Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş’ın da sazı ve sözüyle süslediği köyden köye gelin götürme renkli görüntülere sahne oldu.
Kars, tarihi, kültürü, ağır kış koşulları, geniş coğrafyası, çağdaş ve uygar yanıyla Cumhuriyet Tarihi öncesi ve sonrasında hep adından sıkça söz ettiren bir kent oldu. Yöreye has yemek kültürü, oyun çeşitleri, düğün gelenek ve görenekleriyle hep ön plana çıktı. Ülke genelinde ün yapmış kaşar ve balının yanında ağır kış koşullarıyla da anıldı.
30 yıl öncesine kadar yaşanan ağır kış koşulları günümüzde ise canlandırmalarda yeniden yaşatılıyor. Eski kılardan eser kalmasa bile beyaza bürünen Geçit Köyü’nde önce bir genç kız gelin için hazırlandı. Sevinç ve neşeyle gelin evden çıkarıldı ve hazır olan atlı kızağa bindirildi. Gelin daha sonra yeni eve tabak kırarak girdi.
Gelinin getirilmesiyle birlikte eski geleneklere göre aşık değişleri başladı. Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş, gelin getirilen ev halkına Erzurum’un Narman İlçesi’ne bağlı Samikale Köyü’nden Aşık Sümmani ve Ardahan’ın Çıldır İlçesi’ne bağlı Aşık Şenlik Beldesinin Suhara Köyü’nden Aşık Şenlik’in değişlerini, atışmalarını seslendirdi.
Aşık Karataş daha sonra köy odasında toplanan köylüler için sahne aldı. Burada da aşıklık geleneği ve kültürüyle ilgili bilgi veren Karataş, Kars yöresinde yaşamış ve bugün aramızda olmayan ünlü halk ozanlarının değişlerini dile getirdi.
Aşık Karataş, Aşıklık geleneğinin yaşatılması gerektiğini söyleyerek bu kültüre her dönemde insanların ihtiyacının olduğunu belirtti.
Köyün yaşlıları da canlandırma da olsa eskileri yad etmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, organizasyonu gerçekleştiren Aşık Karataş’a teşekkür ettiler.
(UA-BA-S) KARS (KHA) – UĞUR AYDIN