Uzun elmanın Türkiye'de sadece Kars’ın Kağızman ilçesinde yetişen, Coğrafi İşaret Tescilli ve şeklinin uzun bir formda olmasından dolayı "uzun elma" olarak adlandırılan elma çeşidinin hasadı başladı.
Uzun elmanın hasadına tanıklık eden Kars Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, incelemesinin ardından bölge için önemli bir ekonomik değere sahip olan uzun elma çeşidinin, korunarak üretiminin daha da arttırılması gerektiğini söyledi. Altıntaş, uzmanların da söylediği gibi; günde bir elma tüketmenin sağlık açısından oldukça önemli olduğunu ve herkesin elma yemeyi ihmal etmemesi gerektiğini tavsiye etti.
Öte yandan uzun elma sadece Kars’ın Kağızman ilçesinde yetişir. Endemik olma özelliği taşıyan ve tescillenen uzun elma, Aras Vadisi üzerinde kurulmuş Kağızman ilçesinin birçok bölgesinde yetişmektedir. Aras Vadisi uzun elmanın özellikle ağır kış şartlarında yetişmesini ve korunmasını sağlar. Uzun elma ilçe halkının önemli geçim kaynaklarından birini de oluştururken, Türkiye’de mevcut 25 elma türünden biri olduğu gibi ayırt edici özelliği ile de her geçen gün ünü artıyor. Kağızman’da uzun elma bahçelerinde elma ağaçları dikine büyüdüğü gibi ağaçların boyu 4-6 metre yüksekliktedir. İlçede yetiştirilen elmalar silindir şeklini alarak, yumurtadan daha uzun olur ve yaklaşık 12 cm uzunluğuna erişir. Eni ise 5-6 cm olan uzun elmanın alt ve üst kısımları beyaz, güneş gören orta kısımları ise kırmızı renk alır. Her bir ağaçtan ortalama 100 kiloya yakın uzun elma hasat edilir. Fakat uzun elma ayır edici özelliği bakımında da ilginç bir yapıya sahiptir. Çünkü uzun elma 2 yılda bir yetişir.