Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca proje kapsamında aşıların tahsis edildiğini ifade eden Dr. Hüseyin Düzgün, “Halk arasında 'dabak' olarak ta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bakanlığımız tarafından proje kapsamında aşılarımız tahsis edilmiştir. 2016 yılı ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası, Ülkemize yeni serotip şap virüsünün bulaşması nedeniyle bahar dönemi şap aşılaması daha erken dönemde başlatıldı. Bu yeni tip hastalıkların tespiti sonrasında Bakanlığımızca hızlı bir şekilde aşı üretimi yapılarak İllerimize dağıtılarak İlimizde şap hastalığı yeni mihrak oluşumunun önlenmesi ve olası ekonomik zararlarının engellenmesi için 2016 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyasının en geç 29 Şubat 2016 tarihine kadar tamamlanmış olacaktır” dedi.
Düzgün, “Sevk edilecek sığır cinsi hayvanlar, sevklerinden en fazla 6 ay önce şap hastalığına karşı aşılanmış olmalıdır. Sevk edilecek sığır cinsi hayvanlara şap aşısı yapılmamış ise şap aşısı yapıldıktan 21 gün sonra sevkine izin verilecektir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine gereği, 29 Şubat 2016 tarihine kadar sığır cinsi hayvanlarına şap aşısı yaptırmayan yetiştiriciler hakkında 7 bin 731,00 TL idari para cezası uygulanacaktır” diye konuştu.
Düzdün, Şap hastalığın önlenmesi ve yetiştiricilerin mağdur olmaması için hayvan sahiplerinin sığır cinsi hayvanlarına şap aşısı yaptırmaları konusunda duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
Dr. Hüzeyin Düzgün, son olarak kampanyada gerekli başarının sağlanması için hayvan sahiplerince en üst düzeyde duyarlılık gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. iha