Book Culture Art Times tarafından 2024 yılı en iyi senaryo ödülüne layık görülen Çiğdem, İspanya’da düzenlenen Uluslararası Seville Film Festivali seçkisine alındı ve dünya prömiyerini yapacak. İlk uzun metraj filmi ile Avrupa'daki film festivallerine katılmayı hedefleyen Baştimar ise, daha sonrasında filmin Türkiye’de gösterime gireceğini söyledi.
Çiğdem, Kurtuluş Baştimar’ın ilk uzun metraj filmi olma özelliği taşıyor. Cannes Film festivali ödüllü yönetmeni Serge Avedikian ve Taliban zulmünden kaçırılan dünyanın yakından tanıdığı Sahraa Karimi’nin de görüşlerine film afişinde yer verecek. Halihazırda birçok uluslararası film festivalinde yarışan Çiğdem, festival yolculuğunun ardından Avrupa’da ve Türkiye’de sinemalarda izleyicilerle buluşacak.
FİLMİN KONUSU NE?
Çekimleri, Kars’ta terk edilmiş ve âtıl bir köyde yapılan filmin konusu ise taşradaki eğitim sorunu. Baraj gerekçesi ile boşaltılmış bir köy ve o köyde, boş bir okul etrafında mücadele eden öğrenciler… Amaçları, eğitim almak ve okula gidebilmek. Dilekçeler yazarak muhtara veren öğrenciler, seslerinin Ankara’dan duyulmasını ve öğretmen atamasını beklerler. Ancak bir gün, bu boş köye yolunu kaybeden bir belgesel yapımcısı gelir ve herkes onu atanmış öğretmen olarak zanneder. Olaylar işte tam burada başlar…
OYUNCULAR BU KÖYDEN
Çiğdem filminde köyde öğretmenlik yapan Yusuf Akar (Taner Öğretmen) ve Çiğdem (Hilal Baştimar) ve filmin kadrosunda yer alan herkes filmin çekildiği Karaurgan Köyü’nden. Yani oyuncular, aslında kendi yaşadıkları problemleri filme yansıtmış durumdalar. Kaydı olmayan, terk edilmiş bir köy ve o köye yolunu kaybederek gelen bir belgesel yapımcısı, Çiğdem’in taşradan Türkiye Satranç şampiyonasına uzanan zorlu ve başarılarla dolu hikayesi…
Çiğdem, çocukların sesini, düşlerini ve başarılarını yine onların çaresizliğine şahit olan dağlara yazdıran çocukların filmi olarak iddialı bir yapım. Dünya prömiyerinde de adından söz ettireceğe benziyor.