Kars’ın ve Kars halkının ilk kez bir göçmen akını ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Tepe, Kars ve Valilik olarak bu şekilde bir göçmen akınına hazırlıklı değildik. Dolayısıyla beklediğimiz bir konu da değildi. Son bir ay içerisinde Kars’a 250’nin üzerinde Afgan mülteci geldi. İlk etapta 7 aileden oluşan 33 nüfusla başlayan mülteci akını daha sonra 48’i buldu. Bu 48 mülteci bu zamana kadar Kars Kızılay Şube Başkanlığı tarafından Kızılay’ın imkanları ile barındırılıyor. Daha sonra bu sayı her geçen gün artmaya başladı ve şu anda 250’yi aştı. Kızılay'da kalanalar dışındaki diğer mültecileri ise Kars Kapalı Spor Salonu’nda misafir ediyoruz. Bununla alakalı çözümler bulmaya çalışıyoruz. Ancak insani şartlarda yardımda bulunacağız ama tabi ki kendilerine lüks imkanlar da sunmayacağız. Çünkü onlar bizim geçici de olsa ve biz istemeyerek te olsa misafirlerimizdir. Onlar için elimizden geleni yapacağız. Bunu yaparken de diğer mültecileri Kars’a gelmelerini cezbedici bir şekilde imkanlar sunmayacağız. Tabi ki bu durum, arzu edilen ve istenen bir durum değildi. Bu bir anda kucağımızda bulduğumuz bir mesele oldu.” dedi.
TÜRKİYE, COĞRAFİ KONUMU İTİBARİYLE GÖÇMENLER İÇİNDE KITALAR ARASI BİR KÖPRÜ DURUMUNDADIR
Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle, kıtalar arası bir köprü mahiyeti gördüğünü ve bu nedenle yasa dışı göç alan bir ülke olduğuna da vurgu yapan Tepe, “Kars halkı belki de ilk kez böylesine bir Afgan mültecilerin göçü ile karşılaşıyor. Ama Edirne, Aydın, Kuşadası, Söke ve İzmir gibi il ve ilçelerde yasa dışı göçlerle sık sık karşı karşıya kalıyor. Türkiye Coğrafi konumu itibariyle, kıtalar arası bir köprü mahiyeti görüyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmiş batı ülkeleri arasında köprü vazifesi gören Türkiye, kendisinden kaynaklanamayan bu sorunları da kucağında buluyor. Bugün Kuzey Irak’ta, Suriye’de ve Afganistan’da ki iç savaş ve sıkıtılar göçmen sorunuyla bizi buluyor. Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde yaşanan yokluk ve fakirliklerin bir şekilde faturasını Türkiye olarak ödemek zorunda kalıyoruz. Bu ciddi anlamda Türkiye’nin önemli bir sorunudur. “diye konuştu.
TÜRKİYE, SON 10 YILDA 800 BİN YASA DIŞI GÖÇMEN YAKALADI
Türkiye son 10 yılda 800 Bin yasa dışı göçmen yakaladığını da belirten Tepe, “ Biz sonuçta insan odaklı hizmet veriyoruz. İnsan odaklı hizmet veren bir devlet olarak ta tabii bu insanlara, bazı çok batılı ve çağdaş dediğimiz ülkeler gibi bu insanları sandal ve botlarla denize bırakmak gibi bir durum yaşatmak istemeyiz. Bildiğimiz ve gördüğümüz gibi bazı ülkeler, son derece iptidai şartlarda bu insanları denizlere bırakıyor ve batışını seyrediyor. Biz öğle yapacak bir ülke değiliz.” Dedi. Taliban zulmünden kaçarak Kars'a gelen Afgan mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek komiserliği (UNHCR) üzerinden bir başka üçüncü dünya ülkesine yerleşmek için sığınma talebinde bulunuyorlar.
Yasal olarak mültecilerin Birleşmiş Milletlerden bir cevap gelinceye kadar Kars'ta kendi imkanları ile kalmaları gerekiyor. Mültecilerin bu süre içerisinde her hangi bir suça karışmamaları ve herhangi bir işte de çalışmamaları da gerekiyor. Sayıları gittikçe artan mülteciler, Kars'ta ki rahat ortamı Afganistan'daki diğer yakınlarına anlattıkları için bu sayının daha da artacağı bekleniyor. Barınma ve beslenme sıkıntısı yaşayan mültecilere, Kars Emniyeti barınacak yer bulmak için seferber olmuş durumda. Üçte ikisi çocuk olan mültecileri doyurmak ve barınmalarını sağlamak Kızılay’ın imkanlarını oldukça zorluyor. Tüm bu yaşanan sorunlara rağmen Kars Emniyet Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği arasında yapılan yazışmaların 6 ay kadar sürebileceği bildiriliyor.”
TACETTİN DURMUŞ / karsmanset.com