Kars VHO Iğdır'da

Kars VHO Kars ve Ardahan'dan sonra bölgenin Çukurovası Iğdır'da idi Kars VH0 hayvancılıkta verimi artırmak amacıyla, 2006 beri Kars ve Ardahan'ın ilçe ve köylerinde sürdürdüğü “1000 Köyde 1000 Seminer” adlı eğitim çalışmasını Iğdır'da da yaptı

Seminerde toplantıda hayvancılığımızın içinde bulunduğu sorunlar ile yapılması gerekenler hakkında bilgi verildi.

Seminer’de konuşan Kars VHO Başkanı Prof.Dr. Yavuz Öztürkler, “Bölgemizin Çukurovası Iğdır’da tarım ve hayvancılık birbirini tamamlayan iki önemli bileşen olup, birbirini geliştirebilecek niteliktedir. Iğdır’ın verimli ovasında iyi hayvancılığın ve iyi tarımın işine yarayan her şey var. Iğdır’da sığır yetiştiriciliği için yeterli potansiyel var. Iğdır yetiştiricisi bilgiye ve yeni gelişmelere karşı çok ilgili. Bunu 1997 yılında Iğdır’ın bazı köylerinde yaptığımız suni tohumlama çalışmalarından biliyorum.” dedi.

Bölgede Iğdır koyunculuğun ve meyve-sebze tarımının merkezi olma potansiyeline sahip olmasına rağmen henüz hak ettiği noktada olmadığını da belirten, “Iğdır’da yetişen birçok ürünün benzerlerinin büyük şehirlerin büyük marketlerinin reyonlarında boy gösterdiğini görüyoruz. Ama Iğdır’ın ne yazık ki yok. Iğdır’ın o ürünleri üreten ve pazarlayan yerlerden neyi eksiktir? Sadece ürünlerinin işlenip paketlenmesine ihtiyacı var. Iğdır’ın al elmasının, meşhur lezzetli abulgozunun ve patlıcan reçelinin tadı nerede var? Iğdır’ın potansiyeli keşfedilmeli. Koyun sütü günümüzde en fazla ihtiyaç duyulan ürünler arasındadır.Koyun peyniri en fazla talep edilen peynirler arasındadır. Oysa Ezine peyniri Iğdır marketlerinde boy gösterirken, Iğdır peyniri nerededir?” diye konuştu.

“Geldiğimiz noktada hayvancılıkta verim düşüklüğü en önemli sorunlar arasındadır.” diyen Öztürkler, “1995 yılından itibaren hayvan veya et ithal eden bir ülke konumuna geldiysek bunun en önemli alt sebeplerinden biri de hayvancılıktan yeterince verim elde edemeyişimizdir. Hayvancılığımızın içine düştüğü zor durumdan kurtulması için yeni ve köklü çözümler üretilene kadar, en azından ayakta durabilmenin yollarını bulmalıyız. Umuyoruz canlı hayvan ve et ithalatı bir noktada duracaktır. Umuyoruz ithalat uzun süre devam etmez ve yerli üretim tamamen durmaz, ithalat noktasından tamamen dışa bağımlı duruma gelmeyiz. Bu kaygılar içinde kara kara düşünüp arka arkaya eleştiriler sıralamanın bir faydası olmayacağı açıktır. Biz hayvancılıkta verimi artırmanın yollarını aramalıyız. Örgütlenme ve pazarlama gibi konularda hayvancılığımızın eksikleri vardır, ancak bunlar arasında en önemli ve başlıca eksiklerden biri eğitimdir.Bu seminerlerle, fazla harcama gerektirmeyen ,uygulaması kolay ve uygulandığı takdirde hayvancılığımızda verimi artırabilecek basit ve pratik bilgiler sunmaktayız.” şeklinde konuştu.

Bölgede hastalıkların her geçen gün arttığını oransal rakamlar vererek açıklayan Öztürkler, hastalıkları azaltmanın yolunun önce bilinçli hayvancılık yapmaktan geçtiğini anlattı.

Seminerde ayrıca, Buzağıların biberonla emzirilmesinin dölverimini artırdığı, ahırların yılda bir defa dezenfeksiyonunun, saman yerine slaj ve yonca gibi kaba yemlerin daha yararlı olacağı, ineklerde bağlı ve kapalı yetiştirmenin yerine serbest dolaşımlı sistemin hastalıkları oldukça azaltacağı, sığırlarda boynuzsuz yetiştirmeye geçilmesi gerektiği, makineyle sağımın, sağım öncesi ve sonrası meme dezenfeksiyonunun bulaşıcı meme hastalıklarını önleyerek süt verimini artırdığı yönünde önemli bilgiler aktarıldı.

Başkan Öztürkler’den sonra söz alan Yrd. Doç. Dr.Necdet Cankat Lehimcioğlu ineklerde suni tohumlamanın yararlar ve suni tohumlamadan başarı elde etmek için yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

Seminerin sonunda salondan gelen sorulara cevap verildi.

Toplantının sonunda bazı sorunlar ve çözüm önerilerinin sorulması üzerine Prof. Dr. Yavuz Öztürkler tekrar söz alarak şunları söyledi:

“Kars- Ardahan –Iğdır sınırları ayrılmış iller olsa da hala bir bütündürler. Birinde olmayan diğerinde var. Birbirinin söküğünü dikebilir,eksiğini tamamlayabilirler.O yüzden bu bölgede eğitim çalışmalarını sürdürmekteyiz. Biz hala bir bütünüz.Üç ilin sorunları bazı nüanslarla birbirine benzemektedir. Kars –Ardahan-Iğdır Hayvancılığını Geliştirme Platformu biran önce kurulmalıdır.”

Yetiştiriciler de Başkan Öztürkler’e teşekkür ederek, bu semineri saymadıklarını, daha sık seminer verilmesi gerektiğini, bir kere daha gelmeleri yönünde taleplerini ilettiler. Öztürkler ise, böyle ilgi ve taleplerinin çok sevindirici olduğunu, memnuniyetle geleceklerini söyledi.

1000 Köyde 1000 Seminere, Tarım İl Müdürü Nuri Turan, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Mehmet Ali Bulut, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Bülent Çiftlik, Tarım İl Müdürlüğü Teşkilatında görevli Veteriner Hekimlerden İbrahim Gültekin, Hüccet Türkoğlu, Adnan Tabaru katıldı.

Ayrıca Serbest Veteriner Hekimler ve basın mensuplarıyla öğle yemeğinde bir araya gelen VHO Başkanı Prof. Dr. Öztürkler yeni çıkan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde “Muayene ve Poliklinik Yönetmelik Taslağı” üzerine bilgi verdi. Kars VHO Iğdır İl Temsilcisi Mehmet Sadık Aras’ın da katıldığı toplantıda Veteriner Hekimlerin sorunları da dile getirildi.

Ayrıca Bakanlığın Koyun ve Keçilerde aşılama hizmetlerinin serbest veteriner hekimler tarafından yürütülmesi teklifi görüşüldü. Koyun, keçi ve sığırlarda her türlü aşılamanın serbest veteriner hekimlere verilmesinin kamuda çalışanların yükünü azaltacağını belirten veteriner hekimler iyi bir teknik altyapı, verilerin hızlı aktarım sistemi ve veteriner hekimleri aşırı baskı altında tutmayan sağlıklı bir denetim sistemi ile hayvancılıkta birçok hizmetin rahatlıkla yürütülebileceği yönünde fikir birliğine vardılar.

Kars VHO başkanı Öztürkler ise toplantının sonunda basına yaptığı açıklamada, “Serbest veteriner hekimlerin sahada çok zor koşullar altında çalıştığını, yeni çıkan kanunun veteriner hekimlerin ekonomik ve sosyal haklarını koruyan yönünde yönetmelikler çıkaracağını umduklarını söyledi. Yeni kanunla getirilecek resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekim statüsünün Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile istişare içinde belirlenecek bir sistem çerçevesinde verimli kullanılması gerektiğini vurguladı. Zira hayvancılığımızın gelişmesinde veteriner hekimlerimize çok ihtiyaç vardır.” dedi.

(UA-BA-S) IĞDIR (KHA)

Iğdırhaber Haberleri