Yaklaşık 2 ayda 120 kişinin başvurduğu poliklinikte, Sağlık Bakanlığı tarafından hastanın bağımlılık düzeyine göre belirlenen ilaçlar ücretsiz veriliyor.
Sigara kullanımının bir hastalık olarak kabul edildiğinin herkes tarafından algılanması gerektiğini belirten KETEM sorumlu doktoru Nilhan Eryeğen Uzlu, bu alışkanlığın ülkemizde en önemli ama önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı’nın sigarayla mücadele konusunda önemli ve çok başarılı çalışmaları olduğunu bildiren Dr. Nilhan Eryeğen Uzlu, “Bilindiği gibi 2009 yılından bu yana tüm kapalı ortamlarda sigara içimi yasaklanmıştır. Bu gelişme birçok sigara kullanıcısının bu alışkanlığına son vermesini sağlamıştır. Buna ek olarak yine Bakanlığımızın çok önemsediği Sigara Bırakma Poliklinikleri, pek çok ilimizde faaliyete başlamış ve önemli oranda başarılı sonuçlar alınmıştır.” şeklinde konuştu.
Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olunursa olunsun sigarayı bırakmak için asla geç kalınmadığının altını çizen Dr. Uzlu, “Sigarayı bıraktığınızda çok daha kaliteli bir hayat sürdürebilirsiniz. Hatta ilk 24 saatten itibaren kendinizdeki, sağlığınızdaki gelişmeleri fark edebilirsiniz. Bunun için öncelikle sigara bırakmaya karar vermeniz ve kendinizi buna hazırlamanız bu alışkanlığı terk etme yolunda ilk ve en önemli adımı oluşturuyor. Yani fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak kendinizi buna hazırlamanız gerekiyor.” diye konuştu.
Sigara Bırakma Polikliniği’ne ilk defa başvuran hastalar KETEM sorumlu hekimi Dr. Uzlu tarafından görüşmeye alınıyor. Bu görüşme, başvuranların bağımlılık düzeyini ve hastanın sigarayı bırakma konusunda ne kadar kararlı olduğunu saptamayı amaçlıyor.
Kişinin genel sağlık durumu ve bağımlılık düzeyinin kullanılacak ilacı belirlemede etkili olduğunu dile getiren Dr. Uzlu, şunları söyledi:
“Sigara alışkanlığını terk etmede öncelikli unsur, sigara kullanan kişilerin kendilerini bu sürece zihinsel olarak hazırlamaları, bunun için çaba harcamalarıdır. Biz ilk görüşmemizde bu isteği ölçmeye çalışıyoruz ve hastalarımızın bu kararlılığı taşıdığını düşünürsek tedaviye başlıyoruz. Bu nedenle başvuranların bağımlılık düzeyleri, daha önce geçirdiği ya da mevcut hastalıkları hakkında edindiğimiz bilgiler karar noktasında bizim için büyük önem taşıyor. Hastadan edindiğimiz bilgileri sisteme giriyoruz ve bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı hasta için uygun gördüğü ilacı bir hafta sonra ücretsiz olarak gönderiyor. Ancak ilaçlar verildikten sonra hastayla işimiz bitmiyor. Her hasta toplamda en az 6 kere polikliniğimize geliyor ve düzenli takiplerini yapıyoruz.”
Hastanın ilaç onayı çıkana kadar bir takım düzenli egzersizleri yapmasının sigarayı bırakma sürecinde çok etkili sonuçlar verdiğinin altını çizen Dr. Uzlu, bu küçük taktikleri şöyle özetledi:
“Polikliniğimizde, sigara bırakmanın fiziksel basamağını kırmak için ilaç tedavisi desteğine başvuruyoruz. Psikolojik anlamda hastanın kararlılığını sürdürmeye çalışıyoruz. Bunlara ek olarak, davranışsal basamağı kırmak için küçük ama çok etkili taktikleri hastalarımıza öneriyoruz. Mesela bunların ilki, erteleme egzersizi. Bunun bir mekanizması var. Biri şiddetle bir şeyi istediği zaman mutlaka onu almak ister. Aksi takdirde yoksunluk belirtileri ortaya çıkar, eli ayağı titrer. İşte biz bunu kırmak, alışkanlığı bozmak, şartlanmayı yok etmek için erteleme egzersizini öneriyoruz. Hastalarımıza canları sigara istediği anda içmemelerini, bu isteği ertelemelerini telkin ediyoruz. Bu yolla, sigara içme isteklerini gitgide azaltıyoruz. Başka bir yöntem olarak, hastanın en çok sigara içme isteğini artıran şeyleri tespit ediyoruz. Hastaya sigarayı çağrıştıran her türlü ortam, yiyecek, içecekten uzak durmasını öneriyoruz. Bu sayede beynin sigarayla birlikte zevk aldığı şeyleri sigaradan ayırmasını sağlıyoruz. Bunları yapan hastalarımdan çok güzel sonuçlar, dönütler alıyorum.”
Sigara bırakma ilacının sihirli değnek gibi sigarayı bir anda bıraktırmayacağını vurgulayan Dr. Uzlu, “Siz, sigara bırakma kararlılığını gösterdiğiniz müddetçe, ilaç sayesinde sigara içmediğiniz anlarda yoksunluğunuz olmayacak. Yani ilaç bir miktar istekliliği azaltacak. Ama tekrar söylüyorum, geri kalan noktada kişinin kararlılığı etkin rol oynayacak. Bu noktada siz de elinizden geleni yapın ve büyük sağlık sorunları ve hatta ölümlerle sonuçlanan hastalıkları gelin birlikte önleyelim.” şeklinde konuştu.
karsmanset.com