KAÜ 7/24 Hizmet Veriyor!

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi yenilenen yüzü ve yeni öğretim üyeleriyle Kars halkına 7 gün 24 saat hizmet veriyor.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi kapılarını Kars’ta faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın temsilcilerine açtı. Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan başkanlığında Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinin faaliyetleri ve çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Kars Valisi Rahmi Doğan’ın destekleriyle çok sayıda birimin tadilat ve onarım çalışmalarının tamamlandığı Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Kafkas Üniversitesi yönetimi basın mensuplarına çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Düzenlenen basın toplantısına Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ın yanı sıra Kafkas Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Alpaslan Yüce, Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Yard.Doç.Dr. Yakup Baykuş, Başhekim Yardımcıları, Hastane Başmüdürü Hüsnü Aktaş, ve Kurumsal İletişim Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Gözde Kosa ile Kars’ta faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

Toplantı da Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Yard.Doç.Dr. Yakup Baykuş tarafından bir sunum yapılarak hastanenin geçmişten günümüze çalışmaları anlatıldı. Sunumun ardından bir gazetecinin, hastanede profesörlerin olmadığı ve ‘Uçan Profesör’ diye tabirler yapılıyor bu konu hakkında ne söyleyeceksiniz? sorusuna Baykuş, “Türkiye’nin her yerinde bu şekilde çalışan hocalarımız var ama nedense bunu bir türlü anlayamadım. Böyle bir tabir yanlış. Bu sistem Türkiye’nin her yerinde uygulanan bir sistemdir. Bugün itibariyle zaten bizim o kadroda çalışan herhangi bir öğretim üyemiz yok. Bence bu algıyı Kars halkı oluşturdu ve bu konuda en çok da Kars halkı zarar görüyor. Çünkü buraya hiçbir öğretim üyesi gelmek istemiyor.” dedi.

Bir gazetecinin Doktor açığı ve dün göreve başlayan 2 cerrah ile birlikte doktor sayısı kaç? Sorusuna ise Baykuş, “Doktor açığımız var ama bizim önemsediğimiz konulardan bir tanesi de burası Üniversite Hastanesidir. Herkes bizi Devlet Hastanesi ile kıyaslıyor ama burası Devlet Hastanesi değil. buranın önceliği var, buranın kuruluş amacı var. Birinci amacı sağlık hizmeti sunumu değil ne yazık ki, burada özel bir şeyden bahsetmiyorum. Türkiye’deki bütün Üniversite Hastanelerinin kuruluş amacı; Asistan Eğitimi, Tıp Fakültesi Öğrencisi Eğitimi, yanında sağlık hizmeti sunumudur. Biz sağlık hizmeti sunumunu çok önemsiyoruz, elimizden geleni yapıyoruz. Şuan kapalı Polikliniğimiz sadece Göğüs Polikliniğimiz ve Plastik Cerrahi Polikliniğimiz var. Dün göreve başlayan 2 cerrahımızla birlikte 130’dan fazla öğretim üyemiz, asistanlarımızla birlikte Kars halkına hizmet veriyoruz. Geçmişte 24 saatte 70 civarında hastayı muayene ederken, şuan yaklaşık 200-250 hastayı muayene eder duruma geldik. Bu sayıyı daha arttırmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Murat Bağcıoğlu, “1 Ocak 2017 itibarinden öğretim üyelerimizle birlikte Acil Servisimizde 7/24 yardımcı Doçentlerin nöbetiyle birlikte sürekli açık. Ama hala bakın aradan 1 yıla yakın süre geçmiş hala şehirde ‘Üniversite Hastanesinin Acilleri Kapalı’, Hastanenin kapalı olduğunu söyleyenler var. Üniversite Hastanesi ile ilgili maalesef bir negatif algı var. Özellikle konuşulan şeylerden bir tanesi de bizim hep duyduğumuz şu; ‘Üniversite Hastanesine gidiyoruz, Polikliniklerde hep asistan doktorlar var’ diyorlar. Halbuki sürekli gidilen Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne gidildiğinde Polikliniğe girildiğinde acaba halkımız Profesör, Doçent veya Yardımcı Doçent görüyor mu? Çünkü Üniversite Hastanelerinde Poliklinik bire bir eğitim için yapılan bir şeydir. Polikliniklerde asistanlar vardır, asistanların yanında eğitim veren öğretim üyeleri de vardır. Onlar gerekli gördüğünde hocalarına danışırlar, aynısı Kars Kafkas Üniversitesi Hastanesi için de geçerli ama maalesef yine negatif algı diye söyleyebilirim bunu.” İfadesinde bulundu.

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Sefer Üstebay, kendisinin de 3 yıl Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde uzman olarak toplam 5 yıl çalıştığını dile getirerek, “5 yıl boyunca yaptığım Poliklinikte bir tane Erzurum Çocuk Hastalıkları Bölümünden bir tane öğretim üyesi görmedim. Halen de öyle devam ediyor. Bir de bakılan hastanın türüne de bakmak lazım. Biz Pediatride Devlet Hastanesindeki arkadaşlarımızla birlikte bir çocuk gittiği zaman ona Lösemidir denildiği zaman bunu sonuçlandıran biziz. Hasta bize gelir Kan Kanseri midir, değil midir? Biz ona Kan Kanseri olup olmadığının tanısını koyarız. Orada yapılamayan Böbrek Ameliyatı buraya gelir, kadın doğumda 3 kez ameliyat yapılmış kanaması durdurulamamış hasta buraya gelir. Yoğun Bakım 3’ncü düzeydir, kötü hasta buraya gelir. Ben günde Pediatride günde 100 hasta bakabilirim, 200 hasta da bakarım. Ama baktığım 200 hastanın 80 tanesi burun akıntısı değildir. 50 hasta bakarım ama 40 tanesi 20 tane doktora gitmiş çözülmemiş vakadır. Şimdi doğal olarak sayıyla hastanın içeriğini değerlendirmemek lazım.” diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Alpaslan Yüce ise Devlet Hastanesi ile koordineli çalıştıklarını, ikili ilişkilerde başarılı olduklarını ve Devlet Hastanesinin kendilerine yardımcı olduklarını söyledi.

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi veya sizin halkın ifadesiyle Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi 2012 yılında tam anlamıyla faaliyete geçen bir birim. Güç şartlarda arkadaşlarımız hizmet vermeğe çalışıyor, akademik personelinden idari personeline kadar her şeyi ile biz burada çalışan personelin yüzde 75’ini kendi öz kaynaklarımızdan karşılıyoruz. Dolayısıyla bu durum bize çok ciddi külfet oluşturuyor. Ancak, siz aynı şehirde hizmet veren iş kollarının birisine farklı diğerine farklı bunu kimse yanlış anlamasın ben imkanlar ölçüsünde diyorum, bizim imkanımız bu kadar. Bir tanesi 5 lira alıp bir tanesi 3 lira alınca dolayısıyla burada bir takım sıkıntılar oluyor. İnşallah sayın Sağlık Bakanımızın ve sayın YÖK Başkanımızın da beraber olduğu bir ortamda Üniversite Araştırma Uygulama Merkezlerine bu konuda destek verdiklerini kendileri söylediler. Çok daha iyi olacaktır. Münferit durumlar vardır. Az önce arkadaşların söylediği gibi burası adı üzerinde Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma Uygulama Merkezi ve burada eğitimden sorumlu da asıl zaten amacı olduğunu kaçırıyorlar. Bizim kadromuz var ama ekonomik ve mali şartlar önümüzdeki dönemlerde iyileştirilirse, tabi buradan sizlerin aracılığıyla sayın Sağlık Bakanımızdan destek de bekliyoruz; bizim konumumuzdaki merkezlere bir takım cezbedici bir takım şartların iyileştirilmesi getirilmesi olacak ki burada hem sağlık eğitiminin kalitesi artsın hem de hastaya sunulan hizmetin kalitesi artsın diye düşünüyoruz. Biz hiçbir zaman umutsuz olmadık, el birliğiyle hep beraber tüm Kars halkının desteğiyle zaten sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan olsun, sayın Milletvekilimiz Selahattin Beyribey, sayın Valimiz Rahmi Doğan bize bu konuda ellerinden gelen desteği esirgemiyorlar. Kafkas Üniversitesi Araştırma Uygulama Merkezi, hep beraber el ele vererek bu bölgenin inşallah en iyi sağlık araştırma uygulama merkezlerinden bir tanesi olacaktır. Bunu inanarak söylüyorum. Bu potansiyel Kars’ta ve Kafkas Üniversitesinde var. çünkü stratejik bir şehirdir Kars, çok önemlidir o yüzden de bu üniversite ve Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma Uygulama Merkezi de bunun meyvesini alacaktır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Özcan ve Başhekim Baykuş, basın mensuplarına Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinin de yani açılan birimleri ve yapılan son değişiklikleri yerinde göstererek çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

Kafkas Üniversitesi Haberleri