Kars'tan 390 Bin Hayvan Sevkiyatı Yapıldı!

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ DR. HÜSEYİN DÜZGÜN; “KARSLI YETİŞTİRİCİLERİ BU YIL HAYVANCILIK AÇISINDAN İYİ BİR DÖNEM GEÇİRMİŞTİR”

Kars'tan 390 Bin Hayvan Sevkiyatı Yapıldı! 

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ DR. HÜSEYİN DÜZGÜN; “KARSLI YETİŞTİRİCİLERİ BU YIL HAYVANCILIK AÇISINDAN İYİ BİR DÖNEM GEÇİRMİŞTİR”

Kars’ta Türkiye’nin 80 iline 195 bin büyükbaş, 94 bin dişi ve 101 bin küçükbaş olmak üzere toplam 390 bin adet hayvan sevkiyatı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Türkiye’nin 80 ilinin hayvan ihtiyacının Kars’ta karşılandığını belirtti.

Dr. Hüseyin Düzgün, dana, inek ve küçükbaş hayvan sevkiyatında arzu ettikleri ve bekledikleri seviyelere ulaştıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Kars ili olarak diğer 80 ilimize besilik ve kurbanlık hayvan temin eden bir il konumundayız. Her yıl olduğu gibi bu yılda dana, inek ve küçükbaş hayvan sevkiyatında arzu ettiğimiz, beklediğimiz seviyelere ulaştık. Biz zaten 7. Ve 8. Aylarda böyle bir sevkiyatın gerçekleşeceğini tahmin ediyorduk. Ön görmüştük. Ona göre de önlemlerimizi almıştık” dedi.

“KARSLI YETİŞTİRİCİLER BU YIL HAYVANCILIK AÇISINDAN İYİ BİR DÖNEM GEÇİRMİŞTİR”

Bugün itibariyle büyükbaş hayvan sevki olarak 195 bin adet hayvan sevkiyat, 2014 Ocak birden itibaren büyük baş hayvan sevkiyatı yaptık. Bu 195 bin adet büyük baş hayvanın 94 bin adeti dişi, 101 bin adeti ise erkek hayvan olarak gönderdik diyen Dr. Hüseyin Düzgün, “Tabi kurbandan sonra artmasının sebebi Bakanlığımız vatandaşın besilik hayvan temini için yüzde 40-60 bir şart getirmiştir. Yani dışarıdan ithal etmek isteyen, dana ithal etmek isteyen, besilik hayvan ithal etmek isteyen yetirticilerin yüzde 60’ını yurt içinden temin zorunluluğu getirdiğinden dolayı bu manada yetiştiricilerimizin mağdur olmaması için ülke içindeki yetiştiricilerimizin de kazanması için alınan bu karar gereği dışarıdan hayvan getirmek isteyen yerli hayvana da yönelmiştir. Biz bu artışı ona bağlıyoruz. Ve buda isabet olmuştur. Yani Karslı yetiştiricilerimiz bu yıl hayvancılık açısından iyi bir dönem geçirmiştir. Hayvanları para etmiştir. Ve satışta hiçbir problem, hiçbir sıkıntı yaşamamıştır. Tabi 195 bin adet büyükbaş hayvanın sevki, aynı zamanda küçükbaş hayvan olarak 97 bin adet küçükbaş hayvan sevki, toplam 390 bin hayvan sevki kolay bir iş, kolay bir rakam değil. Biz bütün arkadaşlarımızla birlikte dışarıdan hayvan almak için gelen herkese Kars’ta yoruldum demesine fırsat bırakmadan, biz onların en iyi şekilde, rahat edecek bir şekilde hayvanlarını kontrol ederek, sıkıntısı olmayan, evrakı düzgün hayvanları kolayca sevk edip, hem yetiştiricilerimiz, Karslı yetiştiricilerimizi hem de dışarıdan almaya gelen insanlarımızı memnun ederek bir yıl geçirdik. Bu manada ben personelime de teşekkür ediyorum. Çünkü kolay bir rakam değil, 300 bin adet hayvanın sevki” diye konuştu.

“HAYVAN SAYISINDA AZALMA SIKINTI YARATMAZ”

Her yıl normalde 550 binlerde olan büyükbaş hayvan varlığının Ocak ayında 150-200 bin arasında düşüş gerçekleşmesinin sıkıntıya neden olmayacağını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Ama Ocak, Şubat ve Mart’tan sonra tekrar doğumlar başlayınca aynı seviyeye geliyoruz. Kars’ta büyükbaş hayvancılık bir yaşam biçimi, büyükbaş hayvancılık artık bir kazanç yolu olduğundan dolayı, biz ilimizde hayvan bitmez diyoruz. Şimdi önümüzdeki dönem inşallah bu yılın doğan buzağıları büyümeye başlayıp, gelecek yıl 2015 Ekim ayında satış için hazırlayacağız. Daha sonraki yıllarda 2015’te doğacak olan buzağıları büyütmeye başlayacağız. Biz bu manada Bakanlığımız her halükarda dişi çıkışına önlem olarak iyi bir proje geliştirmiştir. 10 ile 49 adet dişi hayvanı olan yetiştiricilerimize yüzde 80 hibeli boğa desteği, bu boğa desteği alan vatandaşlarımızın da bu boğadan doğacak buzağılara ve bu boğanın doğal aşı yapacağı ineklere anaç sığır desteği vereceği maksatlı bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu proje elinde yeterli dişi hayvanı olmayan yetiştiricilerimizi memnun edip, sırf bu destekten faydalanmak adına dişi malını ahırında artırmaya çalışan yetiştiricilerimiz olduğunu biliyoruz. O manada inşallah önümüzdeki yıllarda, dönemlerde de her hani bir sıkıntı çekmeyeceğimizi tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

“ TÜRKİYE HAYVAN SEVKİYATI YAPIYORUZ”

Düzgün, Türkiye’nin 80 iline hayvan sevkiyatı yapıldığını, ancak yoğunlukla Ankara, Bursa, İzmir, Kayseri, Konya, İç Anadolu’nun diğer illerine hayvan sevkiyatı yaptıklarını da kaydetti.

Kars Haber Haberleri