Karslılar, Başbakan Davutoğlundan Neler İstiyor!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün partisinin 5. Olağan İl Kongresine katılmak üzere Kars’a geliyor. Bir dizi açılışlar ve ziyaretler de gerçekleştirecek olan Başbakan Davutoğlu, İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Salonu’nda Kars halkına hitap edecek.
Başbakan Davutoğlu’nun Kars’a gelmesini fırsat bilen Karslılar da, taleplerini ve sorunlarını gazeteciler marifeti ile kendisine duyurmak istediler.
ŞEKERİMİZİN TADI KAÇMASIN!
Karslılar öncelikli olarak son yıllarda geçmiş hükümetler tarafından kombina, yem, deri ve süt fabrikalarının kapatıldığını ve şu anda da özelleştirme kapsamında kapatılması gündemde olan, ilde bacası tüten tek devlet fabrikası Şeker Fabrikasının faaliyetine devam etmesi istediler. Şeker Fabrikasının kapatılması ile bölgede şeker pancarı ekiminin de artık tarihe karışacağı noktasında birleştiler. Karslılar bu taleplerini ‘Şekerimizin tadı kaçmasın!” şeklinde Başbakan’a iletmek istediler.
İTHAL HAYVAN İSTEMİYORUZ!
Maliyetlerin yüksek olması ve ithal hayvan korkusuyla uykuları kaçan köylüler ve besiciler ise kara kara düşünüyor. Borç batağında olan köylüler ise mallarını aracılara ve tüccara kaptırmadan Kars’ta kurulacak olan kombinanın hayati bir önem taşıdığını da dile getirmekten kaçınmadılar. İthal hayvan istemediklerini de dile getiren Karslılar, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Erzurum’da yetiştirilen hayvanların Türkiye’nin et ihtiyacını fazlası ile karşılayacağına dikkat çektiler.
DOĞALGAZA VE ELEKTİRİĞE SÜBVANSİYON UYGULANSIN!
Kars’a atanarak gelen öğretmen, asker, polis gibi kamu personelinin maaşlarının neredeyse yarsını, ısınma ve ulaşım giderleri için harcamalarını da belirten Karslılar: “Kars denilince akla ‘Uzak doğu’ geliyor. İlimize gelen kamu personeli ancak yaşamını idame ediyor. 7 ay kış şartları memurun belini büküyor. Kamu personeline yakacak desteği verilmeli. Kars tüm kurumları ile cazibeli bir il haline gelsin. Doktorlar ve öğretim üyeleri Kars’tan bir an önce kaçmak istiyor. Öğretmenler ve bazı memurlar da durmak istemiyor.
DEVAM EDEN PROJELER BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLSİN!
Öncelikli olarak Bakü, Tiflis, Kars Demir yolu ve buna bağlı olarak lojistik merkezinde bir an önce faaliyete geçmesini de Başbakan Davutoğlu’ndan talep eden Karslılar, taleplerini ve sorunlarını şu şekilde sıraladılar:
“Lojistik Merkez, yılan hikayesi olmaktan çıksın. Atık Lojistik Merkez Erzurum’a mı yoksa Kars’a mı kurulacak. Net olarak açıklansın ve bir an önce kazma vurulsun. Kars Barajı önümüzdeki yılın sonunda su tutmaya başlayacak mı? Bir an önce su tutsun. Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu Projesi bir an önce tamamlansın. Bu konuda Gürcistan ile yaşanan sorunlar giderilsin. Ayrıca hızlı tren hızlı bir şekilde Kars’a gelsin. Kars’ı Ardahan, Iğdır ve Erzurum’a bağlayan yolların duble yol olarak yapılaması bir an önce tamamlansın. Ermenistan ile Azerbaycan arasında Karabağ’ın işgalinden kaynaklı sorunlar, uluslararası arenada çözülmesi hızlandırılarak Doğu Kapı bir an önce açılsın ve Kars ta sınır kapısı olup da kapalı olan il unvanını taşımasın. Yılın 7 ayını kar altında ağır kış koşullarında geçiren Karslılara öncelikli olarak doğal gaz ve elektrikte sübvansiyon uygulansın. Esnafın vergi, SSK ve BAĞKUR primleri İstanbul ile aynı oranda tutulmasın. Bir zamanlar Türkiye’nin et ambarı olan Kars’ta, hükümetin uygulamış olduğu yanlış politikalar yüzünden tarım ve hayvancılık zaman zaman bitme noktasına geldi.
KARS, YENİDEN TÜRKİYE’NİN ET AMBARI OLSUN İSTİYORUZ
Çünkü bir zamanlar Türkiye’nin et ambarı olan Kars’ta küçükbaş hayvan sayısı bitme noktasına geldi. Halkımız Ziraat Bankası’nın verdiği kredilerle aldığı traktörlerin geri ödemelerini nasıl yapacaklarını kara kara düşünüyor. Köylüler, traktörlerin her bir taksitini ödemek için ‘kaç büyükbaş hayvan satarız, elde havyan kalmayacak’ diye uyku uyuyamıyor. On yıllar önce Ziraat Bankasından alınan kredilerle Müteselsil kefillik ile düşmanı düşmana kefile eden sistemin bir an önce rayına oturtulması gerekiyor. Tarım ve hayvancılığın merkezi olan Kars’ta bacası tüten son fabrika, Şeker Fabrikası da bir an önce satılarak elden çıkarılmak isteniyor. Böylece Kars’ta adeta pancar üretilmesin diye çaba sarf ediliyor. Yıllardır Doğrudan Gelir Desteği adı altında köylülere hak etmedikleri halde kaynağı belli olmayan paraların ödenmesi, köylüyü ve üreticiyi üretimden düşürdüğü gibi ülkeyi de dışa bağımlı hale getirdi.
KOMBİNANIN KAPATILMASI, KARS’A İHANETTİ
Oysa bir zamanlar Kars’ta kombina vardı ama binlerce metrekare arsa ve müştemilatıyla birlikte yok pahasına satıldı. Ardından da Süt Fabrikası devlet eliyle tarihe gömüldü. Ayakkabı fabrikası, Sümerbank kapatıldı. Böylece devlet Kars’a ihanet etti. Kaşarıyla Türkiye’de söz sahibi olan Kars’ta kaşar ve bal halen markalaşamadı.
İlimizin tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olmasına rağmen hayvan derisi ve koyun yününü işleyecek tek bir küçük işletme bile yok. Oysa Kars’ta iç tüketimi için bile yıl içerinde önemli derecede hayvan kesiliyor. Fakat kesilen bu hayvanların derileri değerlendirilemediği için Kars’a artı değer kazandırmıyor. Ayrıca Kars’ta Temmuz ve Ağustos aylarında kırkılan koyun ve kuzuların yünleri kesinlikle değerlendirilemiyor. Kars’ta bu aylarda koyun ve kuzuların yünlerini ve derilerini satın alan 2 veya 3 alıcı var. Köylüler ise deri ve yünlerini ‘yok pahasına nasıl elden çıkarıyor. Tarımdan zaten verdiğimiz emek karşısında para kazanamıyoruz. Mazot ve gübre pahalı ve ekin zamanı ne yapacağız diye düşünüyoruz. Üstelikte bu kışın çok zor geçeceği söyleniyor.” Tacettin DURMUŞ