Kars Valisi Günay Özdemir, Emniyet binasının valilik olarak planlanması, Ordu Caddesi. Kars Kalesinin ışıklandırılması, okul inşaatları, Beylerbeyi Sarayının restorasyonu, Susuz’daki tarihi binaların restorasyonu gibi bir çok konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Emniyet binasını Valilik olarak ve valilik birimleri olarak kullanmayı planladıklarını belirten Vali Özdemir, “Beylerbeyi Sarayının da restorasyonuyla ilgili ilk etapta oradan başlamak istedik. Ama Anıtlar Kurulu oradaki lise binası yıkılmadan restorasyona izin vermedi. Çünkü şuanda okulla tarihi bina arasında hemen hemen hiç mesafe yok. Aslında okul binası yapılırken oraya tarihi anlamda ve kültürel değerlerimize, tarihi değerlerimize bağlılık alanında hiçbir ölçüye sahip çıkılmamış. Hiçbir değerlendirme yapılmamış. Onun için anıtlar kurulu önce okul binasının yıkılmasını ve ondan sonra orada ki düzenlemelerin yapılmasına müsaade ediyor. Çünkü haklılar. Orada biz belki taş duvarları görüyoruz. Ama Beylerbeyi Sarayı dediğiniz zaman sarayın bahçesinden tutun da girişine kadar o bölgede aslında çok daha geniş bir alan var. Onun hepsinin beraber düşünülmesi beraber dizayn edilmesi gerekiyor. Zaten restorasyonu yapsak okul binası yıkılırken restorasyon yaptığımız binayı nasıl koruyacağız. O da ayrı bir sıkıntı.”
Vali Özdemir ayrıca, “Özellikle bu sene okul binası da programa gidildi. Şuanda da Harakani Anadolu Lisesi ve yurdunun inşallah 2016 yılında ihalesini yapacağız. Ve bu sene içerisinde de bitirebilirsek de orayı da zaten 2. etapta, 3. etapta ihalesini yapacağız. Susuz da ki o tarihi binaların da Susuz kaymakamlığının kaymakamlık binası olarak, hükümet konağı olarak kullanılması çok anlamlı olacak şuanda. Ve buna da ihtiyaç var. Özellikle kaymakam bey bu konuda ciddi bir çaba sarfediyor. O bölgeyi de kaymakamlık binası olarak ilk etapta restorasyonunu yapacağız. İçişleri bakanlığı da şuanda projesini bekliyor. Onunla ilgili projeyi gönderdiğimizde onunda inşallah parası hazır. Ordu caddesi ile ilgili geçen yıl alt yapı ve yolla ilgili gerçekten sağlam bir alt yapı oldu. Ama üst yapı yaparken bazen maalesef müteahhidimizin işi konusunda bazı sıkıntılar yaşadık. Ve biz o konuda da ciddi bir yaptırım uyguladık. Yani rakam olarak ta ciddi bir ceza uyguladık. Bu sene tekrar orada ki işçilik hatalarını gözden geçireceğiz. Müteahhide de şuanda yazılı tebliğimizi yaptık. Eğer müteahhit onu yapmasa da hem kestiğimiz paralarla hem de teminatıyla beraber biz o işin işçiliğini tekrar elden geçireceğiz. Ordu caddesiyle ilgili zaten şuanda SERKA ile beraber yürüttüğümüz Avrupa Birliği projesi var. 10 milyon EURO. Onunla ilgili de şuan da o işlemler de başladı. Sadece ordu caddesi değil o bölgede ki diğer caddelere de tarihi dokusun uygun bir şekilde turizm e açmayı planlıyoruz.” dedi.
Vali Özdemir Kars Kalisinin aydınlatılmasıyla ilgili de, “Kars kalesini aydınlatılması ilgili bir yıldır maalesef mahkemeyle uğraşıyoruz. Bazen bizde ki şartlar, bazen de farklı tarihi doku olduğu için projenin hazırlanması, kuruldan geçmesi birçok süreç her zaman uzuyor. Bir de mahkeme oldu zaman maalesef bu iş daha da uzadı. Aslında bu tür şeylerin bu kadar mahkemeye taşınması bizi üzüyor. Ve bu işi ir an önce yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ve bir yıldır eğer biz bu işi yapmış olsaydık şuanda Kars için ciddi bir kazanç olacaktı, iyi bir reklam olacaktı. Ama bazen firmalarımız, müteahhitlerimiz bu tür mahkemelere de başvuruyorlar. Buda bizi üzüyor.” ifadelerine yer verdi.
“Kars’ta zaten yatırımlarımız devam ediyor.” diyen Vali Özdemir, “Köylerin alt yapı içme suyu, yol çalışmaları devam ediyor. Biz geçen yıl özellikle Kars’ta gerçekten Kars’ın iklim şartlarına uygun taziye evlerinin olmaması, çadırlarda taziyelerin yapılması ilk geldiğimde de bunu fark ettim. Kış döneminde ciddi bir soğukla karşı karşıyasınız. Hem cenaze sahipleri, hem orada ki imamlarımız, hem halkımız en az bir hafta boyunca kötü şartlarda taziyeleri kabul ediyorlardı. Böyle olunca da dedik ki biz her mahallemize özellikle merkeze ve köylerimize bir taziye evi yapalım. Ve bunu geçen yıl başlattık. Geçen yıl 50’nin üzerinde ilçeler dâhil taziye evi yaptık. Bu sene inşallah belki 100’ü geçeceğiz taziye evi olarak. Merkezde de Kars il merkezi valiliğin ve özel idaresinin görev alanı olmamasına rağmen biz özellikle Kars il merkezine de bunun hizmetini veriyoruz. Geçen yıl 5-6 tanesini yaptık. Bazı camileri değiştirdik. TOKİ’de ki eski camimizi de taziye evi haline getirdik. Bu sene yine en azından merkezimizde de 5-6 tane daha yapmayı planlıyoruz. Talep olduğu zaman, arsalar müsait olursa, imar müsait olursa biz bunları yapıyoruz. Merkez ve köylerimizde 20’ye yakın taziye evi yapmayı planlıyoruz. Özellikle bu sene halkımızı taziye evi ile buluşturacağız.” diye konuştu.
Vali Özdemir son olarak şunları ifade etti:
“Onun dışında zaten eğitimle ilgili çalışmalarımız, okul inşaatlarımız devam ediyor. Bizim en büyük eksikliğimiz Kars’ta okul arsalarımızın çok küçük olması. Geçen merkezde okul arsalarımıza kapalı saha yapalım diye bir planlama yaptık. Ve 7–8 tane kaynakta hazırdı. Gençlik spor bakanlığı bu konuda kaynakta gönderecekti. Maalesef merkezde ki okul binalarımızın hiçbirisinin bahçesinde kapalı spor salonu yapılacak bir alan bulamadık. Ve bizim en büyük eksikliğimiz şuanda hem gençlik merkezi açısından hem de kapalı spor salonu açısından merkezde arsa bulamamamız. Şehir merkezinde arsa bulamıyoruz. Bunu çözersek bundan sonra ki yatırımlarımızı çoğunlukla kapanlı spor salonunda gençlik merkezlerinde yönlendireceğiz.” kha