Kars’ta bir bostancılık öyküsü
KARADENİZLİLERİN ORGANİK BOSTANI BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR
Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Bostancılar köyünden 10 yıldır Kars’ın Arpaçay ilçesine gelerek 6 ay boyunca organik bostancılık yapan Karadenizliler, büyük ilgi görüyor.
Geçimini hayvancılık ve yem bitki ekimiyle sağlayan Arpaçay ilçesinde bostancılık işini de Karadenizliler yürütüyor. Karadenizliler bu açığı 1 yıl önce fark etti ve Türkiye’nin bir çok bölgesinde olduğu bu bölgede de varlıklarını hissettirdiler. İlk başlarda 10-20 arasında olan sayı giderek arttı ve bu yıl 10 aileden 60 kişiye ulaştı. Bu aileler her gün sabah 04.00’de işe başlayıp akşam saatlerine kadar titiz bir çalışmanın içine girdi. Aylar süren emeğin karşılığını almak için satışlara da başlandı. Satışlar tarla içinde olduğu gibi yol kenarına kurulan barakalarda da yapılıyor. Burada yetiştirilen ürünlerin organik olmasının yanında fiyatlarının da uygunluğu müşteri sayısını da artırıyor. Sadece ilçeden değil, Kars kent merkezinden hatta il dışından bile gelip buradan alış veriş edenlere rastlamak mümkün. Yusufelili tarım işçileri bir yandan da ürünlerini kamyonlara doldurarak il merkezindeki sebze haline de satıyorlar. Tamamı organik olan havuç, soğan, lahana, patates, biber, marol, maydanoz, tere gibi onlarca ürünün satışı yapılıyor. Ürünlerde kimyasal madde bulunmaması ve hormonlu olmaması güvenilirliği de artırıyor. Tamamen el emeği, göz nuru işlenen toprakta yetişen bu ürünler organik olduğu için insan vücuduna ve gelişimine de önemli katkı sunuyor.
KAYMAKAMDAN KONTEYNER EV DESTEĞİ
Geçici oldukları için çadır ve barakalarda olumsuz koşullar altında yaşam süren tarım işçilerinin bu durumu Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem’i harekete geçirdi. Arpaçay Kaymakamlığı her yıl 6 ay boyunca ilçede bostancılık yapan Karadenizli tarım işçilerinin kaldığı olumsuz koşullardaki çadır ve barakaları 2 ay önce kaldırtarak güneş enerji sisteminin de bulunduğu 10 adet konteyner ev temin etti. Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi (METİP) Projesi kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulan projeyle temin edilen evler, mevsimlik olarak ilçede tarım yapan Artvin Yusufelili çiftçilere teslim edildi. İçerisinde banyo, mutfak, tuvalet ve 2 oda bulunan konteyner evlerin teslimatı için yapılan törene Kaymakam Faruk Erdem’in yanı sıra ilçe KHGB Encümen Üyeleri Cengiz Çobanoğlu, Öner Avcı ve Öner Öztürk, KHGB Müdürü Önder Öncül ile hak sahibi çiftçiler katıldı.
Yaz aylarında ilçeye gelerek, bostancılık yapan misafir tarım işçilerinin daha sağlıklı koşullarda yaşamaları ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi yönünde yapılan çalışmalarda; oldukça zor ve kötü koşullarda yaşayan çiftçiler, her türlü ayrıntının düşünüldüğü konteyner evlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Tarım işçileri, “Bugün en mutlu günlerimizden birini yaşıyoruz. Konteyner evler gerçekten çok kaliteli ve güzel dizayn edilmiş. Çok uzun yıllardır bu ilçede brandalarda kalıyorduk. Devletin bize böyle bir imkan sunması bizi çok sevindirdi. Kaymakamımıza ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.” diyerek teşekkür ettiler.
Kaymakam Faruk Erdem de; “Bilindiği üzere mevsimlik tarım işçileri yıllardır ailece ilçemize yaz aylarında gelerek, son baharın sonlarına kadar ikamet ediyor ve bostancılık yapıyorlar. Ancak bu vatandaşlarımızın ikamet etmek amacıyla yapmış oldukları barakalar yetersiz ve sağlıksız şartlar barındırıyor ve görünüm olarak çok kötü bir izlenim veriyordu. Bugün ilçemizde yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin tamamının barınma sorununu çözmemiz çok önemli bir işti doğrusu. Teslim edilen evler de en iyi kalitede malzemeden imal edildi ve kullanım açısından da bir aileye yeterli. Bu projede emeği geçen çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.” dedi. kha