Merkezi İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Kars, Ardahan, Iğdır İşadamları derneği Merkezinde Ardahan İl’inin 90. Kurtuluş yılı münasebetiyle düzenlediği genel konulu panele akademik ağırlıklı panelist ve konukların katılımıyla gerçekleşti. KAISİAD Başkanı, Süreyya Çinik, kısa bir konuşmayla, konukları selamladıktan sonra Dr. Gürbüz Çapan’ı paneli yönetmek üzere Moderatörlüğe davet etti. Çapan, panelistleri takdim ettikten sonra konuşmacılara söz verdi,, Ardahan Üniversitesi. Rektörü Prof Dr. Ramazan Korkmaz, Beykent Üniversitesi. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal, Ardahan Üniversitesinden Öğretim Üyeleri, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Yapımcı, Yönetmen Reis Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı panele Ankara KAİ platformundan Afife Odabaşı, Başsavcı, Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı Güven Doğruyol, Ardahan Kültür Evi Başkanı Tuncer Dağ,katıldı.
Panelde açılış konuşmasını Öğüt yaptı. Öğüt Ardahan’ın kurtuluşunun savaş vb. bir durumla olmadığını karşılıklı anlaşma ile sonuçlandığını belirterek, asıl savaşın 43 yıllık Rus işgali döneminde verildiğini, bu süreçte çok ağır bedeller verildiğini, Âşık şenlik vb. değerlerinde bu dönemde ortaya çıktığını anlatarak, koloni ve sömürge zihniyetinin yerleşmesi ile resmi tarih bu ülkede yaşanan gerçeklere yer vermediği gibi Âşık Şenlik gibi değerler halkın hafızasından silinmeye çalışıldı. Bu gibi değerler eğitim ve öğretim programında yer almadı. Tarihi gerçekleri ters yüz etmenin yanı sıra İsmet İnönü de Ardahan’a büyük bir darbe vurarak İlçe yaparak Karsa bağladı, Artvin’i de il yaparak Ardahan’ı bitirmeye çalıştı. Aynı süreç Mesut Yılmaz döneminde, Kemal Dervişin maliye bakanlığında hızlanarak sürdü. Ardahan’a yapılacak her tür plan ve projeler bilinçli ve planlı bir şekilde yok edildiler. Bizler Ardahan’ın kurtuluşunu değil nasıl bitirildiğini tartışmalıyız.
Sınır kapılarının atıl durumda bırakılması, gümrüklerinin işletilmemesi, lojistik köyün Ardahan’a yapılmaması vb. her yol ve yöntem Ardahan’ı bitirmeye yönelik bilinçli plan ve programlardır.
Yoğun Çabalar Sarf edilirse Ardahan Mutlak Gelişecektir
Son yıllarda STK alanında meydana gelen gelişmeler neticesinde bazı değişikliklerin yaşandığını ve gözlemlendiğini belirten öğüt, Nihayet Ardahan sivil toplum örgütlerinin birlikte geliştirdikleri Kura nehri eylemi ulusal ve uluslar arası karşılığını buldu. Gürcistan Kura nehrinin Karadeniz’e akıtılması projesi karşısında nota verdi. Beşik kaya barajı İhalesi ertelendi.
Çok yoğun çaba ve emekler sonucu Ardahan’a üniversitenin açılması büyük bir gelişmedir. Bu gelişmeler bir araya getirildiğinde Ardahan gittikçe gelişecektir.
ÇAPAN, Şizofren Bir Toplum Yaratıldı
Paneli yöneten Esenyurt Eski Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan İse bir bütün olarak Kars Ardahan Iğdır’ın bu ülkeden koparılıp, atılmaya çalışılmıştır. Her zaman bir ur, apandis muamelesi görmüştür. Biz fazla bir şey istemiyoruz, bir Rize de, yâda başka bir ilde kişi başına ne harcama yapılıyorsa vatandaş olarak neler yapılıyorsa aynısının bölgemiz insanına da yapılmasını istiyoruz.
Bölgeye dayatılan sistematik geri kalmışlık zincirini kırmak için, Bölgede büyük pasif bir direnişin STK’lar aracılığı ile hayata geçirilmesi kaçınılmazdır.
Çapan, Bölge için bir şeyler yapmaya çalışıldığında ise öküz altında buzağı arar gibi yapılmak istenenler yanlış anlaşılmaktadır diyerek, gittikçe şizofren bir toplumsal yapılanma oluştuğuna dikkat çekti.
Korkmaz, Ardahan Hızla Bilim ve Kültür Kenti Olmaya Doğru Yol Almaktadır
Prof KORKMAZ, sistem m.ö dan beri kullanılan tarihi yolu bile değiştirmeye çalıştı. Sümerlerden beri Mezopotamya ve Anadolu’nun ASYA’ya açılan kapısı olan Aktaş sınır kapısı yani yani insanlık tarihinin kapısı, binyılların tarihi ipek yolu devre dışı bırakılmıştır. Kura nehri bin yıllardır akıp gidiyor biz sade seyrediyoruz. Ne arazi sulamada nede elektrik üretiminde kullandık.
2008 yılında kurulan Ardahan Üniversitesinin karanlığa karşı kurulan bir yapı olduğunu hızla geliştiğini, öğrenci sayısının 22002ü aştığını önümüzdeki 5 yıllık süreç içinde bu sayının10 bini geçeceğini belirten Korkmaz, Türkiye genelinde en hızlı büyüyen üniversitenin Ardahan Üniversitesi olduğunu belirtti.
Ardahan Üniversitesinin Merkez olduğu Kafkasya Üniversiteler birliğini kurduk. Ardahan hızla bilim ve kültür kenti olmaya doğru yol almaktadır.
Başta yurt sorunu olmak üzere büyük yapısal sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirten korkmaz, bölge iş adamlarının acilen en büyük ihtiyaç olan yurt vb. projeler için bölgeye yönelmeleri gerekmektedir dedi.
Reis ÇELİK, Ardahan’ın Ciddi Anlamda Lobiye İhtiyacı Var!
Yönetmen Reis Çelik, bölge insanının özeliklerini, fıkralarla anlaşma biçimini, bölge insanını diğer bölgelerden ayıran yapısını çeşitli örneklerle ve slâyt gösterisi ile anlattıktan sonra bölgeye dayatılan geri kalmışlığın, bölgeye dayatılan yıkıcılığın ancak örgütlü ve bilinçli bir toplumla aşılabileceğine dikkat çekerek, bölge STK’larının ne iş yaptığını nerede olduğunu sorgulayarak, güçlü bir Ardahan Lobisinin oluşmasını istedi.
Çelik derneklerin sazlı sözlü Kaz Ve Tavuk gecelerini bırakıp bölgenin asıl sorunlarına eğilmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Oğuz Makal ise , her alanda eşssiz bir coğrafya ve eşssiz insan potansiyeleine sahip olan bölgeye eşssiz bir düşürme planı ve programı dayatılmıştır. bunun bölge insanı tarafından çözülüp kırılması şarttır dedi.Cilavuz (Susuz) başta olmak üzere bölgedeki orijinal adlar geri alınmalı. Ardahan-kars tarihsel mekânlar aslına döndürülmeli, bölgeye dayatılan kültürel asimilasyon kırılmalıdır.
Ankara Göle dernek başkan yardımcısı Atife Odabaşı'da, Ardahan'ı seviyorum diyenler yılda en az birkere oraya gidip geliyorlar mı diye sordu.
Eğer gidip gelmiyorsanız, ardahanın sorunlarını konuşma hakkınızda yok dedi.
KAISİAD Derneği,panelin sonunda panelistlere özel olarak hazırlattığı, Kura Nehri üzerinde Atatürk Siluetini işlediği plaketleri Dr. Gürbüz Çapan’a Başkan Süreyya Çinik, Prof. Dr. Oğuz Makal’a İstanbul Cumhuriyet Savcsı Sadrettin Sarıkaya, Reis Çelik’e Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt takdim etti.
Doğuhabergazetesi