Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı!

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Volkan KARABAĞ

İlk tören Hükumet Konağı önündeki Atatürk Anıtına ve Tren Garı’nın önündeki Kazım Karabekir Paşa Anıtı eş zamanlı çelenk sunumuyla başladı.

Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına Vali ve Kars Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile 14’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut çelenk sunarken, Tren Garı’nın önündeki Kazım Karabekir Paşa Anıtına ise Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Doğu, Kurmay Başkanı Albay Murat Şenel ve Belediye Başkan Yardımcısı Musa Aydemir tarafından çelenk sunuldu.

Eş zamanlı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Tren Garı’nın önündeki Kazım Karabekir Paşa Anıtı önündeki tören sona erdi. Törenin ardından Doğu, Şenel ve Aydemir törene katılan öğrencileri selamladı.

Hükümet Konağı önünde devam eden programda Vali ve Kars Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmanın ardından temsili olarak güvenlik güçleriyle birlikte bir gelin Türk Bayrağını öperek Vali Öksüz’e telsim etti. Vali Öksüz de Türk Bayrağını öperek teslim aldı.

Daha sonra aşıklar dinletisi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının coşkulu gösterisinin ardından tören programı sona erdi. Törenin ardından asker üniforması giyen iki kardeş Vali Öksüz'ün yanına giderek hatıra fotoğrafı çektirdi. Mehteran takımı ise performansları arasında Türk Bayramı ve Azerbaycan Bayrağını açması büyük alkış aldı.  

Düzenlenen törende bir konuşma gerçekleştiren Vali ve Kars Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Bugün Gazi Kars’ımızın; Türk milletinin ezansız ve bayraksız olamayacağını, hürriyetsiz yaşayamayacağını, esaret zincirlerini parçalayarak kazanılan zafer ile tüm dünyaya ilan ettikleri gündür. Bugün; şanlı Türk bayrağının Yüzbaşı Abdurrahman Bey tarafından besmele ile Kars kalesine çekmesiyle Gazi Kars’ın esaret zincirlerini kırarak vatan toprağının bir parçası olduğu gündür.  Bugün; ben türküm, Türk; esir olmaz, devletsiz, bayraksız, ezansız, hürriyetsiz olmaz şiarını benimseyen Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüdür.” dedi.

“Vatan sevgisi, fedakârlık, cesaret, feraset, yiğitlik, bir ideal uğruna şehadet şerbeti içme, gazilik şerefine ulaşma nedir sorularına cevap arayanlar, tarihi şan ve şerefle dolu Anadolu coğrafyasını görürler.” diyen Öksüz, “Tarihi sayısız destanlarla bezeli Anadolu coğrafyası, dünyanın en pahalı topraklarıdır. Asya steplerinden yola çıkılarak, Ani’nin fethi ve Malazgirt Zaferi’nden bu yana binlerce yıldır her karışı için ağır bedeller ödenmiş bu topraklar, kan verilerek, can verilerek vatan yapılmıştır. Kars, sahip olduğu ekonomik, kültürel, siyasi, stratejik değerlerinin yanı sıra, tarih içinde üstlendiği rollerle ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olmuştur. Kars, Birinci Cihan Harbinin Kuzey Kafkas cephesidir ve bu nedenle dağlarında, platolarında, bu kutsal topraklarda on binlerce şehidimiz yatmaktadır.  43 yıl Rus işgalinde kalan Kars, Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın emrindeki kuvvetlerin 28 Ekim 1920’ de harekete geçmesi ve 9’uncu Kafkas Tümeni’nin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920’de düşman işgalinden kurtarılmıştır. Kars 'ın kurtuluşu, düşmana karşı topyekün mücadele veren Türk halkına büyük moral olmuştur. Milli mücadele döneminin ilk zaferlerinden olan Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu, cumhuriyetimizin temellerinin atılmasındaki en büyük etkenlerden de birisi olmuştur.” diye konuştu.

Şanlı bayrağımızı 100 yıl önce Kars Kalesi burçlarına diken yiğit ecdadımızın emanetinin emin ellerde olduğunu ve biz Karslıların, ecdadın bırakmış olduğu kutsal mirasın yılmaz bekçileri olduğumuzu anımsatan Öksüz, “Bağımsızlık ateşini 30 Ekim’de yakan hürriyet sevdalısı şehitlerimiz, Kars’ı vatan topraklarına katan kahramanlarımız emin olsunlar ki! Kars’ın kalesindeki ay-yıldız, dünya durdukça Türkiye’ye güneş gibi doğmaya devam edecektir. Vatanımızın selameti ve bekası için gazi olmuş, şehitlik mertebesine erişmiş kahraman vatan evlatları, aziz milletimizin gönlünde ve dualarında daima yaşayacaktır.  Serhat şehrimiz Kars; sahip olduğu jeopolitik ve stratejik önem nedeniyle tarihi boyunca birçok kültür ve medeniyete beşiklik etmiş, bu medeniyetlere ait birçok tarihi ve kültürel eserlerin yanında bünyesinde barındırdığı eşsiz doğal güzellikleri ile adeta açık hava müzesi konumundadır. Unesco dünya kültür mirası listesinde yer alan Ani Antik Kenti, tarihi kaleleri, camileri, saray ve hamamları, 46 adet tabyası, arkeolojik sit alanları, Baltık mimarisi yapılarının yer aldığı geçmiş ile günümüz arasında köprü gibi uzanan caddeleri ile bir tarih ve kültür şehri olan Kars, ayrıca Doğu Anadolu bölgesinin tek Ramsar alanı olan Kuyucuk kuş cenneti, Allahuekber dağları milli parkı, sarıçam ormanları içinde yer alan Sarıkamış kayak merkezi ve bir doğa harikası olan çıldır gölü ile eşsiz bir doğal zenginliğe sahiptir.  Tüm bu tarihi, kültürel ve turistik değerleri ile kültür, inanç ve kış sporları turizmi açısından birçok değere sahip olmanın yanında, hayvancılık, lokomotif bir sektör olarak ilimizin ekonomisine hayat vermektedir.  Sulanabilir tarım alanları, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahip olan ilimiz, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’de üst sıralarda, önemli bir yere ve değere sahiptir. Karslı kimliğiyle her türlü kısır çekişmelerden, çatışmalardan uzak, birlik-beraberlik, hoşgörü içerisinde, mutlu ve huzurlu bir şekilde bir arada yaşayan insanların olduğu, Türkiye’mizin en doğusunda, Avrupa’nın Kafkaslar ve Asya’ya geçiş köprüsü olan bir dünya şehri hayal ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Öksüz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Serhat şehrimiz Gazi Kars’ın; ekonomik kalkınması, sosyal ve kültürel yönden gelişmesi, yaşanabilir güzel bir şehir kimliğine kavuşması, vatandaşlarımızın refahının yükseltilmesi, eğitim, sağlık, folklor, eğlenme ve dinlenme gibi konularda yararlanacakları girişimlerde bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışacağız. Bunun için hepinizin yakinen bildiği gibi birçok projeyi hayata geçiriyoruz. 

Gelecekten ümitliyiz, beklentilerimiz büyük…

Tüm tarihi eserleri restore edilmiş,

Yılda birkaç milyon turist ağırlayabilen,

Hayvancılıkta ülkemize birinci sırada katma değer yaratan,

Unesco dünya kültür mirası listesine giren Ani Örenyeri tüm insanlığın hizmetine sunulmuş,

Tüm insanlığa gönlünü açmış olan Ebu’l Hasan Harakani hazretleri ile inanç turizminde hak ettiği yeri almış,

Tabyaları restore edilmiş,

Üretilen tarımsal ve hayvansal ürünleriyle hem ülkemiz ihtiyacının önemli bir kısmını sağlayan hem de bu ürünleri Asya ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç eden,

İlimizin ve bölgemizin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorununun çözülmüş olduğu,

Eğitimde; altyapı yatırımları, okullaşma, araç-gereç-teçhizat anlamında eksikleri olmayan, eğitim kalitesi ve başarıyı en üst düzeyde yakalayabilmiş,

Kafkas üniversitesi bünyesindeki tıp fakültesi başta olmak üzere sağlık alanında yapılan yatırımlarla, eğitim ve araştırma hastaneleriyle, şehir hastanesiyle bölgemizin hatta Kafkasların en önemli tıp ve sağlık merkezi haline gelmiş,

Su, yol, kanalizasyon gibi temel altyapı sorunları çözülmüş,

Şehir içine ve kırsala dikilen ağaçlarla oluşturulan ormanlarıyla yeşilin her tonuyla kucaklaşmış ve tarih kokan,

Bir şehir hayal ediyoruz.

Konuşmam son verirken, gazi karsımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını tekrar kutluyorum.

Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Sağlıklı, huzurlu, mutlu, barış ve kardeşlik dolu günler diliyorum.”

Kars Haber Haberleri