Kars’ta ‘Ahilik Kültürü’ yaşatılıyor

Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynayan ve 13’üncü yüzyılda görülmeye başlayan esnaf dayanışma teşkilatı Ahilik, Kars’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

12-18 Eylül Ahilik Haftası nedeniyle Küçük Sanayi Sitesi Sosyal Tesislerinde program düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Murat Bakırhan, “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ile ahlak içe çalışıp bizi geçen bizdendir. Ahi Evran-ı Veli’nin bu sözlerinden de anlaşıldığı gibi Ahilik hak, akıl ve ahlaktır. Birlik, beraberlik ve kardeşliğin, mertlik, yiğitlik ve cömertliğin, yardımlaşmanın adıdır. Bunun en iyi örneğini çok yakın zamanda ülkemizi sarsan deprem felaketinde Ahilik Kültüründen gelen esnaf ve sanatkarlarımız; birliği, beraberliği, yardımlaşmayı ve cömertliği en üst seviyede göstermiştir. Aslında yılın Ahisi bir kişi değil bütün esnaf sanatkarlarımızdır. Ahilerimiz sadece ekonomik alanda değil siyasi ve askeri alanda da ülkemize katkı sağlamıştır.” dedi.

Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey ise, Ahilik Kültürü; medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de, varlığın yüzyıllar boyunca devam ettirerek, Müslüman-Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatını tanzim eden Ahilik kurumudur. Onuncu yüzyılın başlarında, Türklerin İslamiyet'i topluluk halinde kabul etmelerinden sonra, Türk örf ve adetleri ile İslam inancının kaynaşmasından ortaya çıkan Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifcilik gibi kavramlar, Ahilik kültürünün bir ürünüdür. Bu itibarla Ahilik, yalnızca Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. Bugün pek çok toplumun, özlemle aradığı ve yokluğunu çektiği bu içtimai, iktisadi ve kültürel değerleri Türk insanı, yüzyıllar boyunca emsalsiz bir şekilde yaşamış ve yaşatmıştır. Ahilik kültürünü tarihimizin derinliklerine hapsetmek ve sadece belli gün ve haftalarda kutlamak bir anlam ifade etmemektedir. Atalarımız tarafından kurulan ve uygulanan sistemleri anlamak, anlatmak ve hep beraber yaşamak hepimizin ortak amacı olmalıdır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkat, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik Kültürünü uygulamayı bu günde tam anlamı ile başarabilirsek yaşadığımız birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır.” ifadesini kullandı.

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın da, “13. yüzyılda gönül insanı Ahi Evran-ı Veli tarafından esnaf ve sanatkârlar birliği olarak kurulan Ahilik Teşkilatı, Anadolu’da ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde güzel ahlak, kardeşlik ve yardımlaşma gibi toplumsal değerleri esas alan, karşılıklı saygı çerçevesinde haksız rekabeti ortadan kaldıran sosyal bir oluşumdur. Ahilik aynı zamanda farklı inanç ve kültüre mensup birçok topluluğun yaşadığı Anadolu topraklarında, millet olma şuurunun tohumlarını atarken dirlik ve düzenin sağlanmasında da etkin rol üstlenmiştir. Bu topraklardaki bin yıldır devam eden varlığımız; tarihi ve siyasi mücadelemizin yanı sıra esnaf ve sanatkârlarımızın tesis ettiği bu yardımlaşma ve dayanışma kültürüyle, Ahilik/kardeşlik hukukuyla da devam etmektedir. Bu kültürü yaşamak ve yaşatmak başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm milletimize düşen bir vazifedir. Türklerin Anadolu’da, bu kadim topraklarda, 1000 yıldan fazla bir süre içinde varlığını korumasındaki sır, Ahilik anlayışı içerisinde toplumun yalnız bir grubunun değil bütün katmanlarının bu değerlere saygı göstermesi, ona içten bağlanmasıdır. Bir zamanlar benim de bir mensubu olduğum, esnaf odaları ve daha üstte de federasyonlar şeklinde teşkilatlanan meslek örgütü mensuplarıyla yollarımız, günlük hayatımızda çok sık kesişmektedir. Alışveriş yaptığımız bakkalımız, soframızda yediğimiz ekmeği üreten fırıncımız, bir bardak tavşankanı çayı demleyen kahvehanecimiz, su damlatan musluğu tamir eden ustamız, kuyumcumuz, berberimiz, pastacımız bu teşkilatın mensuplarıdır. Esnafımız şehrimizin her şeyidir. Onların izleri hayatımızın her aşamasında görülür. Onlar ürettikçe, aracı oldukça şehirler kalkınır. Bu nedenle bir ilin ekonomik olarak gelişmişliğinin göstergesi esnafının güçlü olması ile doğru orantılıdır. Türkiye Yüzyılı üretimin yüzyılı olacaktır. Kars’ımızın manevi şemsi, medarı iftiharımız Hasan-ı Harakani Hazretlerinin şu sözlerini hiç unutmamalıyız. “Nîmetlerin helâli, kendi çalışmanla elde ettiğindir.” Gerek ülkemizde, gerekse Kars’ımızda, Ahi Evran muhabbeti, Hasan-ı Harakani Hazretleri anlayışla birbirimizi kucaklamalı, sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden dünya milletleriyle yarışmalıyız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Ziya Polat, Milletvekili Adem Çalkın, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İl Jandarma Komutanı Fatih Cemal Kiper ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Ömür Saka, “Yılın Ahisine, Kalfasına ve Çırağına” kuşak bağlayarak hediye takdim etti.

Törenin ardından Vali Polat, Milletvekili Çalkın ve protokol üyeleri sanayi esnafını gezerek Ahilik Haftasını kutladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Kars Haber Haberleri