Organ nakli, geri dönüşü olmayan yaşamsal organ yetmezliklerine karşı başarılı bir tedavi yöntemi olmasının yanı sıra hasta bireylere ikinci bir yaşam şansı da tanımaktadır. Hasta bireylere organ nakli ile ikinci bir yaşam şansının tanınabilmesi ancak bağışlanacak organlar ile mümkün olabilir. Organ bağışındaki yetersizlik; organ naklini engelleyen major faktör olmaya devam etmektedir. Organ bağışı yetersizliği tüm dünya için ortak sorundur. Literatürde ABD’de Birleşik Organ Paylaşım Ağında (UNOS: United Network of Organ Sharing) gelen bilgiler 60 binden fazla kişinin çeşitli hastalıklardan dolayı organ beklediği doğrultusundadır. Dünya çapında, her yıl organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle nakil bekleyen hastaların % 20’sinden çoğu hayatını kaybetmektedir. Dünya genelinde organ nakline çok büyük talep olmasına karşın, pek çok insan yanlış inanış, bilgi eksikliği ve konuyla doğrudan ilgisi olmayan yanlış inançlar yüzünden organ bağışında bulunmamaktadır.
Organ bağışı oranını arttırma çalışmalarında konuya duyarlı konuya duyarlı ve eğitimli sağlık personelleri anahtar roldedir. Sorunun çözülebilmesi için öncelikle sağlık personelinin konuya inanması ve güvenmesi gereklidir. Yard. Doç. Dr. Nihal Bostancı Daştan ve arkadaşlarının Kars Sağlık Yüksekokulu’nda 2009-2010 öğretim yılında öğrenim gören 324 öğrencinin Organ Bağışı ve Nakline Yönelik Bilgi ve Tutumlarını değerlendirdikleri çalışma sonucunda; öğrencilerin büyük çoğunluğunun organ bağışına yönelik yeterli bilgisi olduğunu düşündüğü (% 50,1), organ bağışının önemine inandığı (% 95,4), okuduğu bölüm gereği hassas olmak gerektiğini düşündüğü (% 91,0), organ bağışı ile ilgili bir organizasyonda yer almak istediği (% 63,3), organ bağışlama konusunda kararsız olduğu (% 50,9), yakın çevresinde organ bağışlayan birinin olmadığı (% 85,5), organ bağışı bilgi puan ortalamasının orta- üstü (11-15 puan) olduğu (% 62, 0) görülmüştür.
Yurt dışında hemşirelik ve tıp öğrencileri arasında yapılan bir çalışmada, öğrencilerin büyük çoğunluğunun organ bağışı kartı taşıdıkları belirtilmektedir. Ülkemizde bu konu ile ilgili yapılan taramalarda sağlık öğrencilerinin organ bağışına yönelik bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesine rağmen organ bağışına ilişkin kampanya düzenlenmediği görülmektedir.
Sağlığı Geliştirmeye Yönelik duyarlılık proje önderliğimizden ilkini 2009 yılında Kan Bağışı Kampanyası ile gerçekleştirdik ve bu alanda öncülüğümüzü Kars Sağlık Yüksekokulu olarak yine 16-20 Mayıs 2011 tarihleri arasında Kars Devlet Hastanesi Uzman Doktorlarından Tülay DİKEN’İN desteği ve Yrd. Doç. Dr. Nihal BOSTANCI DAŞTAN, Öğr. Gör. Duygu AKÇA, Okt. Murat DAŞTAN, 4. Sınıf öğrencilerinden İsmail İRİNAL ve Samet AKBULUT önderliğinde ORGAN BAĞIŞI KAMPANYASI ile sürdürmek istiyoruz. Kalbinize bir kez sorun…. Hayat vermek ister mi? Sizleri bu konuda duyarlılığa ve desteğe davet ediyoruz….
karsmanset.com