Kars Belediyesi, engelliler başta olmak üzere şiddet mağduru kadınlar, yoksullar ve eski mahkumlar gibi dezavantajlı grupların sosyal hizmet ve istihdam gibi hizmetlere ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Belediye Destek Merkezini (BEDESTEM) faaliyete geçiriyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla yürütülen İSKEP projesi kapsamında hayata geçirilen merkezin açılış töreni, 3 Haziran 2016, Cuma günü saat 13.30’da Kars Belediyesi binasında gerçekleştirilecek.
Törene, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber’in yanı sıra Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri ve Türkiye Belediyeler Birliği yetkilileri ile paydaş kurum ve kuruluşların temsilcileri katılacak.
Açılış töreni, 13.45- 14.15 saatleri arasında kokteyl ile sona erecek.
Açılış programı ve konu ile ilgili geniş bilgi ekte sunulmuş olup, katılımlarınızı rica ederiz.
KARS BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER DESTEK VE İSTİHDAM REHBERLİĞİ BİRİMİ AÇILIŞ TÖRENİ PROGRAMI 3 HAZİRAN 2016, CUMA
13.30. – 13.40 Açılış Konuşmaları * Murtaza Karaçanta Kars Belediye Başkanı * Hansjörg Haber AB Türkiye Delegasyonu Başkanı
13.40 – 13.45 Kurdele Kesme Töreni
13.45– 14.15 Kokteyl
Bilgi için: Burçin Yeşiltepe - İletişim Kilit Uzmanı (burcin.yesiltepe@iskep.org) Nihal Togo- Medya İlişkileri Uzmanı (nihal.togo@iskep.org)
Tel: İSKEP Proje Ofisi -0312 418 23 04
Belediye Sosyal Destek Merkezi Nedir?
Belediye Sosyal Destek Merkezleri, Sosyal Hizmetler Destek ve İstihdam Rehberliği Birimleri adı altında istihdam ve sosyal destek hizmetlerinin koordinasyonuna ve sunulmasına yönelik bir model olarak geliştirilmiştir. İSKEP Projesi kapsamındaki 12 pilot belediyede oluşturulan ve dezavantajlı bireylerin işgücü piyasasına sürdürülebilir şekilde entagrasyonuna katkıda bulunacak olan bu birimler, vatandaşların tüm ihtiyaçlarını tek noktadan karşılayabilecekleri başvuru noktaları olarak birden fazla hizmeti bünyesinde bulundurmayı amaçlamaktadır.
İSKEP Projesinin temel çıktılarından biri olan birimler dezavantajlı bireyler için “ilk temas noktası” olarak planlanmakta ve diğer hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan hizmetlere yönlendirme için de bir “giriş kapısı” niteliği taşımaktadırlar.
Söz konusu birimlerde, vatandaşın ihtiyaç duyduğu hizmetin belirlenerek, merkezi ve yerel kurumlar tarafından sunulan hizmetlere tek bir notadan yönlendirme yapılmasını sağlanacaktır. Birden fazla ihtiyacın tek bir yerde karşılanması, kişiye özel hizmetlere erişimin kolaylaştırılmasını ve artırılmasını hedeflemektedir.
İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) Nedir?
İSKEP, dezavantajlı bireylerin istihdam yoluyla ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının sağlanması amacı doğrultusunda Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İnsan Kaynaklarını Geliştirme Operasyonel Programı (İKG OP) kapsamında geliştirilmiş bir projedir.
Bursa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Trabzon ve Van Büyükşehir Belediyeleri ile Kars Belediyesi, Ankara Altındağ ve Keçiören, Bursa Yıldırım, Mersin Toroslar ilçe belediyelerinde eş zamanlı yürütülen proje ile dezavantajlı bireylere yönelik sosyal destek ve istihdam hizmetlerinin koordinasyonu ve hizmet sunumuna ilişkin yeni bir model (Sosyal Hizmetler Destek ve İstihdam Rehberliği Birimleri) oluşturulması hedeflenmiştir.
Ağustos 2014’ten bu yana uygulaması devam eden proje kapsamında pilot belediyelerde 12 personel ve 2 koordinatör ile çalışmaya başlayan “Sosyal Hizmetler Destek ve İstihdam Rehberliği Birimleri” faaliyete geçirilmiştir. Bu birimler, vatandaşların ihtiyaçlarını anlamak, bu ihtiyaçları bireylerle görüşmek ve bireysel yönlendirme sağlamak için erişilebilecek yerel ofisler olarak tasarlanmıştır. Bu bağlamda söz konusu birimler, yoksulluk, dezavantajlılık ve sosyal dışlanma ile yerel düzeyde mücadele edilmesinde önemli rol oynayacaklardır.
Engelli bireyler başta olmak üzere, şiddet mağduru kadınlar, çalışan çocukların aileleri, eski tutuklu ve hükümlüler, yoksullar ve yoksulluk sınırı altında olanlar ile madde bağımlısı bireylere hizmet verecek bu birimlerin kurulması yanısıra proje kapsamında bu bireylerin eğitim ve beceri eksikliklerinin giderilerek istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına ve dezavantajlı bireylerin karşı karşıya olduğu önyargıların kırılmasına yönelik faaliyetler de yürütülmektedir.
Bu kapsamda pilot illerdeki İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri ile ortak bilgilendirme toplantıları ve girişimcilik, kişisel gelişim ile mesleki eğitimler gerçekleştirilmektedir.