Tacettin DURMUŞ
Kuraklık nedeniyle su akışı en düşük seviye düşen çayın dibi görünmeye başladı. Su akışı azalınca yıllardır zeminde biriken atıklar çevreye kötü koku yaymaya devam ediyor. Kars Çayı projesine gölge düşürecek seviyeye gelen kirlilik, yerli ve yabancı ziyaretçileri derinden etkiliyor. Kars Kalesi ve çevresinde hayata geçirilen çevre düzenlemesi Kars halkını mutlu ederken kötü koku da oldukça rahatsız ediyor.
Kars Çayının debisinin birkaç santime düşmesi nedeniyle yıllardır zeminde biriken atıklarda gün yüzüne çıktı. Bu fırsattan yararlanılarak çayın temizlenmesi gerekiyor!
Bu yıl yaşanan kuraklığın olumsuz etkisi, yurdun büyük bölümünde olduğu gibi Kars’ta birçok alanda yaşanmaya devam ediyor. Mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyreden kuraklık nedeniyle Kars Çayını besleyen dereler de kurumaya başladı. Bu nedenle yeterince beslenemeyen Kars Çayının dibi gözükmeye başladı. Kuraklık nedeniyle su akışı son yıllara göre önemli derecede azalan çayın zemini gözle görülür şekilde belirirken yıllarca birikmiş atıklarda kendini kokusu ve kötü görüntüsüyle hissettirmeye başladı. Azalan su nedeniyle yıllarca biriken atıklar gün yüzüne çıkarken çayın zemininin de bir an öncede temizlenmesi gerekiyor. Öte yandan su seviyesinin en düşük hale geldiği çay içerinde yıllardan beridir zeminde biriken cüruflarda ortaya çıkmaya başladı. Yıllardır çay zemininde biriken kütük ve çeşitli atıklarda bazı vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Daha birkaç yıl önce dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın girişimiyle, DSİ marifetiyle temizlenen Kars Çayının çevreye yaydığı pis koku ve görüntü kirliliği önemli derecede ortadan kaldırılmasına rağmen aynı sorun yeniden baş gösterdi. Bu nedenle su akışının düşmesi çayın temizlenmesi için önemli bir fırsata dönüştürülebilir.