Çalkın, “Kars’ta TOBB tarafından kurulmuş girişimcilikle ilgili olan yeni bir örgütlenme var. Dünyada girişimcilikle ilgili bir oluşum var. Bununla ilgili de Türkiye’de TOBB’nin her ilde o ile bağlı ticaret odaların ya da borsaların koordinatörlüğünde Genç Girişimciler Kurulu kuruldu. Bunlardan biride bizim şehrimizde 2009 Aralık ayından kuruldu ve faaliyetlerine devam ediyor.” dedi.
Çalkın, GGK’nın faaliyetleriyle ilgili de şunları söyledi:
“Kars GGK, girişimcilik kültürünün ildeki gençler arasında gelişmesine öncülük etmektedir. Girişimci ruhlu kişilere, bu özelliklerini daha etkili kullanabilmelerini sağlayacak iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamındaki işi sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgiler vermek, yol göstermek amacıyla girişimcilik eğitimleri, seminerler ve panel düzenleme gibi faaliyetlerimiz olmakta. İldeki lise ve üniversitelerde girişimcilik dersleri, seminerleri panelleri düzenleme programlarımızda olacak. Girişimcilik, iş kurma konularında ilgili prosedürleri aktaran kitapçıklar ve CD’ler hazırlama gibi konulara da eğilmekteyiz. Birlik tarafından hazırlanmış olan genç girişimcilik konusunda detaylı bilgileri ve olanakları güncel olarak sunan internet portalında, İl İcra Komitesine ilişkin yer alan bölümün güncellenmesini sağlamaktayız. İldeki genç girişimcilerin deneyimli girişimciler yanında staj yapmalarını sağlama, koçluk sistemi geliştirerek ildeki yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek sağlama, İl ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak sektörde girişimde bulunmasına yardımcı olacak tedbirleri belirleme ve bu sektörlere genç girişimcileri yönlendirme ve teşvik etmekte görevlerimiz arasındadır. Konuların özelliklerine göre çalışma grupları kurma, Yurt içinde ve yurt dışında genç girişimciliğe ilişkin gelişmeler idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek toplayacağı bilgileri ilgililere ulaştırma, TOBB Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi tarafından alınmış olan ilgili kararların il sathında uygulanmasını sağlama gibi faaliyetlerimiz olmaktadır” dedi.
Son günlerde de bir değişiklikle GGK’nın icra komitesi olarak değiştirileceğini de belirten Çalkın, “Girişimcilikle ilgili daha fazla çalışma yapabilmek için üye sayımızda artacak. Üyelerimiz yine ticaret odasının ve borsanın genç işadamlarına, 18’den büyük 40 yaşından küçük olan ticaret odasına kayıtlı işadamlarından oluşacak. İlimizde girişimcilikle ilgili İŞKUR’un KOSGEB ile beraber düzenlemiş olduğu bir girişimcilik sertifika programı var. Girişimcilik kültürünün ildeki gençler arasında gelişme açısından öncülük etme. Gençleri girişimcilikle ilgili bilgilendirmek. Yeni girişimcilerin önündeki sıkıntılara yol açabilme, yardımcı olabilme gayretindeyiz.” diye konuştu.
Genç Girişimciler Kurulu olarak güzel projelere imza atacaklarını da ifade eden Çalkın, “Bakü-Tiflis-Kars demiryollarının bağlantısı, Başbakanın en son açıkladığı Kentsel Dönüşüm Projesi içerisinde yapılacak olan şehri tamamıyla değiştirecek olan bir proje. Birçok projeler gündemde ama bize göre sıkıntı var. Kars’ta işadamları arasında bir moral bozukluğu var. Bir heyecansızlık var. Yani insanlar mutsuz. Fabrika yapmak için artık sanayide yer bulamıyorsunuz. Sanayimiz gelişiyor ama şehirde bir mutsuzluk olduğuna inanıyorum. Bu projeler iyi anlatılamıyor mu? İnsanların bir çoğu da göç durumunda. İşadamlarıyla, çevredeki insanlarla sohbet ediyoruz. Yatırımlar konusunda bir sıkıntı yok. Geliyor ama bir heyecan yaratması gerekirken hiç kimse de bu heyecanı göremiyoruz.” şeklinde konuştu.
Motivasyon bozukluğunun olduğunu da belirten Çalkın, “Biraz da, bir araya gelememe, istişare edememekten kaynaklandığına inanıyorum. Yeni bir seçim süreci geçti. Yeni vekillerin, yeni siyasicilerin, şehirdeki bütün Sivil Toplum Örgütleriyle halka birebir istişare şeklinde iş yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Bilgi paylaşılmalıdır. Bu şehir küçücük bir şehir herkes birbiriyle kontak kurabilmelidir. Birlik ve beraberliğimiz çok zayıf. Bu yönden de sıkıntılı bir şehiriz. Yani öncelikle, “Bu şehirden bir şey olmaz” tezini çürütmemiz lazım. Belki de motive eksikliğimizde bundan kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.
Çalkın daha sonra şunları söyledi:
“Yeni hükümet kuruldu. Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanı oldu ve geçen gün bir açıklama yaptı. Bunun yanında yeni teşvik sisteminin uygulanacağıyla ilgili bir bilgi verildi. Türkiye’de de teşvikin en önemli kullanıldığı yer sanayidir. Girişimci olabilmek içinde çeşitli teşviklerden yararlanıp işadamları, sanayiciler işlerini büyütebiliyorlar. Yeni dönem milletvekillerimiz olsun, belediyesi olsun, iş dünyasıyla bir araya gelip istişarelere bulunmalıdır. Şehrimizdeki girişimcilerin önünü açacak olanaklar tartışılmalıdır. Bununla birlikte hükümete bir rapor hazırlanmalıdır. Bu şekilde de girişimciliğinin önünün açılacağına inanıyorum. Şimdi eterince desteklendiğine inanıyoruz ama bazı sıkıntılarımız da var. Mesela 3 kurum var. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, SERKA ve yine Tarım Bakanlığının yaptığı yüzde 50 hibeli projeler var. Bu girişimcilerini önünü açıyor ama sonrasındaki süreçte girişimciler tıkanıyor. Bununla ilgili genel teşviklerin nasıl olabileceği, bölgesel, sektörel teşvik yani bir bölgede hangi sektör çok iyiyse o sektöre doping şeklinde teşvik verilmelidir. Bizim bölgemiz hayvancılık bölgesiyse bizim bölgemize has hayvancılık ve hayvancılığa dayalı tarım ve tarım sanayisiyle ilgili şok teşvikler uygulanmalıdır. Bu buraya uygulanırken bir başka yere de aynı teşvik uygulanmamalıdır. Doğu Anadolu’da, Kars, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Ardahan bölgesi hayvancılıkta pilot bölge seçilebilir. Şok teşvik uygulanabilir. Burayı siz, Türkiye’nin bütün hayvan ihtiyacını karşılayacak, et ihtiyacını karşılayacak hale de getirebilirsiniz.”
Çalkın ayrıca, “Kars’ta yatırma müsait alanlarla ilgilide biz şunu söylüyoruz; bizim şehrimizde hep geçim için hayvancılık yapılıyor. Ticaret için hayvancılık kısmen de yapılıyor ama zayıf. Şu anda verilen bir sürü destekler var. Bunlar değerlendirilip, yeter ki girişimci ruha sahip insanlar olsun. Damızlık üniteleri de kurulabilir. 300-500 baş yapabilecek potansiyeldeki insanlar da var. Bu şehirde birçok alanda da yatırım yapılabilir. Yeni AVM kurulabilir. Yeter ki şehirde moral, motivasyon olsun. İnsanlar birlik beraberlik içinde olsunlar. Her şey aşılır.” dedi.
KHA