Kars'ta Kayıt Dışı ile Mücadele Başladı

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı (KARSESOB), il genelinde kayıt dışı ile mücadele başlattı.

 

KARSESOB Başkanı Adem Burulday, sadece il merkezinde yaptıkları taramada bin 200 esnaf ve sanatkarın meslek odalarına kayıt olmadan çalıştıklarını tespit ettiklerini vurguladı.

Burulday, meslek odalarını kayıtlarını yaptırmayan esnafların 5362 sayılı kanunun 68’nci maddesine göre işyerlerinin kapatılarak mesleki faaliyetlerinin durdurulacağını söyledi.

Esnafın cezalı duruma düşmemesi için biran evvel kayıtlarını yaptırmalarını gerektiğini belirten KARSESOB Başkanı Adem Burulday; “Yüksek Planlama Kurulu’nun 09.04.2010 tarihli ve 2010/4 sayılı kararı ile kabul edilen Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı (ESDEP) planının 2,4 nolu tedbiri “meslek odalarına kayıtlı olmayan esnaf ve sanatkarın kayıt altına alınması için çalışma yapılıyor” dedi,

Burulday; “Kayıt dışı işletmeler; haksız rekabete neden olmak, garantisiz mal ve hizmet sunmak, yaptıkları hileli işlemler nedeniyle meslek mensupları hakkında toplumda olumsuz kanaat oluşturmak gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu eylem ile esnaf ve sanatkar meslek kuruluşları tarafından esnaf ve sanatkarlar ile tüketicilerin korunması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

KARSESOB Başkanı Adem Burulday, oda olarak il genelinde tarama çalışmaları yaptıklarını, esnafların cezalı duruma düşmemesi için biran evvel ilgili meslek odalarını kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

Burulday; “Kayıt dışının önüne geçmek için konfederasyon tarafından çıkarılan genelge ile Odaların çalışma bölgeleri içerisinde kayıt dışı ile mücadele başlattı. Bu doğrultuda tarama çalışmalarına başladık. Bilindiği üzere 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar meslek Kuruluşları Kanunu’nu8n “Sicile Kayıt Mecburiyeti ve Sicil İşlemleri” 68’inci maddesinde; “Bu kanun kapsamındaki esnaf ve sanatkarlar, yanlarında çalışanlar hariç, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren durumlarını 30 gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil ve Sicil Gazetesi’nde ilan ettirmekle yükümlüdürler. Bu yükümlüğü yerine getirmediği tespit edilenler birlik tarafından ruhsat vermekle yetkili ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilir. İlgili kurum ve kuruluşlar, sicil kaydı yapılana kadar bu esnafların faaliyetlerini durudur. Esnaflarımız menfaatleri doğrultusunda kayıtlarını biran evvel yaptırmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

KARSESOB tarafından yapılan çalışmalarda İlimiz Merkezde yaklaşık bin 200 esnaf ve sanatkarın meslek odalarına kayıt olmadan çalıştıkları tespit edildi. Birlik tarafından ilçelerde de çalışmalar devam ediyor.

Öte yandan kayıt dışı çalıştıkları tespit edilen esnaf ve sanatkarlara kayıt olmaları için gerekli uyarılar yapılıyor. Verilen süre içerisinde kayıt olmayanların işyerleri ise 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 68'inci maddesine göre kapatılarak mesleki faaliyetleri durdurulacak.

KARSESON Başkanı Burulday, esnaf ve sanatkarların mağdur olmamaları için bir an önce birliği müracaat ederek kayıt yaptırmaları gerektiğini de kaydetti.

Arpaçay Haber Haberleri