Katerina Köşkünü kurtaran Vali tarihe geçer

Kars Valisi Türker Öksüz, yıllardan beridir çürümeye terk edilen ve bir türlü turizme kazandırılmayan Sarıkamış’taki Katerina Köşkü’nü nihayet kuracak Vali olarak tarihe geçecek.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Vali Öksüz, geçtiğimiz günlerde gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında, Katerina Köşkünün restore edilerek bulunduğu berbat durumdan kurtarılması için 2019 yılının yatırım programına alınmasına çalıştığını söyledi.

Katerina Köşkü’nün restorasyon projesini Mart veya Nisan ayında yapar hale getireceklerinin müjdesini veren Vali Öksüz: “Katerina Köşkünü mutlaka kurtaracağız. Köşkün durumunu ve bir an önce kurtarılması gerektiğini Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüştüm. ‘Restorasyon işini ya siz alın yada bize bırakın, biz yapalım. Biz bir şekilde yaparız’ dedim. Bu konuda söz aldım. Bu yılın yatırım programına alarak Mart veya Nisan ayında restorasyon projesini yapar hale getireceğiz. Sözünü aldım ama Kars halkına tamam demek için net yatırım programında gördükten sonra açıklamak istiyorum. Restorasyonu yapıldıktan sonra müşterisi çok olur, ya kiraya veririz yada kendimiz işletiriz. Restore edilip butik otel yapılırsa 21 odalı bir köşk olacak. Yani aynı anda 21 odalı bir konaklama yapılacak bir butik otel haline getirilebilir. Tamamlandığında veya proje aşmasında hangi amaçla kullanacağımıza da karar veririz. Öneli olan Katerina Köşkünün çürümekten kurtarılması ve turizme kazandırılmasıdır. Ayrıca Katarina Köşkünden kayak merkezine veya karanlık Dereye bir de telesiyej yapabilirsek, Sarıkmış daha da güzel olacak.” Dedi.

KATERİNA KÖŞKÜ 

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunan Katerina Köşkü, Erzurum Bölge Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun 09.11.1989 tarih ve 189 sayılı kararı ile taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmesine rağmen bir türlü çürümekten kurtarılmadı.

Rus döneminde kışlık av köşkü olarak kullanılan tarihi yapı, Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilmiş tescilli taşınmazlardan birisi olmasına ve sahipsiz olmasına karşın çürümeye ve yok olmaya terk edildi. Her yıl dönemin valileri ve belediye başkanları köşkün restore edileceğini, satışa çıkartılacağını, otel olacağını açıkladı. Ama tek bir çivi çakılmadığı gibi her nedense gözden çıkartılan köşk, yerli ve yabancı ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Köşk 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kaldı. Daha hazineye devredildi. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli alan içerisinde yer alan Köşk ile birlikte turizm yerleşim alanı olarak belirlenen plan bünyesinde hazırlanan bu bölgeye ait çevre düzeni planı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26.03.2010 tarih ve 1635 sayılı kararı ile onaylandı.

19. Yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında, Doğu-Batı istikametinde inşa edilen bina dikdörtgen planlı ve üç bölümden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının ana bölümü kesme taştan yapılmıştır. Bu kısmın kuzeye ve güneye bakan giriş cepheleri yarım oval bir şekilde ahşaptan yapılmıştır. Ana binanın sağında ve solunda bodrum katı ile birlikte iki katlı olan ve temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan yapılan ve yine giriş kapıları kuzeyden açılan iki bölüm daha mevcuttur. Bu iki bölümün cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ikişer sıradan oluşmaktadır. Ahşap hatılların çapı hemen hemen aynı olup, üst üste ve yan yana geçme tekniği ile inşa edilmiştir. Binanın kuzey ve güney cephesinde üzerleri üçgen yapılı 8 adet büyük 4 adet küçük pencere mevcuttur. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının kenarlarında birer sütun ve bu sütun kısmın üzerini oluşturan çatı kısmında yüksekçe bir kırma çatı bulunmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu kapıya ve yan bölümleri oluşturan ahşap binanın giriş kapılarına merdivenle ulaşılmaktadır. Binanın yan cephelerinde ayrıca 4 adet pencere bulunmaktadır.”

Sarıkamış Haber Haberleri