1877–1878 yıllarında Osmanlı Rus savaşından sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı 40 yıllık süre içerisinde dikdörtgen ve üç katlı bina şeklinde yapımı gerçekleştirilen ve günümüze kadar birçok alanda hizmet binası olarak kullanılarak olağanüstü mimari yapısıyla görenlere parmak ısırtan Hekim Evi, bugün bakımsızlıkla yüz yüze.
19. yüzyıl sonlarında Çarlık Rusyası’nın elinde bulunan Kars’ın, bir benzeri daha olmayan Kent Planı ve bu planın bazı yerleşim alanları üzerine Moskova’dan gelen mimarlarca yapılmış ol an ve kentin süsü sayılan anıtsal ve taş binalardan olan Hekimevi kaderine terk edilmiş durumda.
Görkemli bu bina Kars’ın ilk Konservatuar Binası olarak da kullanıldı. Dış cephesi Barok mimari tarzında yalancı sütunlar, rölyefler ve kartuşlarla süslenmiş olan Hekimevi’nin, arka ve yan cepheleri yığma olarak yapılmıştır. İki katlı olan Kagir bina Kars’ın ilk konservatuar binası olarak da ün yapmıştır.
Cumhuriyetin ilanından sonra Kars Doğumevi olarak kullanılan bina daha sonra zirai donatım binası ve son olarak da restore Hekimevi olarak kullanılmıştır. Hekimevi olarak kullanılmak üzere başka bir binaya taşınılmasının ardından boş kalan bina o günden beridir yalnız ve sahipsiz.
Yusuf Paşa Mahallesi’nde bulunan ve İl Özel İdaresi’ne ait olduğu söylenilen binanın kaderine terk edilerek temizlik ve bakımının yapılmaması binanın içler acısı durumunu gün geçtikçe daha da vahim hale getiriyor.
Avrupa Konseyi’nin Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanteri’ne göre; Yurdumuzdaki korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının açığa çıkarılması, korunması, değerlendirme ve tanıtılmasını sağlamak, tahribini önleyici tedbirleri almak yasalarca zorunludur.
Buna rağmen bugüne kadar bir adım atılmaması ve kaderine terk edilmesi çevre sakinlerini olduğu kadar kente gelmen turistleri de üzüyor. İnsanın bakmaya bile kıyamadığı bu görkemli binanın restorasyon çalışmalarına ne zaman başlanılacağı ise merak ediliyor.
KHA