Vali Polat, düzenlenen törende yaptığı konuşmada; tarım ve hayvancılık sektörünün, ilimizin en önemli geçim kaynaklarından birisi olduğunu, projenin Sultan Alparslan’ın fethettiği, Anadolu’ya ilk giriş kapımız olan Ani’den başlatılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, devletimizin her zaman emeğiyle, alın teriyle, üretim yapan, insanımızı besleyen, eli nasırlı çiftçimizin yanında olduğunu, projelerin; ilimiz ve ülkemiz üretimine hayırlı, uğurlu olması temennisiyle tüm çiftçilerimize bereketli, bol kazançlı bir sezon dileklerinde bulundu.
Kars Tarım İl Müdürü Enver Aydın ise konuşmasında şunları belirtti : "İlimiz toplamda 341.769 Hektar mera varlığı ülkemizde ilk 10 içerisindedir ve bu alanlara tescil harici yaylaklar dahilde değildir kadimden beri bir çok medeniyete ev sahipliği yapan ilimiz geniş çayır ve meraları ile hayvancılığın iyi düzeyde yapıldığı merkezlerden biri İl Müdürlüğü olarak meralarımızı gelecek nesillere ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyor ve ıslah işlemlerine devam ediyoruz 2023-2027 döneminde ilimizde 4 lokasyonda mera ıslah projelerimiz devam edecektir. Projeler ile 3500 dekar merada hâkim duruma gelen, hayvanların faydalanabileceği yararlı otları baskılayarak meranın verimini düşüren istilacı bitkiler uzaklaştırılacak ve mera alanında gübreleme işlemi uygulanacak. Bunun yanı sıra mevcut meradan faydalanan hayvanların refahını gözeterek suya daha kolay ulaşmalarını sağlamak ve dolayısıyla verimlerini arttırmak amacıyla ihtiyacı kadar hayvan suluğu (sıvat) yapılacak. İlaveten bu süreçte meradaki otlatma baskısını azaltmak ve meradan faydalanan çiftçinin kaba yem açığını kapatmak adına yöre çiftçisine yem bitkisi tohumu desteği verilecektir Yapılan bu işlemlerle meranın veriminin arttırılması, korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlayarak kalıcı bir ıslahıda hayata geçirmiş olacağız.
Milli bir hazinemiz olan meralarımızı hep birlikte koruyup gözeterek tüm vatandaşlarımızın duyarlı olmasına çağrı yapıyor hepinizi saygıyla selamlıyorum."
Kars Valisi Ziya Polat, daha sonra “Mera Islah ve Amenajman Projeleri" kapsamında düzenlenen tarla ekimi etkinliğine katılarak, çiftçilerimize dağıtımı yapılan, yeşil veya kuru ot olarak çok kuvvetli, besleyici, lezzetli, değerli protein gibi özellikleri ile yararlı olan çok yıllık bir bitki olan korunga tohumlarını toprakla buluşturdu.
Merkez Ani ve Çağlayan, Arpaçay Kuyucuk ve Sarıkamış Sırbasan Köylerinde yürütülecek “Mera Islah ve Amenajman Projeleri" ile 100.000 Kg. korunga tohumu köyde yaşayan çiftçilerimize %100 hibe ile dağıtılacak ve köy meralarında bulunan zararlı bitkiler yok edilerek hayvanlara yarayışlı bitkilerin çoğalması için mera florasında iyileştirmeler gerçekleşecek ayrıca hayvan içme sıvatları başta olmak üzere mera yapıları yerleştirilecek.