Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Üniversitenin Kafkasya bölgesindeki ülkeler işbirliğine devam ederek bu bölgeye açılacağını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Kars Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Ali Nail Çelik, İşadamları Güven Akdeniz, Ertaç Devrim, Zeki Kemal Güler, Murat Yıldız, yeni göreve gelen KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ı makamında ziyaret ederek, “hayırlı olsun” dileklerinde bulundular.
HER ZAMAN ÜNİVERSİTENİN YAYINDAYIZ
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Kars İl Başkanı Adem Çalkın, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kars Genç Girişimciler kurulu olarak Sayın Rektörümüzün yeni görevinin hayırlı olmasını dilemek için bu ziyareti gerçekleştirdik. Her zaman üniversitemizin yanında olacağını belirtmek istiyorum. Tabi Kars iş dünyasının, sanayisinin üniversiteyle her alanda işbirliği yapmayı sağlaması gerekir. Üniversiteyle işbirliği yapmak istiyoruz. “Bilgi insana en büyük ışık tutan en büyük varlıktır” Yakında sınır kapıları açılacak!, Bakü-Tiflis-Kars tren hattı kurulacak. Tüm bunların olmasıyla ithalat-ihracat yapılacak. Hiç kimse 4 yıllık işletme, maliye bitirip gelip işadamı olamıyor. Bazı insanlar örneğin; sınır ticareti nedir? Bilemeyebilir. Bunlarla alakalı sıkıntılar çekebilir. Bunları üniversitenin yine İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden staj programları olabilir. Ticaret erbaplarına yönelik sertifika programları düzenlenebilir. Bu şekliyle en azından “üniversite gittiği yere bilim götürür”. Bizde KAÜ’nün tam anlamıyla şehrimize, ışık tutmasını istiyoruz.” dedi.
HER İLDE ÜNİVERSİTE AÇILMASI ÖĞRENCİ SAYISINI MEVCUT HALİYLE TUTAR
Kars Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Ali Nail Çelik de, “Her şehirde bir üniversite açılıyor. Bu da demektir ki, önümüzdeki birkaç yıl içinde zannediyorum öğrenci mevcudumuz 13 bin küsürlerde kalır. Üniversiteler; Kars Kafkas Üniversitesi de dahil öğrenci bulmakta zorlanacaklar. Kars’ı ilgilendiren en önemli şey, aslında yakın zamanda üniversiteyle alakalı Kars esnafını, tüccarını ilgilendiren şey, öğrenci sayısında ciddi bir artma olmayacak. Çünkü öğrenciler bulundukları illerdeki üniversitelerin daha ekonomik şartlarla barınma sorununu evinde çözüp okumaya gayret edecekler.” şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTENİN HER ALANDA FAALİYETİ OLACAKTIR
Buna nasıl bir çözüm bulunabilir konusuna da değinen Çelik, “Kars’taki üniversitemizin eğitim çeşitliliğini geliştirmek gerek. Mimarlık Mühendislik Fakültesi de kuruldu. Bunun birimlerini bir an önce açarak, o eğitim çeşitliliğini sağlayarak, akademik personel açısından bunu daha da cazip hale getirmek gerek. Tıp Fakültesine bağlı hastanemizin muhakkak ki doktor ihtiyacı şu an hat safhada. Oraya o doktorları çok cazip şartlar sunmadan getiremeyiz. Barınma problemleri, hastanede hasta sayısı gibi sorunların da bir an önce çözümüne gidilmeli. Bunun yanında üniversite-şehir birliği, üniversite-halk birliğini çok ileri seviyelere taşımamız gerektiğine biz inanıyoruz. Üniversite geçmişte bunu zaman zaman yaptı. Geçmişte Kars Ticaret Borsası Üniversitenin şu anda kullandığı İlköğretim Okulunu Odalar Birliği aracılığı ile oraya bağışladı. Daha sonra oraya, geçtiğimiz yıllarda bilgisayar sınıfları yapıldı. Yani şehirdeki diğer kurum, kuruluşlarla, esnaf teşekkürlerle, sivil toplum örgütleriyle her zaman birlikte hareket ederek üniversitemize yerleşke içerisinde yeni yerleşkelerde kazandırılabilir. Bu konuda da duyarlı olmanızı bekliyoruz. Tabi ki Kars’ın ekonomik, sosyal, kültürel yani her alanda üniversitenin faaliyeti olacaktır. Bu faaliyetler daha da sıklaştırılarak halka indirilerek devam etmesini, daha iyi projeler geliştirilmesini temenni ediyoruz. En önemlisi de Tıp Fakültesine bağlı sağlık biriminin bir an önce Kars’a en iyi hizmet verecek şekilde doktor sayısıyla, tıbbi teçhizatıyla modernleştirilerek Kars’a hizmet vermesini bekliyoruz.” diye konuştu.
KENDİ ADIMA KİŞİSEL BEKLENTİM YOK, HER ŞEY KARS İÇİN
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan da, “Bu memlekette hizmet için varız. Kendi adıma hiçbir kişisel beklentim yok. Bizlere güveni olan insanlara karşı da sorumluyuz, kente karşı da. Onların güvenini boşa çıkarmamaya çalışacağız. Eğitim-öğretim başka bir olay. Bir de üniversitelerin bulunduğu şehirlere bir katkı yapması gerektiğine inanıyorum. Yani salt “Öyle bir yerlerden öğrenciler geldi, onlara bir şeyler öğrettik, öğrenciler de geldi varsa parası şehirdeki esnafa bir katkı yaptı” bunu hiçbir zaman bu bağlamda düşünmedim. Üniversite bulunduğu şehre de bir katkısı olması gerektiğine inanıyorum. Burası yaylacılık bölgesi, bu konuyla ilgili yatırım yapacak insanlara karşı bizler üniversite olarak; rehberlik olsun veya danışmanlık olsun hizmet bile verebiliriz. En azından bu işle uğraşan insanları aydınlatabiliriz. Tarım nasıl yapılır, hayvan nasıl beslenir, daha fazla verim nasıl alınır, sağlıklı süt nasıl sağılır, nasıl değerlendirilir?. Bunlara ağırlık vermek gerek. Mutlaka geçmişte bir takım hizmetler verilmiştir. Ama bunlar yeterli midir? Kesinlikle bunlar yeterli değildir. Örneğin turizmle ilgili adım atmak gerek. Kars, tarihi bir kenttir. Bu kadar tarihi olan bir yeri barındırıp da bir şeye dönüştüremeyen ender yerlerden birisidir Kars. Ben Konyalıyım, yaklaşık 20 yıla yakındır da Kars’tayım, 19 yaşında geldim ben buraya. Kendi çocuğum var şu an Ankara’da okuyor, 18 yaşında. O yıldan bu yana ben Kars’tayım. Belki bugüne kadar yönetim olarak bizlere görev verilmedi. Ama hemen hemen Kars’ın her bölgesini çok iyi tanıyorum. Burada ki insanları da çok iyi tanıyorum. İnşallah bu enerjimizi sinerjiye dönüştürebilirsek ve bunu birlikte bir güç olarak başarabilirsek, buradaki insanlara daha fazla katkımız olabileceğini düşünüyoruz. Örneğin turizm olayı: biz bir araştırma yapmıştık seçimden önceki süreçte, 50 bin civarında yılda Kars’a turist geliyor ve bunun 30 bini yabancı, 20 bini yerli. Bunun sadece yüzde 20 civarında birisi, yani bir kesiminin Kars’ta konakladığını söylediler. Diğer yüzde 80 civarında gelen turiste günübirlik geliyor, buradan transit geçiyor. O insanların burada kalması demek önemli bir adımdır. Yani 40 bin insan sonuçta hepsi acıkmayacak mı, bir yerde barınacak sonuçta, eşine, dostuna bir hediye alacak buradan. Bu kaşar olur, bal olur, biz bunlarında inşallah tanıtımına katkı sağlayacağız, hep birlikte. Belki zaman zaman sizlerinde kapısını çalacağız, aşındıracağız. Ondan dolayı buna da şimdiden hazırlıklı olun. Hep birlikte bir şeyler yapabilirsek bundan da mutluluk duyarız.” dedi.
Rektör Özcan, KAÜ’ye öğretim üyesi çekebilmek için de çaba harcayacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bununda üç önemli faktörü var; bunlardan bir tanesi eğitim, bir diğeri sağlık, diğeri ise sosyal hayattır. Eğer bir akademisyen çocuğunu iyi okulda okutacağından emin değilse bunu başaramazsınız. Biz çocuğumuz için yaşarız. Bizim Avrupa’dan farkımız bu. “ben aç kalayım ama çocuğum aç kalmasın, ben giyinmeyeyim, eski ayakkabı giyineyim ama çocuğum daha güzel giyinsin” böyle bir mantığımız var bizim. Sağlık ise zaten olmazsa olmazlardan bir tanesi. Sosyal hayat derseniz, maalesef yıllardan beri gelen bir ihmalkarlık var. Bu isteyerek ya da istemeyerek bir realite sonuçta. Adam diyor ki, “ben geleyim oraya ama benim için avantaj olarak ne var?” Çünkü özel sektörde 20 milyar, 60 milyar, 15 milyar verilen doktorlar var. Biz en azından şunu diyebilmeliyiz; bizim iyi bir okulumuz var, İlköğretim Okulumuz veya lisesi var, lojmanımız var, kampus güvenliğimiz var, şehir güvenliğimiz var. Şehrimiz gerçekten de güvenilir tabi ki, Kars zaten en güvenilir şehirlerden bir tanesi. Misafirperver, cana yakın insanlarımız var. Biraz daha gayretle tüm sorunları aşacağız ve üniversitemizin de desteği ile Kars’ın daha iyi yerlere gelmesinde katkı sağlayacağız.”
KAFKASYA BÖLGESİNE AĞIRLIK VERİLECEK
Kafkasya Bölgesiyle ilgili projelere de değinen Rektör Özcan, şunları söyledi:
“Örneğin Meslek Yüksek Okulu düzeyinde olsun veya Güzel Sanatlar da olsun işbirliğimiz artacak. Onlar sanatla ilgili alanlarda bizden daha iyiler. Yani bir heykel tıraş olabilir, resimcilik olabilir, biz zayıf olduğumuz yönlerden onlarla işbirliği yapacağız. Bunu kağıt üzerinde sadece bir işbirliği anlaşması anlamında değil de, en azından uygulamaya dökecek kadar bir şeyler yapmak istiyoruz. Bu konuda yetişmiş arkadaşlarımız var zaten. Bizde onlara göre daha iyi olduğumuz, uzmanlaştığımız konularda işbirliği yapacağız. Bu konuda projelerimiz, planlarımız var. Hep beraber, el birliği ile bunu başaracağız. Bu sağlık alanında da olabilir. Bizim güçlü olmamız gerekiyor. Biz güçlü olalım ki onlara da bir şeyler götürebilelim.”
(BA-BA-S) KARS (KHA) – BEDİR ALTUNOK