekkür ederim.”

Kafkas Üniversitesi Haberleri