Kars Dolunay Derneği'nden İftar Sonrası Korosu!

Kısa adı Dolunay olan Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Engelli ve Gençlik Merkezi'nde her iftar sonrası ziyaretçilere türkü faslı yaşatılıyor.

Kars Dolunay Derneği İftar Sonrası Korosu!


Kısa adı Dolunay olan Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Engelli ve Gençlik Merkezi’nde her iftar sonrası ziyaretçilere türkü faslı yaşatılıyor. Derneği ziyaret eden gruplar burada hem iftar veriyorlar hem de koro oluşturup türküler eşliğinde hep birlikte stres atıyorlar.

Merkezi Kars’ta bulunan ve il genelindeki engellilerin rehabilitasyon, sosyal ve kültürel aktiviteleri, eğitim gibi bir çok konuda hizmet veren Dolunay Derneği mübarek Ramazan ayını da dolu dolu günler ve geceler geçiriyor. Her iftar sonrası çeşitli kurumlar, STK’lar ve vatandaşların ziyaretçi akınına uğrayan dernekte her akşam farklı bir nostalji yaşanıyor. Her gün farklı farklı kişiler ziyaret ettikleri dernekte hem iftar yemeği veriyorlar hem de dernekte bulunan çeşitli enstrümanlarla tadına doyum olmayan bir fasıl ortaya koyuyorlar. Herkes kendi çalabileceği enstrümanı alıyor ve fasıl başlıyor. Dolunay Derneği gönüllüleri koro eşliğinde ortaya koydukları bu fasılla hem dernek üyelerini rahatlatıyorlar hem de kendileri rahatlama imkanı buluyorlar. Kurum ve STK’larda görevli gönüllüler yoğun iş temposundan kurtulup stres atma imkanı yakaladıkları gibi hafızalardan silinmeyecek bu anı yaşıyor ve yaşatıyor olmanın ayrıcalığını tadıyorlar.

Koro eşliğinde süren fasılla birlikte demli çaylarda bir bir yudumlandığı gibi sohbet ederek de engellilerin sorunlarını konuşup karşılıklı fikir alış-verişinde bulunuyorlar.

FASIL GRUPLARI OLUŞTURULDU

Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, “Dolunay Derneği Engelli ve Gençlik Merkezi’nde Ramazan ayı boyunca iftardan sonra çeşitli meslek gruplarına sahip, bunların arasında doktor, üniversite de akademisyen personel olmak üzere hep birlikte bir araya gelip birbirimizle günün vermiş olduğu stresi paylaşıp ve bunu atmak için amatörce fasıl grupları oluşturduk. Bu gruplarla hem eğleniyoruz hemde günün stresini atmış oluyoruz. Ve engelli kardeşlerimiz toplumla iç içe böyle bir olayda birlik ve beraberliği yaşadıkları için evlerine mutu ve huzurlu bir şekilde gitmektedirler. Bu ağabeylerimizin hepsine ayrı ayrı teşekkür eder, bizleri Ramazan ayının vermiş olduğu huzur ve mutlulukta yalnız bırakmadıkları için çok teşekkür ederiz. Bizler; kendimizin sıkıntılarıyla baş başa kalmasından dolayı çeşitli sıkıtılar yaşamaktayız. Bu sıkıntıları unutturduğu için böyle grupların engelli arkadaşlarımız arasında yaşama daha sıkı tutunmasını ve  yaşadığımız hayatın verdiği sıkıntıları atlatmakta tek başımıza olmadığımızı göstergesi oluyor. Derneğimiz 2006 yılından bu yana sadece Kars ve çevresi için kurulmuştur. Derneğimizin üyeleri arasında doktorlar, akademisyenler ve bir çok meslek dalına sahip insanlar bulunmaktadır. Bunlar engellilerin bu hayatın zor şatlarında yalnız olmadıklarını, onlarla beraber bu zorlukları aşmak için destek olduklarının göstergesi amacıyla toplanıyor. Ve engellilerin hayatın her dalında, her zorlukla baş edebileceğini ve birçok sağlam diye nitelendirdiğimiz engelsiz insanların bile faydalanabileceği engelliler vardır. Biz engelliler olarak hayatta kendimize engelliler diye ayırmıyor, insanlık için bir şeyler yapmaya uğraşıyoruz. Bu da bizim hayatımıza bakış açısını değiştirdiği gibi hayatımızın anlamına değer katmaktadır.” dedi.

GÖNÜLLÜLERE TEŞEKKÜR

Ocak daha sonra şunları söyledi:

“Ramazan ayının başından bu tarafa bir çok ağabeylerimiz tarafından iftar yemeği verilmektedir. İftar sonrasında da böyle günün stresini atabilmek için kedi aramızda program yapıyoruz. Bu kapsamda oluşan fasıl grubu engelli kardeşlerimizin hayata bakış açısını, hayatta yalnız olmadıklarını bir kez daha altını çizerek anlamış oluyor ve evlerine mutlu ve huzurlu bir şekilde geri dönebiliyorlar. Engellilerimizin, fiziksel veya zihinsel engelli olması hiç fark etmez. Hayatın getirdiği zorlukları aşmakta, yalnız başlarına kalmayıp bu gönüllü arkadaşlarımız tarafından desteklendiğinin bariz bir örneği olarak karşımızda durmaktadır.”

MORAL VE MOTİVASYON DESTEĞİ

Kars İli ve Ardahan, Iğdır, Türk Sağlık Sen Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Şanlı da, “Dolunay Dernği’nin fahri bir üyesiyiz. Burada amacımız Ramazan ayında engelli kardeşlerimizin yalnız olmadığını, toplum içerinde yalnız bırakılmadıklarını, onlara destek olduğumuzun ispatı için buradayız. Ramazan ayı boyunca bütün ağabeylerimiz, akademisyen doktor arkadaşlarımız iftar yemeği veriyoruz. İftardan sonra da amatörce herkes istediği enstrümanı çalarak burada arkadaşlarımıza moral ve motivasyon yönünde destek oluyoruz. Hem onlar günün stresini atmış oluyorlar, yalnız olmadıklarını hissediyorlar, hem de biz faydalı bir iş yapmanın verdiği manevi rahatlıkla evimize dönüyoruz.” şeklinde konuştu.

Şanlı ayrıca “Dolunay Derneği çatısı altında bulunan engelli kardeşlerimize moral ve motivasyon yönünde yalnız olmadıklarını göstermek istiyoruz. Ramazan ayı boyunca iftar sonraları buradayız. Hem onların streslerini üzerlerinden atmalarını sağlıyoruz hem de bizler günün stresinden arınmış oluyoruz. Aynı zamanda da tüm herkese bir çağrıda bunuyor ve herkesi bu gibi yerleri ziyaret etmeye, onlarla dertleşip sorunlarına eğilmelerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ENGELLİLİK BİZ TOPLUMUN ZİHNİNDE OLAN BİR ŞEY Mİ?

Kafkas Üniversitesi adına İngiltere’ye doktora için gönderilen ve Ramazan nedeniyle Kars’a gelen Selçuk Şentürk ise, “Konumum gereği özürlü kardeşlerimle yani engelli kardeşlerimle daha doğrusu, yakından ilgiliyim. Bu gece burada toplanmamıza vesile olanlarda onlardır aslında. Günün stresini attık, çok sağ olsunlar iftarımı yaptık, hepsine teşekkür ediyoruz. Toplumun büyük bir yarası aslında engelli. Şu soruyu sormamız gerekiyor acaba engelli olanlar kolu-bacağı olmayan yada bir şekilde görüntü olarak bozuk olan insanlar mı yoksa engellilik biz toplumun zihninde olan bir şey mi? Bu soruyu sorduğumuzda engellilik kavramı ortadan kalkıyor. Çünkü aslında onlar anormal görülseler de kendi içlerinde çok normaller. Dolayısıyla kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum, bize bu geceyi yaşattıkları için.” diye konuştu.

Şentürk daha sonra şunları söyledi:

“Bugün Dolunay Derneği’nde düzenlenen iftar programında yer almaktan son derece mutluyuz. Engelli kardeşlerimize destek amacıyla bu tür programları düzenliyoruz. Tabi engellilik toplumumuzun büyük bir yarasıdır. Bunu çözebilmek ve onlarla birlikte olabilme adına buradayız. Aslında bir nevi hepimiz engelliyiz. Şöyle ki engelli kardeşlerimiz kendi içlerinde çok normaller. Bizlerde kendi içimizde normaliz. Yani baktığınızda ötekileştirme problemi sadece engellilere ait olan bir husus değil. Ama onlar üzerinden daha çok konuşulan bir husus. Burada bir fasıl gecesi yapmaktan büyük haz duyuyoruz. Üniversiteden hocalarımız, öğrenci arkadaşlarımızla birlikte toplandık. Bu fasıl gecesine hem stres attık hem de bizler kendi engellerimizi ortadan kaldırmış olduk.” kha

 

 

Kars Haber Haberleri