Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene Kağızman Kaymakamı Şuayip Gürsoy, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Cem Öztürk, Belediye Başkanı Mehmet Alkan, Cumhuriyet Başsavcısı Yusuf Sezer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fesih Altay, kurum amirleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ile velileri katıldı.
Milli Eğitim Müdürü Fesih Altay, “İstiklal Marşı’nın Türkiye büyük millet Meclisi’nde kabul edilişinin 90. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma için toplanmış bulunuyoruz. İstiklal Marşı’nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve onu bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir. Bir ulusun bağımsızlığını simgeleyen unsurlardan biride milli marşlardır. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamakta vatanını savunmak için cephelerde çarpışmaktaydı. Böyle bir ortamda yazılan istiklal marşı “Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin büyük bir şairin hisli kalbinde ifade edilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı. Öyle de oldu. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da hür yaşayacak olan milletimiz vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayâsızca saldırılara elbette boyun eğmeyecekti. Medeniyeti yüzlerindeki vahşeti örtmek için bir maske gibi kullanan dönemin süper güçleri en güçlü silahlarıyla yurdumuzu işgale yeltenmişler fakat Türk ordusu çelikleşmiş iradesi ve iman dolu göğsüyle onlara en güzel cevabı vermiştir.” dedi.
Altay daha sonra şunları söyledi.
“İstiklal marşı ifade ettiği derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki diğer milli marşlardan üstün bir konumdadır. Onun bu üstünlüğü yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dopdolu bir şairin milletin ruhunda yankı bulan derin ızdırabın tercümanı olmasından ileri gelir. İstiklal marşı, milli mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Onun bu başarısındaki en önemli unsur Mehmet Akif’in şahsiyeti ve milli mücadele yıllarındaki konumudur. Mehmet Akif o karanlık günlerimizde milli mücadelenin başarılı olması için Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapmış; kalemiyle ve ilmiyle yer yer ümitsizliğe düşen insanımıza istiklal aşkını ve kazanma enerjisini aşılamaya çalışmıştır. Sizler bu günü yaşayanlar olarak geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz. Geçmişte yaşayan ve vatanımız için canını hiçe sayarak şehit olan aziz şehitlerimiz bize bu güzel vatanı miras bıraktı. Bizler de gelecek nesillere bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşımalıyız. Unutmayınız ki omuzlarınızda geleceğin sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu taşımak öyle kolay değildir. Çalışmak ister, fedakârlık ister. Bizden sonra gelecek nesillere güçlü ve zengin bir ülke bırakmak, geçmişin mirasını geleceğe emanet olarak taşımak için çok çalışmalıyız. Konuşmama son verirken ulu önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve istiklal şairimiz merhum Mehmet Akif’i şükran ve minnetle yad ediyoruz.”
Konuşmanın ardından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri; Kaymakam Şuayip Gürsoy, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Cem Öztürk, Belediye Başkanı Mehmet Alkan, Cumhuriyet Başsavcısı Yusuf Sezer ve Milli Eğitim Müdürü Fesih Altay tarafından verildi.
DERECELER:
İlköğretim Şiir dalında1. Saadet Açık, 2. İrem Büşra Der, 3. Uğur Çolak.
İlköğretim Resim dalında 1. Zehra Gürcan, 2. Tuğçe Öci, 3. Birgül Kızıl
İlköğretim Kompozisyon dalında 1. Zilan Erol, 2. Esra Yıldız, 3. Necla Demirbaş
Ortaöğretim Kompozisyon dalında 1. Eda Güner, 2. Nurseda Çelik, 3. Prihan Kaya
Ortaöğretim Şiir dalında 1. Dilan Dalkılıç, 2. Dilek Oluklu, 3. Ebru Altın
Ortaöğretim Resim dalında 1. Gökhan Bayraktar, 2. Ayşe Kızıltaş, 3. Aygün Göresim
(AÇ-BA-S) KARS/KAĞIZMAN (KHA) – ALİ ÇELİK